Da li je Stamatović zaustavio Zoranu

2
1807

otimacina

Varnice na relaciji ministarka građevinarstva Zorana Mihailović i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović i dalje lete. Stamatović čeka da ministarka prizna grešku, ministarka pokušava Stamatovića da optuži za nezakonite radnje oko građevinskog zemljišta na Zlatiboru. A sve je počelo kada je pred desetak dana stiglo rešenje Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu kojim fizičko lice dobija u svojinu 2213 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru, bez pravnog osnova, kako je tada saopštilo čajetinsko rukovodstvo, navodeći da je na delu pljačka države i otimanje zlatiborske dedovine. Rešenje je potpisala ministraka Zorana Mihailović, a Milan Stamatović se hitno obratio medijima, saopštavajući da se Čajetina oštro protivi rešenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, po kojem Poljoprivredni kombinat “Zlatibor” ima prioritet upisa prava svojine od 2 2 13 hektara zemljišta u vlasništvu države, a bez naknade:

“Na sceni velika pljačka i krađa državne imovine”

”Na sceni je najveća pljačka i krađa državne imovine,” rekao je tada Milan Stamatović, i naveo da je ovaj slučaj presedan i neviđen kriminal u Srbiji, jer preko 2000 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u državnoj svojini prelazi u ruke privatnika, čime je načinjena šteta tržišne vrednosti od oko 4 milijarde evra.”

Stamatović je objasnio koja su to i gde 2213 hektara:

“Zemljište od 2 200 hektara obuhvata Obudojevicu, potez poljoprivrednog kombinata prema Farmi i prema Vodicama, a deo se nalazi i u Čajetini. Pvi hektari danas mogu da se uknjiže po ovom rešenju u katastar, čime bi nastupili veliki problemi da se izgrađena infrastuktura mora platiti privatnom licu, iako ono ništa u to nije uložilo. Ni slutili nismo da se sada jezero i akumulacija u Ribnici nalazi na tim privatnim parcelama, gde sutra novi vlasnik može da traži naknadu za ovo zemljište i da traži naknadu za kompletnu infrastrukturu. Ostaće bruka i sramota zapisane u istoriji, jer ogroman deo zemljišta podleže restituciji.”

“Ministarka je dobro znala šta potpisuje, moramo se boriti protiv bahatih ministara”

Kao bitan podatak Stamatović je naglasio da je rešenje stiglo u opštinski katastar pre stupanja na snagu zakona o konverziji, čime je izbegnuto plaćanje naknade za deo u zoni gradskog građevinskog zemljišta:

“Ozbiljna je stvar što država ne štiti svoje interese, a nagrađuje privatnike koji sutra mogu da ubiraju prihode za koje su naše prethodne generacije izdvajale sredstva. Ako je ova država toliko bogata da privatnom licu pokloni četiri milijarde evra, tu nisu čista posla,” ističe Stamatović smatrajući da je Zorana Mihajlović najodgovornija za ovaj slučaj:

“Mislim da je morala znati šta potpisuje. Ovde se sigurno radi i o ogromnoj korupciji i kriminalu koje nadležne službe moraju da spreče,”rekao je Stamatović, pozivajući građane Srbije da podignu glas protiv poklanjanja državne imovine bez pravnog osnova.”

“Mora se podići buna u Srbiji protiv ovakvih odluka! Moramo se boriti protiv bahatih, korumpiranih ministara!

zorana
Zorana Mihailović

Istog dana ministarka Mihailović rekla je kako je nedopustivo da opština Čajetina putem medija traži poništavanje rešenja jednog ministarstva, poručivši da se vlasništvo nad zemljištem ne utvrđuje u medijima, već pred nadležnim institucijama. U svom saopštenju, Ministarstvo podseća da se u pet predmeta odlučivalo o žalbama PK “Zlatibor” na odluke lokalne komisije Republičkog geodetskog zavoda u Čajetini iz februara ove godine. A zatim je ministarka Zorana Mihajlović ekspresno formirala posebnu radnu grupu koja će ispitati sve činjenice u vezi sa raspolaganjem zemljištem PK “Zlatibor”. Ona je kazala da u roku od 24 časa ta grupa treba da podnese izveštaj da li je sve bilo po zakonu. Navela je da treba da se vidi i šta je bilo sa privatizacijom tog poljoprivrednog kombinata 2002. godine, koja nema veze sa sadašnjim vlasnikom, koji je akcije kupio na berzi 2012. godine. Kako je i obećala posle isteka roka od 24 sata ministarka je izdala saopštenje, u kome između ostalog stoji:

Da Vas podsetimo:  SANU o rušenju Generalštaba i Sajma: Nenadoknadiv gubitak kulturološkog identiteta Beograda

“U postupanjima Ministartsva građevine nije došlo do štete po državu, upis svojine nije moguć u ovoj fazi postupka, dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom. Treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva, kao i druge nadležne institucije da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države, za niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano, započinjanja infrastrukturnih radova bez lokacijske i građevinske dozvole i bez obavezne projektne dokumentacije. Ove indicije su dokumentovane, pored ostalog i u više od 300 strana materijala sa diska koje treba staviti na raspolaganje istražnim organima.”

Stamatović navodno ometao rad radne grupe

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je takođe kako je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović pokušao da spreči službenike tog ministarstva u vršenju službenog nadzora nad radom Republičkog geodetskog zavoda – Službe za katastar nepokretnosti Čajetina. Kako je navedeno, Stamatović je ometao službenike Ministarstva u radu ulazeći u katastar nenajavljen u pratnji medija. Ministarstvo upozorava da ovakvim postupcima predstavnici opštine Čajetina pokušavaju da direktno utiču na tok i ishod postupka, narušavajući pravnu sigurnost u ovom i drugim postupcima koji se tiču upisa prava svojine nad zemljištem.”

stamatović sa saradnicima
Milan Stamatović (u sredini) sa saradnicima

A onda je ministarki Mihailović, Stamatović odgovorio:

”Mi smo zbog toga i poveli novinare da zabeleže našu posetu. Nikakav pritisak nismo vršili kao što se moglo videti na snimku. Mi ćemo i dalje sigurno tražiti da se ne dozvoli da se ove dve hiljade hektara upišu na pravno lice. To je naša zakonska obaveza i smatramo da ministarka Mihailović nije imala pravo ovo da uradi.”

Sledećeg dana ministarka Mihajlović je izjavila da sporne hektare zemljišta po novom zakonu niko neće moći da dobije bez naknade, i dodala da doneto rešenje nije konačno, a radna grupa je formirana jer je predsednik opštine Čajetina reagovao, smatrajući da je tim rešenjem narušen javni interes:

“Novi vlasnik PK “Zlatibor” tek treba da plati, onda kada rešenja budu konačna, kada Upravni sud bude dao svoj sud o tim rešenjima. Dakle, treba da plati punu tržišnu cenu.”

Ministarka Mihailović donela političku odluku

Osvrćići se na izveštaj radne grupe, Stamatović je rekao da on ne zna šta je ta radna grupa koju je formirala ministarka Mihailović tačno radila u Čajetini:

“Radna grupa je donela političku odluku po nalogu ministarke Zorane Mihailović, koja se odnosi na kritiku lokalne samouprave, a ovde nije bio problem u radu lokalne samouprave. Mi nećemo stati, sve dok ministarka sama ne poništi svoje rešenje i ne pokaže da je to jednostavno bila greška.”

Na to mu je ministarka odgovorila:

“Nije ova Vlada pretvarala pašnjake u građevinske parcele, nego je to upravo radila lokalna vlast. Paralelno sa ovim procesom, nažalost imamo ozbiljan problem u Čajetini, a to je da se nešto gradi i radi bez ikakvih dozvola i da se izdaje u zakup zemljište koje je tuđe, pa znate li šta to znači?!”

Da Vas podsetimo:  Šta Srbi misle o "genocidu" u Srebrenici

rešenje 1

Milan Stamatović, ponovio je još jednom da se radi o pravom političkom pritisku i nameri da se promeni vlast u Čajetini, podsećajući da je i ranije upozoravao na nezakonitosti preuzimanja državne imovine na Zlatiboru:

“I ovaj pritisak i pretnja ministarke, i dolazak savetnika i pomoćnika iz Ministarstva građevinarstva u opštinsku upravu u popodnevnim satima, govori da oni i dalje probaju tim političkim pritiscima da ovde naprave nekakve promene ili da nas ućutkaju da bi sve ovo moglo da prođe onako kako njima najviše odgovara. Moram da kažem da je i Ustavni sud stao na našu stranu kroz poništavanje drugih rešenja kao što je slučaj Luke Beograd, gde državna imovina nije bila predmet privatizacije.”

Vlasnik PK “Zlatibor” iskorišćen za obračun čajeitiske i republičke vlasti

Podsetimo: PK” Zlatibor” nastao je 1946. godine i zajedno sa PKB predstavlja najstariju poljoprivrednu asocijaciju u Srbiji. Privatizovan je 2002. godine i 70 odsto akcija tada je kupio Radoslav Aćimović. Deset godina kasnije PK” Zlatibor” postaje vlasništvo kompanije Master milk DOO iz Blaca, koja je u sastavu Master frigo iz Beograda vlasnika Radoja Cvetića. Medijisu ovih dana kontaktirali i Cvetića, a on je između ostalog rekao:

“Sav novac koji sam u svojim kompanijama zaradio, uložio sam u razvoj PK “Zlatibor”,verujući da se PK Zlatibor može vratiti na staru slavu iz osamdestih godina, prošlog veka, i to sam uradio iz emotivnih razloga, pošto sam rodom iz tih krajeva, te sam želeo da ulažem u svoj kraj i njegov razvoj, računajući da je budućnost u proizvodnji i razvoju hrane,” rekao je Cvetić naglašavajući da je PK” Zlatibor” . godine bio pred stečajem, a zbog nagomilanih kredita i obaveza, pred bankrotom:

”Radnici nisu primali plate do 20 meseci. Matično stado je bilo pred uništenjem, objekti dotrajali i pred rušenjem. Svi objekti i sve što su imali vlasnici je bilo pod hipotekama prvog, drugog i trećeg reda Izmirio sam dugove koje su prethodni vlasnici dugovali dobavljačima i obaveze u visini od 240 miliona dinara. Dodatno sam izvršio i dokapitalizaciju u visini od 274 miliona dinara, rekao je Cvetić, i dodao:

“Napomenuću da sam isplatio sve obaveze prema proizvođačima mleka nastale pre moje kupovine, evidentirane tri godine unazad, iako su oni prestali da daju mleko PK “Zlatibor”. Isti ti proizvođači su ponovo počeli da proizvode mleko, odnosno, ponovo su se vratili. Plan je da ove i naredne godine imamo oko 1000 muznih krava, a planira se obnavljanje ovčarske i kozarske delatnosti i osposobljavanje dotrajalih ovčarnika kako bi se specijalni ovčji i kozji proizvodi našli na domaćem i svetskom tržištu. Sva grla stoke, koristiće pašnjake i livade koji se i sada koriste za ispašu. Sve drugo mene mnogo ne zanima i to je suština ove priče“, istakao je Cvetić, uz objašnjenje:

”PK Zlatibor” je prošle godine otkupio preko 20 miliona litara mleka na teritoriji opštine Čajetina i susednim opštinama prema Požegi, Kosjeriću i Čačku. Parametra radi, samo za sirovinu, otkup mleka, skupljanje, prevoz, potreban je iznos od milijardu dinara. Znači, milijardu dinara se godišnje ulaže u razvoj sela opštine Čajetina. Cvetić naglašava da njegova kompanija 25 godina uredno i bez kašnjenja isplaćuje plate, poreze državi i PDV i konstatuje kako je on iskorišćen za politički obračun čajetinske i republičke vlasti, a na pitanje da li je u bliskim odnosima sa SNS, Cvetić je bio izričit da „nema nikakve veze sa tom, ni bilo kojom drugom strankom“, te da ni on, ni članovi njegove porodice nikada nisu bili ni u jednoj političkoj partiji:

Da Vas podsetimo:  NEMAC ZBOG ŽIVANE DOŠAO NA SELO: “Ja sam danas 70 odsto Srbin i obožavam ovu zemlju!”

“Posle 25 godina rada, meni ne treba politička stranka. Ni meni, ni mojoj porodici. Radim dnevno u proseku od 18 do 20 sati i za ceo radni vek možda sam pet puta bio na godišnjem odmoru. Tako rade moja deca i moji saradnici.”

A procenjujući šta može da se dogodi ako državi utvrdi da PK ”Zlatibor” nije vlasnik spornih 2213 hektara Cvetić je rekao da će takvu odluku poštovati i da će „otkazati otkup 80.000 litara mleka, pustiti krave sa farme i otići:

“To nije nikakvo bežanje, ali odlično sarađujem sa svim evropskim zemljama od kojih mi mnoge predlažu da preselim svoju kompaniju kod njih i nude mi državljanstvo. U pitanju je cirkus iza koga se krije politički sukob lokalne samouprave i republičke vlasti. Ja nisam političar, niti me politika zanima. Imam stručne i ozbiljne ljude u mom timu, koje sam ubedio da ostanu u Srbiji, iako su dobili stipendije za doktorske studije u Japanu i SAD, ali sada mi je žao što se suočavaju sa glupostima. Nijedan centimetar tog zemljišta neću prodavati i, ponavljam, spreman sam da ga poklonim državi, pa neka ga proda i vrati svoje dugove, a ja ću zbog toga biti srećan čovek,“ izjavio je Cvetić.

cvetic radoje
Radoje Cvetić

Borba za Čajetinu, politička kampanja, priznaje li ministarka javno grešku

Ma koliko pokušavali da bidemo objektivni i profesionalni po pitanju sukoba Mihailović- Stamatović, ne smemo zaboraviti da se političke stranke, posebno one na vlasti uveliko pripremaju za lokalne izbore koji su najavljeni za decembar ove godine. Opština Čajetina sa bogatim budžetom je veliki i primamljiv zalogaj za sve političke takmace. A Stamatović neće lako dati Čajetinu. On je prvi čovek ove sredine stabilno i sigurno već tri mandata. Na poslednjim izborima DSS u Čajeitni dobila je apsolutnu većinu. Pre pola godine Stamatović je napustio DSS i sada je u Narodnoj partiji Srbije Nenada Popovića, u kojoj je potpredsednik. Popović je čest i rado viđen gost na Zlatiboru, a očekuje se i dolazak nekih ruskih investitora. Nedavno je na Zlatiboru otvorena kancelarija za saradnju sa Rusijom. I još nešto: u poslednjih pet meseci dogodila su se četiri incidenta izmeću pristalica Narodne partije Srbije i SNS u Čajetini, a u svim slučajevima naprednjaci su nasrtali na Stamatovićeve ljude. Zbog takvih ponašanja svojih stranačkih kolega, nekoliko odbornika SNS-a u Čajeitni napustilo je ovu stranku i prešlo kod Stamatovića. Stamatović je omiljeni predsednik, širom zlatiborksih sela. Veliki broj lokalnih puteva je asfaltiran, u selima su otvoreni dečji vrtići, ambulante, mladi se sve češće odlučuju za život u svojim rodnim selima.

I dok se zaključuje ovaj tekst, stiže nezvanična informacija da je ministarka Mihailović povukla rešenje, koje je bilo dato pravo vlasniku PK “Zlatibor” da kao svojinu poljoprivrednog kombinata uknjiži 2213 hektara na Zlatiboru, koji je trenutno najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

Novka Ilić

2 KOMENTARA

  1. Prosto je neverovatno koliko je luperdi ovaj premijer okupio oko sebe! Tu svakako spada i ova Tuzlanka koja je do sada često izigravala premijerovu tutorku, javno pojašnjivala narodu njegove misli i govore, blebetala umesto njega, trtila se svuda i gde joj nije bilo mesto, samo ako su fotoreporteri i TV snimatelji bili oko nje! Čak se spekulisalo, da bi ona mogla da nasledi Vučića na mestu premijera, ako ovaj, promenom Ustava, ojača poziciju predsednika Republike -znači da nešto poput Putina predsednik dobije apsolutnu vlast gde će premijer biti samom marioneta- pa smeni Tomu i on zasedne u njegovu fotelju! Verovatno i zbog toga Vučićeve „petparačke novine“ Informer i Kurir već mesecima pljuju po Tomi Nikoliću, dovodeći ga u vezu sa svakakvim bljuvotinama, aferama i Tominim vedrovatno mogućim lopovlucima kojima, tako izglda, naginje cela SNS, uključujući i premijera!
    Ovu blajhovanu Tuzlanku bi pod hitno trebalo strpati u zatvor pa na sud. Ali, plašim se da od toga nema ništa, jer kako Srbi kažu „vrana vrani oči ne vadi“! Za premijera važi sigurno narodna izreka, kao pojašnjenje da je i on možda jedna od „vrana“, -sa kim si takav si!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime