Da li je presudom za ubistvo Ćuruvije Srbija osudila samu sebe?

3
683

Lj. Smajlović: Nije mala stvar kad državu osudiš za državni zločin i kad država prizna da su zločin počinile važne državne ustanove.

Dugo smo čekali pravdu, ali mislim da je presuda optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije — istorijska. „Mislim da je ovo kraj ere nekažnjivosti ili barem početak kraja ere nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji“, izjavila je za Sputnjik novinarka i kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović.

Ona, kako kaže, ne ume da objasni zašto je bilo potrebno dvadeset godina da dođe do ovoga, ali napominje da nije mala stvar kada državu osudiš za državni zločin i kada država prizna da su zločin počinile važne državne ustanove. Da je zločin bio u srcu državnih institucija koje postoje upravo kako bi sprečile da se vrše zločini.

„Zato, mislim da bi ovo bio istorijski događaj u svakoj zemlji i drago mi je da dvadesetu godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije nećemo čekati, a da opet moramo da dođemo na lice mesta i da kažemo: Stid nas je što nismo uspeli da prisilimo ovu zemlju da nađe ubice i da ih osudi“, ocenila je Ljiljana Smajlović.

Na pitanje kako komentariše to da se sud nije bavio nalogodavcima i da su kazne izrečene samo izvršiocima zločina, Smajlovićeva odgovara da je već pred sudom čula kritike o tome zašto se ne pominju nalogodavci zločina.

„Sasvim je jasno ko može da naredi šefu Državne bezbednosti. Ja ne verujem da je Rade Marković seo i rekao: ’Idem da ubijem onog Ćuruviju‘.“

Kada se ovakvo ubistvo desi, to je po onoj paraleli sa Saudijskom Arabijom, svi pretpostave odmah da je šef države tu morao da bude odgovoran, odnosno, da se niko ne bi usudio da ubije istaknutog novinara, a da nije dobio prethodno mig iz vrha državne vlasti. Kada razmišljam logički, ja sebi kažem — pa ko je mogao Radetu Markoviću da naloži ovakav zločin ako ne Slobodan Milošević. Ali mislim da presuda nije mesto gde se pravi ovakvo političko logiciranje i da sud time nije ni trebalo da se bavi“, kategorična je Ljiljana Smajlović. Kako kaže, Slobodan Milošević je mrtav, Rade Marković nije priznao zločin i nije nam odao razloge svog učešća ni u ovom, ni u drugim zločinima za koje je osuđivan.

Da Vas podsetimo:  Napadnuta ekipa "Južnih vesti" na biračkom mestu u Nišu

„Ali, svejedno je jasno šta je jedino moglo da se desi — ja verujem da niko ne misli da je šef Državne bezbednosti sam odlučio da ubije Slavka Ćuruviju“, zaključuje Ljiljana Smajlović za Sputnjik.

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg resora Državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Sandra Čerin
Izvor: sputniknews.com

3 KOMENTARA

  1. Смајловић очигледно нема ни толико објективности да сачека да пресуда постане пуноважна, па да се онда растрчи и труби како је „држава“ Србија сама признала да је злочиначка. То што је било каква пресуда у фактички колонизованој земљи, која ослобађа доказане шиптарске злочинце, као и оне које су по Вуковару убијали (углавном) српске цивиле, и које је Војни суд у београду већ био осудио на смртне казне у редовном поступку (значи ли то да су невини?), која не потеже питање одговорности НАТО земања за ратне злочине у Србији, нити за смишљено, геноцидно изазивање еколошке катастрофу због које до овог тренутка многи људи у Србији страдају и умиру итд итсл – што било каква судска одлука у таквој, окупираној земљи, не вреди папира на којој је написана, то наравно горепоменуту не занима. Као што је не занима ни зашто баш сад, после свих тих година? Па можда зато да Смајловићке могу да се растрче и раструбе како је „сама Србија признала да је злочиначка држава“, управо сад запад очајнички покушава да финализује своју отимачину Космета. А за кога раде Смајловићке, трипут погађај…

  2. Ono sto nije uspjelo HASKOM tribunalu , treba da poprave domaci sudovi !!! Sve se vrti oko SLOBODANA MILOSEVICA,!!On je i mrtav najopasniji, za klevetu naj pozeljniji, povjesno nezamjenjiv
    On je faktor hoce lì nesto biti crno ili bijelo, dobro ili zlo, pravedno ili nepravedno !!! Da lì je bombardovanje S.R.J danasnje Srbije i Crna Gore bilo ispiravano ili ne!!!! Dokazati takvu ispravnost je propao pokusaj pa se danas „hvatanjem za slamku“ pokusava barem umanjiti zlocin demoniziranjem Slobodana Milosevica!!
    Za koliko ubistava je optuzivan Milosevic??? Koliko je od svih optuzbi dokazano??? I poslije svakog fijaska, ……….probajmo ponovno, ne sa ciljem da se nesto dokaze, nego da se dodje barem do ikakve insinuacije „Sasvim je jasno tko moze da naredi sefu drzave bezbednosti………..“
    Kada se vec ide sa insinuacijama….zasto kao mogucnost, Smajloviceva nije spomenula i da je Curuvia mogao biti ubijen da bi se nanjela steta Milosevicu, ukoliko i sama zna da se prvom insinuacijom nanosi steta Drzavi Srbiji??? Zeli lì Smailoviceva dobro ili zlo Srbiji danas??? Da lì zle namjere zapada i Amerike protiv Srpske Drzave i Naroda treba isinuirati……… ili je dovoljno ne biti mentalno retardiran ??? Cemu “ tjerati vodu na mlin „Srpskih neprijatelja ??

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime