Da li je bilo ruske „nepristojne ponude“ – i zašto?

1
1043
Putin i Vučić / Foto: YouTube Screenshot

Opisujući predratnu atmosferu u Berlinu uoči Velikog rata, austrijski istoričar Hanes Lajdiger zaključuje kako se na dvoru Vilhelma Drugog naivno verovalo da će ruski car, ipak, da odustane od zaštite malene Srbije, pošto je vojna intervencija Beča tumačena kao odgovor na ubistvo prestolonaslednika, a ruski car, jelte, „neće štititi ubice Franca Ferdinanda jer je on predstavnik monarhitičkog pokreta“!?

Ispostavilo se da nije bilo tako: ruski car je ušao u rat na strani Srbije, u rat koji nisu preživeli ni carska Rusija, ni car ni cela carska porodica. I, zato, danas, u beogradskog parku „Hor Aleksandrov“, preko puta Starog dvora Obrenovića i Novog dvora Karađorđevića, ponosno stoji spomenik Nikolaju Drugom Romanovu. Evo već, više od godinu dana – otkako traju građanski protesti sa ciljem zaustavljanja propagandne agresije na zdrav mozak i obezbeđivanja pristojnih izbornih uslova u Srbiji – svedoci smo koliko je Evropsku uniju, sa sve Vašingtonom, baš briga za stepen demokratičnosti izbora u Srbiji, sve dok je Vrhovništvo ovdašnje kooperativno, konstruktivno, da ne kažem „kompromisno“, glede Kosova i Metohije.

Zato su, najpre pod Šoroševim, a potom i „pod medijacijom“, pazite sad, bivših (!) poslanika Evropskog parlamenta i organizovani kriptodijalozi samo da bi zamajavali naivne i radoznale, a ne da bi postigli nekakav rezultat. Jer, bilo kakvo pomeranje u pravcu izlaska u susret izbornim zahtevima tzv. prave opozicije, uvelo bi nas u rizik da se vaskolikom srpstvu proda priča o istorijskom „kompromisu“ u vezi s Kosovom, sve po formuli teritorijalne razmene „svoje za svoje“!

Zato je tako bolno, među preumljenim radikalima, tzv. novovidelistima, odjeknula ruska „nepristojna ponuda“ našemu Vrhovniku – preneo ju je, još proletos, poslanik Putinove Jedinstvene Rusije Jevgenij Primakov (Unuk) – da formira prelaznu, tehničku vladu sa Đitlerom, Fašistom i Lopovom koja bi organizovala civilizovane izbore!

Da Vas podsetimo:  Da li će narod pristati na prevaru Save Manojlovića i pobedu Vučića

Je li se to, konačno, isplatio višedecenijski terenski rad mog poznanika sa fakulteta Mlađe Đorđevića? I hoće li se na ovaj „čelendž“ upecati i dekadentni Brisel, o poslovično aktivnom Vašingtonu da i ne zborim, ako ni zbog čega drugog, onda makar zato što u vladi tzv. Vrhovnikove Tajnice sede još najmanje dva prokazana rusoljuba, jedan moj „zemo“ i jedan mi drugar sa godine…?

Zašto verujem da je bilo „nepristojne ponude“ koju bih ja pre nazvao podrškom ruskih prijatelja Vrhovniku da napravi most ka spasonosnom ostrvu?

Rusija je, još pre dve godine, shvatila da naš Vrhovnik nije, kakvim se besprizorno predstavlja, „jedini garant“ da će Srbi i dalje voleti Rusiju i gledati u nju kao u najvećeg prijatelja.

Zvanična Moskva je to definitivno ukapirala kada je Vrhovnik ovdašnji direktno pogurao ulazak Crne Gore u NATO, mimo volje njenim građana. Učinio je to na najbezobzirniji način, neposredno se i javno svrstavajući, usred izbornog dana u Crnoj Gori, na partijsku stranu trodecenijskog Gospodara Crne Gore, Brda, Stare Hercegovine, Boke i Malesije, i to tako što je, bezrezervno, uperio prst u Rusiju kao organizatora tzv. državnog udara.

Vrhovnikovo Najviše Državno Vrhovništvo, neprofesionalnim mešanjem u opozicione proteste u S. Makedoniji, ubrzalo je i dolazak NATO eksponenata na vlast u nekadašnjoj Južnoj Srbiji.

Već sedam i po godina, Državno Vrhovništvo ove zemlje koja se identifijuje kao „vojno neutralna“, iako je u carskom nemanjićkom Uroševcu dve decenije stacionirana američka NATO baza – zamajava Ruse ne dodeljujući Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, čak ni (samo) službeni, a nekmoli diplomatski status! Na to da svaki NATO (dakle, i nemački i hrvatski i albanski i američki) vojnik, prilikom boravka ili proputovanja kroz Srbiju uživa apsolutni imunitet, bolje je i ne podsećati…

Da Vas podsetimo:  Sankcije Rusiji za „evropski put”?

Brutalna medijska propaganda povodom „otkrivanja rupe na saksiji“ (da nije našeg sveznajućeg Vrhovnika nikada ne bismo saznali da se strani vojni predstavnici bave, između ostalog, i špijunažom za račun svoje zemlje!) sluđeno srpskog građanstvo i ostalo seljaštvo dovela je do neverovatnog zaključka – da jadnu Srbiju niko ne špijunira osim naših najvećih neprijatelja Rusa!

Da su čudni putevi gospodnji saznadoše braća Rusi prateći itinerer „bratskih srpskih mina“, preko Poljske, of-šor Kipra itd. itd, do bratske Donjecke (ruske? ukrajinske?) Republike kojima je pucano na ruske independiste…

Bilo je i previše povoda, u toku ovih prohujalih naprednih godina, da Moskva i definitivno ukapira da je u Srbiji, možda i više rusofobije i antirusa u trenutnoj srpskoj vlasti nego u tzv. pravoj, plus većem delu tzv. konstruktivne oporbe pride!

Pa, pogledajte samo eho jučerašnjeg Vrhovnikovog leta u Soči i sve te pokušaje prevođenja neprevodivog i šusterskog falsifikovanja onoga što je govorio i govori Vladimir Vladimirovič Putin, a što nije u skladu sa kolaboracionističkom politikom srpskog Vrhovništva. Besprizorni „prevodi“ Putinovih reči sa ruskog na srpski, uz nadljudske „prevodilačke“ napore ovdašnjih javnih i ružičastih paramedijskih kuća, po kojima ispada da je Rusija promenila svoju poziciju i da, eto, samo što ne moli našeg Vrhovnika da sprovede svoj „komrpomis“, nisu čak ni spin nego gola laž.

Ko mi ne veruje, neka ponovo pročita prvu Putinovu poruku: „Rusija nije promenila svoju poziciju – osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!“

Da sve bude nemoralnije, to akcijaško navođenje Putinovog jasnog stava o Kosovu na vodenicu našega Bogomdanog, poklopilo se baš sa trenutkom kada je Šiško Menčetić, uživo, iz Sarajeva, poručivao oficijelnom Beogradu kako, „na kraju puta, mora da usledi međusobno priznanje Srbije i Kosova“!?

Da Vas podsetimo:  BAL VAMPIRA

Putin se, neka me ispravi ko ima kontrargumente, poklanjajući juče našemu Vrhovniku pušku kneza Milana (Obrenovića), priklonio Koraksu i Đulibrku. I, mada, ako je principa, očekujem ove Bebine da, a propo Putinovog „crtanja mete“, horski zakmeče – pre će biti da je Lukašenko, prekjuče, u našoj Narodnoj skupštini držao poslednji čas „one“ demokratije, objašnjavajući kako je fantastično što u njegovom parlamentu nema opozicije čak ni za korova, tj. makar za ukras…

A što bi se Vrhovnika koji ne vodi „ni proameričku ni prorusku, već prosrpsku politiku“ ticalo šta misli „tamo neki“ Putin, s kojim se sastajao „kad je hteo i može kad hoće“? Pa, ako ni zbog čega drugoga, možda i zbog onoga što je čak i nepismeni knjaz Miloš odlično razumeo, ugrađujući u prve članove svog Sretenjskog ustava (1835) ono znamenito da je „… Serbija nerazdjelno i u pravleniju svom nezavisimo Knjaževstvo po priznaniju Sultana Mahmuda Drugoga (ali) i – Imperatora Nikolaja Prvoga“!

Ako ni zbog čega drugog, možda se upravo zbog ovog neočekivanog (?) koraka Velikog Medveda, probude i uspavani Europljani koji su, do sada, očekivali da, valjda „po difoltu“, Srbi grlom u jagode hrle u EU, odričući se usput, ne samo prava na demokratiju, nego i samih sebe. A ne da ih „tamo neki necivilizovani Rusi“ uče demokratiji.

I, da li još neko veruje da bi, na nekim izborima koje bi pripremila tehnička vlada, Vrhovnik osvojio više od 35 – 40 odsto glasova? A o tome kako bi, ulaskom u jedan takav scenario, krenula i frontalna bežanija udarnih pesnica ovog režima – živi bili, pa gledali.

Cvijetin Milivojević
Izvor: cvijetinmilivojevic.blogspot.com

1 KOMENTAR

 1. Ko god iole razume i govori ruski jezik zna da Putin i svi ruski ambasadori i politicari ponavljaju jedno isto; ,,Rusija ce prihvatiti svako resenje izmedju Srbije i juzne pokrajine koje Srbi i albanci dogovore, iskljucivo u okviru Rezolucije 1244,,.
  – Problem je sto nasi prevodioci, novinari i politicari to prevode kako njima pase.
  Pitam se, ima li Srbija istrazivacke i strucne novinare, analiticare, posto se novinarstvo u Srbiji skoro svelo na tabloidni rang, odnosno, sve vise clanci lice na prepiske sa instagrama, faceboka i ostalih drustvenih mreza.
  Ne gledam tv posto nemam tu naviku, nisam nikad imala vremena da sedim i buljim u ekran pa ne mogu da govorim o televizijskim novinarima, reporterima, spikerima i programima, ali sto se tice novina internetnih ili stampanih, stanje je predinfarktno.
  Necu da ulazim u polemiku oko, kako kazete Vrhovnog poglavice ali cu reci nesto sto sam govorila pred pocetak medjunacionalnog rata u Jugoslaviji, ,,Ako neznas ko radi u interesu drzave i za dobro drzave, onda prati koga najvise gone, kude i pljuju,,.
  Milosevica su ubili misleci da ce tako ubiti istinu. ISTINA se ubiti ne moze, ne postoji takvo oruzje i uvek ce ISTINA pobediti.
  – Tad sam rekla da ce doci do rata izkljucivo zbog mesanja nemaca, engleza i francuza u unutrasnje pitanje Jugoslavije a da ce zapadni idolopoklonici stati uz katolicki i islamski narod na balkanu iz dva razloga.
  Prvi razlog je njihov vekovni odnos prema pravoslavlju i srpskom narodu.
  Drugi razlog je sto su mnogo pre tadasnjih zapadnih politicara njihovi predhodnici postavili granice zajedno sa Vatikanom dokle moze da se prostire srpska drzava i gde treba da bude juzna granica EU a to je otprilike u okviru granica pobedjenog austrougarskog carstva.
  Malo su konce pomesali ameri jer hoce kroz vojnu alijansu NATO-a da okruze i pokore Rusiju.
  Zapadni narodi zajedno sa hrvatima, slovencima, muslimanima, albancima i bugarima, nikad nisu oprostili srpskom narodu herojstvo i zrtve iz prvog svetskog rata.
  Zato su pocetkom drugog bili ubedjeni da ce fasisti samo prosetati Srbijom i BiH, i zauvek pokoriti onu saku jada od srpskog naroda. Hitlerovu i Musolinijevu vojsku su docekivali sa cvecem, ljubeci im i ruke i skute.
  Kad se 1944 videlo da ce srpski heroji i borbeni slobodarski srpski narod uprkos svemu ponovo osloboditi svoje zemlje, poceli su stidljivo da se partizanima prikljucuju slovenci, hrvati, muslimani i albanci koji su do tada ratovali u redovima okupatora. Doduse bilo je i njih nesto malo u partizanima od pocetka, oko 15 procenata. Nisu verovali ali eto, za svaki slucaj ako srbima podje za rukom da i trece veliko okupatorsko carstvo pobede, da se nadje ponesto i njih u redovima pobednika.
  Srpski narod se uvek oslobadjao, preziveo je mnoga carstva i nadziveo mnoge velike toboz ratnike i osvajace, prezivece i ove osvajace sa zapada i juga, ali nikada izgleda srpski narod ne moze da se oslobodi svojih sopstvenih osvajaca, izdajnika, drzavomrzaca unutar svog sopstvenog naroda.
  Pokusavam da zamislim da se Srbi slozimo samo jedan mesec da budemo svi kao jedno, da slozno branimo interese drzave i naroda, pa gde bi nam bio kraj, koja bi to milina, sila i snaga bila. Ali, nebi Srbi bili Srbi, nebismo bili posebni, unikatni, jedinstveni i neponovljivi.
  Ispostavilo se, sto nas vise asimiliraju u druge nacije i religije mi postajemo trostruko gori prema svojim korenima.
  Srbin je Srbinu najveci dusman, najveciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
  – Zato svi vi koji jos uvek pijete americku coca&colu i pljujete svoje politicare koji pokusavaju kupiti vreme dok zlo malo ne oslabi a drzava Srbija ne ojaca, koji konstantno pisete i iznosite neke price oko izdaje i prodaje ili kapitulacije a nikakve dokaze jos niste ponudili, nista cime mozete da potkrepite svoje price o izdajniku koji ce predati juznu pokrajinu dobro razmislite kome pomazete.
  Citam jedan ekonomista pise koliko miliona evra drzava placa na konto penala, zbog neiskoriscenih kredita, za izgubljene sporove ne navodeci da su ti troskovi nastajali u periodu bivsih vlada.
  Znaci i sto jesu i sto nisu ucinili ovi danas, krivi su za sve.
  Kad iznosite nesto onda iznosite istinu, nisu valjale bivse vlasti, ne valja ova, e sutra da sam Gospod Isus Hrist sidje sa neba i ustolici se u Beogradu, vi bi ga razapeli i vikali da ne valja jer je izdajnik, prodana dusa, kriminalac, deper i Bog zna sta sve ne.
  Vucic nije to sto mnogi misle a nije ni ono sto oni drugi misle, nije ni levo ni desno, nije ni proruski ni proamericki, proevropski. Vucic je iskljucivo srpski, srpski politicar i predsednik srpske drzave, svidjalo se to vama ili ne.
  Opoziciji smetaju zakoni koje su upravo oni donosili dok su bili vlast pa sad zovu strance da oni diktiraju vladi kako da vodi drzavu, da stranci odredjuju predsedniku Srbije sta sme a sta ne, da zapadnjaci kojima je cilj da nas poptpuno istrebe, vode politiku drzave Srbije, pa gde to ima, to nikad niko nebi dozvolio, zato se uzmite u pamet, slozite, obozite i umnozite da sacuvate ono zbog cega su milioni nasih predaka dali zivote.
  Nemate pravo ni novinari ni politicari da manipulisete sa narodom koliko god se slagali ili ne slagali medjusobno, nemate pravo da svakodnevno trujete srpskog geradjanina svojim pricama koje iskljucivo koriste onima koji mrze i Srbiju i srpski narod.
  Ucinite nesto korisno za drzavu, govorite istinu i to potkrepljujte dokazima, istinom se borite, ali ne tako sto ce uvek neko od vas da poput ucveljenog deteta trci u Brisel da pljuje o svojoj drzavi uvek kad im u drzavi nije sve potaman.
  U svim drzavama zapada imate deo onih koji se ne slazu sa politicarima ali ne trce u Brisel da traze posredovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime