Da li će Srbija radikalima suditi nepristrasno?

4
1085
Foto: Vojislav Šešelj/FoNet/Božidar Petrović

Veće za ratne zločine odbilo je 2016. godine da Haškom tribunalu izruči radikale optužene za nepoštovanje suda u Hagu, što sada budi sumnje da će im se u Srbiji suditi objektivno. Stručnjaci upozoravaju na moguće pritiske na sudije, zbog nekadašnjih političkih veza aktuelnog predsednika Srbije sa stranačkim kolegama iz SRS.

Država je već jednom stala na stranu optuženih radikala, zašto ne bi i drugi put, kaže Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo komentarišući odluku Rezidualnog mehanizma u Hagu da suđenje zvaničnicima Srpske radikalne stranke zbog navodnog nepoštovanja Haškog tribunala prebaci srpskom pravosuđu. Milan Antonijević iz JUKOM-a, pak, veruje da sud ima kapacitet da donese objektivnu presudu, ali da je neophodno da javnost sa podozrenjem prati ovaj slučaj.

Vojislav Šešelj je nedavno pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog zločina u Hrtkovcima.

“Osuđujuća presuda po drugim tačkama optužnice izostala je, pre svega jer su svedoci optužbe, jednom kada su uvedeni u sudnicu odustajali od svojih izjava datih u istrazi i ranije izrečene optužbe na račun Šešelja pretvarali u hvalospeve lideru radikala. Suđenje Jojiću i Radeti trebalo bi da nam pruži odgovor na pitanje kako je do tog ‘predomišljanja’ svedoka došlo”, objašnjava Stjepanović zbog čega se sudi radikalima.

U optužnici protiv njih navodi se da su svedoke podmićivali, ucenjivali i zastrašivali u nameri da ih nagovore da odustanu od navoda kojima su teretili Šešelja.

Stjepanović postavlja pitanje da li će radikali imati objektivno suđenje, imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja u vreme kada su navodno optuženi radikali vršili pritiske na svedoke.

Sumnje potpiruje i činjenica da se u optužnici protiv Jojića i Radete navodi da je jednom od svedoka obećan susret sa sadašnjim predsednikom Srbije. Za Stjepanovića to znači da je Vučić tada bio u igri i da mu nije u intersu da njegovi bivši stranački saborci progovore šta se tu zaista događalo.

Da Vas podsetimo:  U javnom sektoru najlošije plaćena lokalna administracija, najveće plate ima pokrajinska

“Zato očekujem da se pravosuđe neće zameriti radikalima da se oni ne bi zamerili Vučiću. Plašim se da ćemo imati farsu od suđenja, a jedina nada da ćemo tokom procesa saznati detalje o pritiscima na svedoke nalazi se u činjenici da je dokaze prikupilo haško tužilaštvo i da će oni nadgledati suđenje u Beogradu”, smatra član Izvršnog tima Fonda za humanitarno pravo.

U slučaju protiv dvoje radikala koji treba da vodi srpsko pravosuđe nameće se još jedno veliko pitanje. Možemo li da očekujemo da Srbija valjano sprovede proces protiv Radete i Jojića s obzirom na to da je Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u proleće 2016. godine odbilo da ih izruči haškom sudu?

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), međutim, ne vidi razlog za sumnju da sud ne može da donese presudu u slučaju protiv radikala. Međutim, kao i Stjepanović, upozorava na eventualne pritiske.

“Ono što treba meriti su politički pristisci koji postoje na postupajuće sudije koji dolaze od bilo koga iz izvršne vlasti. Zaista se nadam da sudije mogu da odole tom pritisku i verujem da ovaj predmet može biti jedan od mnogih predmeta koji su se završavavali pred našim pravosuđem. Ne bih ni anticipirao ni presudu, niti krivicu, ali mislim da je ovo pravi trenutak da se postave ta pitanja i da se onemogući mogućnost na bilo kakav pokušaj uticaja na sudije“, smatra Antonijević.

Inače, radikale je Haški tribunal je u oktobru 2012. podigao optužnicu protiv Radete, Jojića, kao i Jova Ostojića, a optuženi su da su uticali na svedoke u procecu protiv svog partijskog vođe Vojislava Šešelja. Nalog za hapšenje Tribunal je vlastima u Beogradu nalog za hapšenje radikala uputio 2015. godine, a 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje, zato što zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Da Vas podsetimo:  Dragoslav Pakić: Hiljadu zašto i jedno NATO

Tribunal je u novembru 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje optuženih, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči radikale. Na zahtev Tribunala, Interpol je, krajem marta 2017. za optuženim radikalima raspisao „crvene poternice“, a Ostojić je u međuvremenu preminuo. Haški sud je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Milena Popović

istinomer.rs

4 KOMENTARA

  1. HASKI TRIBUNAL se toliko izblamirao da ga PREZIREMO, a ne samo ne postujemo! HARINADAJ je U B I O , LISIO ZIVOTA , najmanje DESET SVJEDOKA, oni zastrasivani, nisu vrijedni ni pomena, s obzirom na ovih deset ubijenih!!!I kako je reagirao famozni HASKI TRIBUNAL.?? Nikakvo sudjenje ne moze oprati sramotu tuzilastva zbog dovodjenja laznih,podmicenih svjedoka , koje je Seselj “ rasturio “ unakrsnim ispitivanjem!
    Sto se Seselja tice, on je junacki branio SRBIJU i od NATO agresora, a potom i u Hagu prvo je branio SRBIJU a tek onda samoga sebe!!! Znacajno je doprineo raskrinkavanju uloge “ suda “!
    Sud u SRBIJI bi morao da odbije da sudi Radikalima! ! Dosta su nam sudili, i vidjeli smo kako!!
    Nisu vrijedni nikakvog postovanja, i ovo su izmislili da “zamagle “ sramotu koju su prezivljavali tolike godine u sudici,od strane Seselja!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime