Da li je Božović i dalje ambasador?

0
319

Prije nekolika dana na zvaničnoj stranici Ambasade Srbije u Podorici objavljen je tekst dr Vladimira Božovića. Zanimljivo je to što se on potpisao kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, iako je u novembru prošle godine donešena odluka o proglašenju Božovića za „persona non grata“. Nakon toga u javnosti se otvorilo pitanje da li je Božović i dalje ambasador i ima li pravo da se tako potpisuje.

O čemu je pisao Božović

U tom svome tekstu Božović govori o zločinačkoj akciji „Oluja“. Navodi kako je proslavljanje te operacije neprihvatljivo i kako „predstavlja nasilje nad istinom i istinitim istorijskim sagledavanjem.“

Takođe se osvrće na istorijske činjenice o navedenim događajima, gdje piše kako su „04. avgusta 1995. godine, oružane snage Republike Hrvatske izvršile (…) agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, odnosno na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) – uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN-a, te da su predstavnici RSK, dan pre u Ženevi i Beogradu, prihvatili predlog Međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba. Angažovano je oko 200.000 vojnika, protiv oko 230.000 žitelja RKS (od kojih samo oko 30.000 vojnika). Za nekoliko dana neravnopravne borbe, slomljen je otpor, a narod zapadne Krajine, njih više od 220.000, krenuo je u povlačenje na istok, na put sa koga se više nikad neće vratiti na svoja ognjišta. Trenutno se na listi poginulih i nestalih Srba u zločinačkoj akciji „Oluja“ vodi 1.852 lica, od toga 65% civila. Materijalna šteta nastala zločinačkom akcijom „Oluja“ je nesaglediva: uništeno je: 13.000 objekata, 352 trgovine, 25.000 kuća, 410 radnji, 78 crkava, 96 muzeja, 181 groblje, 920 spomenika, 52 domova zdravlja, kao i svi industrijski pogoni.“

Da Vas podsetimo:  Nemačka lažirala dokaze 1999. godine da bi Srbija i Crna Gora bile bombardovane
foto: snimak ekrana GI 21. maj

Osim toga pozvao je crnogorske zvaničnike da ne idu na proslavu „Oluje“ nego da dođu na Dan sjećanja na žrtve te akcije, u Srbiju. Dodavši kako Srbija nikoga ne primorava da prizna genocid i slično, nego traži da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama.

Da li je Božović i dalje ambasador – reakcije iz Crne Gore

Kako danas javljaju podgoričke Vijesti „Građanska inicijativa “21. maj” pozvala je nadležno državno tužilaštvo da provjeri da li u radnjama Božovića ima bića krivičnog djela “Lažno predstavljanje”, po članu 383 Krivičnog zakonika, ili bilo kojeg drugog krivičnog djela koja se goni po službenoj dužnosti.“

„Objavljeni tekstovi, kao i na stotine komentara na portalima i na njihovim zvaničnim Fejsbuk stranicama, potvrđuju lažno predstavljanje fizičkog lica Vladimira Božovića čime je značajan broj građana doveden u zabludu. Nastup u svojstvu ambasadora dozvoljen je samo stvarnom službenom licu a Božović je na predmetni način pribavio sebi korist (1) pripisujući sebi nepostojeći društveni značaj i izvršio (2) radnju koju nije smio da izvrši jer je ista rezervisana da je izvrši samo određeno službeno lice“, navode iz GI „21. maj“, prenose Vijesti.

Božović proglašen za „personu non grata“ 28.11.2020.

Potsjećamo čitaoce da je Vladimir Božović proglašen za „personu non grata“ 28. novembra prošle godine. Razlog za takav potez Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova bila je njegova izjava o Podgoričkoj skupštini. Naime, on je nazvao oslobodilačkom i kazao da je na njoj iskazana slobodna volja crnorskog naroda. To je izazvalo burnu reakciju jednog dijela javnosti koja je kulminirala gore navedenom odlukom.

Šta o tome misli Krivokapićeva vlada

foto: RTCG

Stav ministra vanjskih poslova Crne Gore, Radulovića je taj da je bespovratno ukinut agreman Božoviću. Tačnije da Vlada ne može da povuče tu i takvu odluku, nego da Srbija ponovo treba da pošalje zahtjev za odobrenje Božovića. Takođe je nazvao taj čin protjerivanja ambasadora ishitrenim.

Da Vas podsetimo:  Šta bi Crna Gora da joj nije prčevitih Socijaldemokrata, vrlih čuvara njene časti i poštenja po njihovoj meri?

Ovaj stav je više puta kritikovan, naročito od Demokratskoga fronta, koji je tvrdio da je Vlada nadležna za spoljne poslove i da je u mogućnosti da povuče spornu odluku.

Međutim, stav Vlade se nije mijenjao, čak su iz Radulovićevog ministarstva prema Srbiji vremenom slati sve oštriji tonovi.

Kako javljaju Vijesti, Građanska inicijativa 21. maj, je podnijela tužilaštvu zahtjev za saslušanje Radulovića, pa ako do toga dođe biće zanimljivo čuti njegov stav o spornom pitanju predstavljanja.

Važno je napomenuti da se nakon Đukanovićevog pada očekivalo otopljenje odnosa prema Srbiji. Međutim, svjedočimo gotovo nikad lošijim odnosima dvije susjedne države. Jedno od ključnih pitanja u svemu tome jeste i pitanje ambasadora Božovića koji još od novembra mjeseca čeka da se poništi odluka Vlade Duška Markovića.

piše: Mihailo Bratić

naslovna fotografija: novosti.rs

izvor:http://kompasportal.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime