Da li će to Vučić ispaliti svoje tajkune?

0
1187

Premijer Vučić sredinom jula pozvao je najpoznatije tajkune u Srbiji da preuzmu rukovođenje nad najvećom srpskim gubitašima. Tajkuni Miodrag Kostić i Milan Beko odazvali su se na poziv premijera i prihvatili njegovu ponudu. Međutim, Vučić se više po tom pitanju nije oglašavao. Da li će to Vučić ispaliti svoje tajkune?

vucic-beko-kostic-effect

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, sredinom jula ove godine, pozvao je tajkune da preuzmu najveće sprske gubitaše u cilju oživljavanja stagnirane privrede. Vučić je tom prilikom, kao na pijaci, ponudio Železnicu Miodragu Kostiću, kralju šećerana, i Milanu Beku, čoveku koji duguje stotine miliona dinara po osnovu poreza za Luku Beograd.

– Evo, gospodo, dajte, hoćeš ti, Miodraže (Kostić), hoćeš ti, Mišo (Beko), ko će da uzme železnicu? Evo, vi kažete da ste mnogo sposobniji, ja želim da vam verujem, preuzmite, molim vas, železnicu. Još nisam dobio odgovor“, rekao je tada Vučić na RTS-u.

Na ovu pijačarsku ponudu premijerovu prvi se odazvao Milan Beko koji, prema pisanju medija, duguje više od 700 miliona dinara za porez.

– Ovu odluku sam doneo jer ne mogu da budem nemi posmatrač totalnog urušavanja srpske privrede. Srpska ekonomija je mrtva, samo što još nije sahranjena. Zabrine me kada čujem da smo izbegli grčki scenario, jer smatram da smo u mnogo goroj situaciji nego oni, rekao je Milan Beko početkom avgusta.

Beko je još dodao da ga je premijer “pitao da li bio spreman da se uključi i da reši problem koji je nagomilan u “Železnicama”. Tada sam rekao “da”, jer nisam hteo da budem nemi posmatrač”, izjavio je Beko, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Kako žive rudari u Srbiji

Prošlo je tačno mesec dana od kako je Beko prihvatio premijerovu ponudu, ali Vučić se još uvek nije oglasio po tom pitanju.

Dvadesetak dana od kako se oglasio Milan Beko, i Miodrag Kostić je prelomio i odlučio da pomogne premijeru u spasavanju srpske privrede.

U intervjuu nedeljniku “NIN” najbogatiji Srbin objasnio je da stoji premijeru na raspolaganju, ali ne kao direktor bilo kog javnog preduzeća, već kao član Upravnog ili Nadzornog odbora.

„- Ja lično ne mogu da budem direktor javnog preduzeća. Čak se ni u MK grupi 20 godina ne bavim operativno biznisom, već gradim viziju kompanije. U tom smislu, spreman sam da pomognem u restrukturiranju nekog javnog preduzeća savetodavno. Mogu da pomognem u izradi strategije, izboru menadžmenta. Spreman sam, dakle, da budem u Upravnom ili Nadzornom odboru nekog većeg javnog preduzeća, ali ne i da se bavim operativnim zadacima na dnevnom nivou“, istakao je Kostić. (NIN, 27.8.2014)

Kostić je bio nešto probirljiviji od Beka.

– “Ako već vodim kompaniju sa 700 miliona evra godišnjeg prihoda i 5.000 zaposlenih, bilo bi neadekvatno poveriti mi gubitaša sa 200 radnika”, rekao je Kostić.

Prošlo je skoro dva meseca od premijerove inicijalne ponude. Najveći tajknuni su se odazvali. Vučić je bio posebno glasan kada ih je pozivao da mu pomognu, verovatno nije mislio da će biti zaista toliko “ludi”. Međutim, o saradnji između tajkuna i države premijer se više ne oglašava.

Da li će to Vučić ispaliti svoje tajkune?

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime