Da li je Srbija u rukama prevaranata?

Megatrend wanking

1
1044

Ovih dana svedoci smo nekoliko afera, koje, izgleda, kao ni mnoge prethodne, neće dobiti svoj epilog. O slučaju Miće Jovanovića, vlasnika i doskorašnjeg rektora privatnog univerziteta Megatrend, gotovo da je sve rečeno. Pokazalo se da Mića nije dr, osim ako takva skraćenica ne označava nešto drugo, možda onu „wanking“ diskusiju od pre više od četvrt veka sa „mentorom“ Stivenom Vudom, koju je Jovanović nekada snimio, a ovih dana i postavio na internet.

Ispalo je da je Mića nekada glumio slepu osobu, da bi lakše položio ispit na fakultetu. Za takvu sprdačinu, pokazalo se, mnogi su i ranije znali, ali nikome nije palo na pamet da o tome javno progovori. Naravno, sigurno je da su mnogi iz vrha srpske vlasti, takođe, znali da Mića Jovanović nikada nije doktorirao u Londonu, ali, smatrali su da im je korisnije da o tome ne govore. Ostaje još da se vidi da li je Mića Jovanović ikada doktorirao i u Mariboru, odnosno, Kranju – ili na nekom drugom mestu, možda u nekom planinarskom domu na slovenačkim Alpima.

Ne može nam niko ništa

Siroti studenti – oni koji su debelo platili da bi studirali na tom „prestižnom“ privatnom univerzitetu, čiji je vlasnik najobičniji mangup, koji se lažima i prevarama visoko uzdigao unutar srpskog „elitnog“ društva, da je čak uspevao da „formira vladu“ socijalista i naprednjaka – danas ovacijama dočekuju Mićino uveravanje da sve „drži pod kontrolom“ i da iza Megatrenda stoji glavom i bradom „prvi čovek Vlade Srbije“. Nije isključeno da Mića Jovanović ima još nekog „keca u rukavu“, koji je sličan onom snimku o onanisanju sa „mentorom“ Vudom. „Kačenjem“ onog sramotnog snimka sa Vudom, Mića je jasno pokazao da on više ne brine za svoj ugled (pošto ga je sasvim izgubio) i da sada nema nameru da bilo šta skriva. Nije isključeno da on tako poručuje pojedincima (pogotovo onima iz „njegovog“ SPS-a), da moraju da stanu u njegovu zaštitu, jer ako to ne učine, na internetu će se pojaviti i drugi snimci sa sličnim škakljivim temama (možda i gorim), gde glavne role igraju izvesni srpski političari. A sada ne treba sumnjati u to da je Mića Jovanović napravio debelu arhivu iz koje, po potrebi, može da izvlači ono što smatra da bi mu u određenom trenutku moglo biti od koristi. Zapravo, ako je tako, uskoro će se to i pokazati tako što će se mnogi uvaženi političari svojski truditi da Mićin slučaj gurnu u „zaborav“. Naime, u Srbiji sve ima svoju cenu, pa tako i ćutanje.

Ministarstvo prosvete pere ruke

Da Vas podsetimo:  Vučić o dronovima: Znamo čiji su i koji im je zadatak

srdjan-verbic-kukavica-teleprompterKako vidimo, u međuvremenu, onaj sumnjivi doktorat Nebojše Stefanovića gura se u drugi plan. O tome sada mediji uglavnom ćute. Umesto toga, sada se od Stefanovića, kao ministra policije, traži da obavesti javnost o pravoj istini u vezi optužbi koje je na račun generala Papaje (načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića) izneo „narko-bos“ Darko Šarić. Tako se iz jedne afere prelazi na drugu i to tako da ova druga sasvim prekrije onu prethodnu. Istina, beogradski fakulteti traže da se oformi komisija koja će temeljno i ozbiljno raspraviti pitanje Nebojšinog doktorata. Ministar Verbić se već pažljivo ogradio od takve inicijative, jer smatra da ne bi bilo primereno da se neko sa strane, uključujući i Ministarstvo prosvete, meša u „autonomiju fakulteta“, u ovom slučaju – Megatrenda. Dakle, Ministarstvo prosvete beži od toga da se umeša tamo gde se jasno radi o bezakonju, prevari, to jeste, falsifikatu koji je zakonom kažnjiv. Zapravo, Ministarstvo prosvete (u liku ministra Verbića) u pomenutom slučaju pokušava da pobegne od onog dela posla koji je po zakonu dužno da obavi.

Žarka ne pominjite

U svemu, izgleda, sasvim se zanemaruje činjenica da je bivši ministar prosvete Žarko Obradović i danas predavač na Magatrendu, te da je on svojevremeno izdao toj privatnoj visokoškolskoj ustanovi akreditaciju o osposobljenosti za obavljanje obrazovne delatnosti unutar srpskog obrazovnog sistema. Takva akreditacija je izdata protivno Zakonu o visokom obrazovanju, jer je o tome nije odlučivala Komisija za akreditacije, već Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Zašto niko danas ozbiljno ne pominje Žarka Obradovića u vezi sa aferom „Mića i doktorati“? Da li je u pitanju novac kojim se sve može kupiti ili se tu radi u „državnoj“ cenzuri ili, možda, o autocenzuri, jer novinari smatraju da je pametnije da tu drže jezik za zubima? Ako uticajni politički lobi ne dopušta da se afera „Jovanović“ proširi i na Žarka Obradovića (potpredsednika SPS-a), tada je jasno da su se mnogi iz vrha vlasti godinama „grebali“ o Megatrend. Ako je tako (a jasno im je da će Mića Jovanović biti spreman da upotrebi sve „dokaze“ iz svoje, reklo bi se, bogate arhive, kako ne bi sam otišao niz vodu), tada je sasvim „normalno“ da se mnoga srpska „elita“ trudi da stvar oko doktorata (i Mićinog nepostojećeg i sumnjivog Nebojšinog) što pre zataška i prekrije velom zaborava (ćutanja).

Da Vas podsetimo:  Antikolonijalni Putin

Za www.koreni.rs

T. Rajić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime