Da li je pivo zdravo

0
1271
foto: pixa.bay

Egipatska legenda kaže da je pronalazač piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lekom i hranom. To drevno piće preživelo je do danas i steklo ogromnu popularnost, ali se uz njega vežu i neke dileme koje smo pokušali razjasniti.

Brojne naučne studije identifikovale su na stotine biološki aktivnih komponenti prisutnih u pivu, koje imaju koristan uticaj na zdravlje čoveka. Najviše se nade polaže u fitohemikaliju ksantohumol, koja predstavlja gorku materiju u pivu, a poseduje antikarcinogeno delovanje.

Ipak, u današnje doba moramo biti svesni opasnosti koje donosi preterivanje u alkoholu. Prekomerna konzumacija alkohola ima negativan uticaj na zdravlje i okolinu, pa valja biti vrlo oprezan sa slanjem poruka o povoljnim učincima alkoholnih pića na zdravlje. Ključna reč kod svih saznanja o pozitivnom uticaju alkoholnih pića na zdravlje je „umereno“, piše stetoskop.info.

Piti umereno, znači piti u granicama koje određuju zdravlje, društvo u kojem živimo i obaveze prema porodici i prijateljima; za većinu muškaraca to znači dnevno 1-3 pića. Žene su osetljivije na alkohol, pa im se preporučuje manja količina pića nego muškarcima; dnevno 1-2 pića.

Količina alkohola u „čaši“ piva može znatno varirati, zavisno od veličine čaše i postotku alkohola u pivu i neznatno se razlikuje duž Europe u skladu s tradicijom i običajima. Kao normativ za jedno piće obično se podrazumijeva čaša volumena 0,25-0,3 dl.

Valja upamtiti da se preporuka o koristima umerene konzumacije alkohola odnosi samo na zdrave, odrasle osobe i da postoje određene situacije u kojima se i umerena konzumacija alkohola može smatrati zloupotrebom. Situacije u kojima se umerena konzumacija alkohola ne preporučuje su trudnoća, konzumiranje pre upravljanja vozilima i strojevima ili istovremeno konzumiranje alkohola i nekih lekova.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi 195 15 mehanizmi

Je li pivo zaista hranljivo?

Više od 90 % piva je voda, pa se pivo može smatrati dnevnim doprinosom unosu tečnosti. Proizvodi se od biranih sirovina – slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Iako umereno konzumiranje piva može snabdeti organizam mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima, ne sme se zaboraviti da pivo uvek treba umereno konzumirati u okviru uravnotežene ishrane.

Deblja li pivo?

Pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko i nema nikakvih „skrivenih“ veza koji bi podsticali debljanje, posebno nastanak tzv. pivskog trbuha. Preterivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića, rezultovaće gomilanjem masnog tkiva.

Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu preteruje, jer se radi o „tečnoj hrani“. Nadalje, naučno je dokazano da su navike u ishrani pivopija manje u skladu s nutricionističkim preporukama, nego primeri osoba koje češće piju vino.

Pivo ne sadrži masti, ima nizak procenat proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma. Pivopije neretko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako na taj način unose važne vitamine B grupe. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B grupe koji ostaju u pivu. Ipak, pokušaj snabdevanja vitaminima B grupe putem piva neće biti toliko uspešan, budući da preterivanje uzrokuje nedostatak vitamina, zbog sadržaja alkohola, koji je poznati „kradljivac“ vitamina, posebno vitamina B1.

Pivo sadrži brojne elemente u tragovima i minerale. Njihova količina zavisi od porekla sirovina, metoda pripreme i proizvodnog procesa. Sastav zemljišta u kojem se ječam i hmelj uzgajaju, kao i vremenske prilike, igraju ulogu u mineralnom sastavu piva.

Prisustvo minerala poput gvožđa, hroma, bakra, silicijuma i kalijuma, svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. Posebno je povoljan odnos natrijuma i kalijuma, gde je kalijum u prednosti, što je preduslov za pravilnu ravnotežu tečnosti u organizmu i prevenciju povišenog krvnog pritiska.

Da Vas podsetimo:  Rusi prekinuli sednicu saveta bezbednosti: Traže od Šiptara da sklone zastavu tzv. Kosova!

Širok spektar biološki aktivnih komponenti poreklom iz biljaka nalazi se u pivu. Naime, reč je o fitohemikalijama, posebno o polifenolima, koji se smatraju odgovornima za povoljna svojstva crnog vina, a prisutni su i u pivu. Polifenoli štite kardiovaskularni sistem i imaju antioksidativno delovanje.

dnevno.rs/Republika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime