Da li mi opet gradimo od nigde do nikuda

1
826

Sećate li se onog auto-puta koji je išao iz njive u njivu između Uba i Lajkovca. U njega je utrošeno 70 miliona evra i ničemu godinama nije služio. Tako je nedavno moralo dodatno da se izdvoji još milijardu dinara za sanacije i ispravljanje loše urađenog posla.

Čini mi se da ponovo ulazimo u jedan sličan, samo mnogo skuplji projekat kome se baš ne nazire srećan kraj. Reč je o gasovodu zvanom Turski tok na koji bi Srbija da se priključi, i  obezbedi konekciju za još nekoliko država. Zvuči logično, ali…

Zbog tog “ali” može se desiti da bacimo pare u vetar, a od gasa da ne bude ništa. Pojedini mediji, među njima i RTS, su nas obavestili da se na više lokacija “kopaju kanali, a negde već vare cevi za gasovod” koji u Srbiju iz Bugarske ulazi kod Zaječara i kod Horgoša nastavlja u Mađarsku.

Račun bez krčmara, tako bi se to moglo oceniti. Jer svako ko je jednom video slovo “g” zna da se zbog gasa vode globalne igre i da se zbog toga i ratuje i da zbog gasa Rusi i Amerikanci gaze redom. Evo vam ilustracije: Američki ministar energetike Rik Peri reče nedavno da gasovodi „Severni tok 2“ i „Turski tok“ predstavljaju instrumente za „pogubni uticaj Rusije“ na evropske zemlje. Drugim rečima Rusi će im preoteti tržište.

Zbog toga je, sećate se stopiran i “Južni tok”, a već smo bili zavarili prve cevi i “obračunali” 200 miliona evra godišnje dobiti od tranzitnih taksi. Ali bogovi nisu dali.

Sadašnja situacija nije mnogo bolja. Doduše Bugari se kunu da će dovesti gas do granice sa Srbijim, ali istorija govori da se na njih nije mudro oslanjati. Zamislite samo da Evropska unija, SAD, pa indirektno i NATO narede Sofiji da odustane od Turskog toka ili da, na primer, zavrne ventile na granici sa Srbijom. I? Onda ćemo mi nekoga da tužimo, kome? Pa mi na svoju ruku i ulazimo u posao, nemamo za to zeleno svetlo ni od SAD ni od EU. Ne bi nam bilo prvi put da u obračunu velikih dobijemo po nosu. A tad ne vredi kukati.

Da Vas podsetimo:  O psovci, psovačima i Narodnoj skupštini

Ko će da finansira gradnju gasovoda kroz Srbiju. „Reč je o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda”, kaže naš ministar energetike. I tu, čini se, dolazimo do druge mačke u džaku, građanima niko ne kaže ko je to “već zakupio te kapacitete”, na koliko godina, pod kojim uslovima.

Srpski poreske obveznici su već u nekakvom finansijskom aranžmanu sa nekim, a da pojma nemaju s kim. Šta predviđaju ti ugovori, ko snosi rizik, hoće li država Srbija plaćati penale ako gasovod, zbog navedenih razloga, bude suv. Ili da neko ne uzima kredite na naš račun. Konačno kome će ići novac od taksi. Da nećemo mi tim bezimenim partnerima plaćati taksu?

Legitiman je napor Srbije da obezbedi rezervni pravac i sigurno snabdevanje gasom, ali legitimno je i pravo građana da znaju pod kojim uslovima se to čini. Da ne ispadne da smo džabe krečili.

Ako je verovati tvrdnjama zvaničnika – za ovaj posao srpska strana je već u “Gastrans”, zajedničku firmu  sa Gaspromom, uložila 160 miliona evra. Pratite odakle stiže ostatak novca.

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

1 KOMENTAR

 1. IZDAJA JE ZAVRŠENA!!!

  Srbi su krapinjski narod, jer ne vide da ih je Vučić izdao, opljačkao i rasprodao. Ne vide da ih taj drski lažov stalno laže i obmanjuje. Normalnog čoveka samo jednom možeš slagati i nikad više. A Vučić je predsednik koji je najviše lagao i obmanjivao svoju naciju na svetu. On javno priprema i oružane snage, koje će ga braniti od zla koja je počinio lagajući srpski narod. Ti policajci neće braniti Srbe ni u Srbiji ni na Kosovu već Vučića i njegovu pljačkašku „elitu“. Sve su to dozvolili Srbi sa malo mozga. Zbog svog licemerja i mazohizma, više od polovine takvih Srba i dalje bleje u Vučića, a on ih odvede na onaj svet…
  Što se tiče opozicije!? Vučić se boji samo (jednog?), a to je onaj koji je javno rekao: „Srbija ništa gore nije mogla da doživi od dolaska napredne stranke na vlast, ili „Danas robija malosutra izdaja“. Dok su svi ostali za Vučića .ičkin dim, jer su i oni isti kao on, izdajnici i lopovi. Doduše Vučić se još brani imunitetem, dok se ovi drugi kriju iza protesta po Srbiji. S’ nadom da će sačuvati „svoj“ neregularni kapital a ne sesti na optuženičku klupu. Ostali deo opozicije je vrlo neslanažljiv i nisu konkretni. ONI JEDINO TREBA DA SE IZBORE ZA SLOBODU MEDIJA U SRBIJI! A kada narod sazna istinu Vučića neće biti u Srbiji. To mogu da ostvare jednim velikim opštenarodnim štrajkom ili protestom pred EU-jom. Tada će svi videti pravo lice Vučića i njegovih poltrona iz medija. Očito da ta (vajna) opozicija ne vidi kolika je moć Vučićevih medija u Srbiji. Samo da se potsetimo!
  Ko svesno krije istinu od javnosti zarad nečijeg ličnog interesa vrši teško krivično delo, i moraće i krivično da odgovara. Da robija. A opozicija da nebi gubila vreme mora nešto i da radi. Recimo mora da prikuplja materijal-dokaze za sud o kriminalu u Srbiji. Treba i da evidentiraju prazne kasarne koje se mogu lako pretvoriti u zatvore. Na kraju, opozicija ima dobar sporazum sa narodom i mora ga ispoštovati. A one koji su protiv promene državnog i društvenog uređenja, treba proterati sa protesta. Ostali moraju ostati do kraja na ulici, a broj protestanata uopšte nije bitan. Inače klevetničke vlasti kradu izbore i silom brane stolicu. Opozicijo ne blesavite se!!!

  Reč dve o Kosovu. Očito da ovakva opozicija nemože da dokaže ko je izdao Kosovo. Ali ja hoću da im pomognem, i postavljam vrlo važna pitanja koja otkrivaju izdajnike Kosova. A to su:
  P.1 Šta su Albanci slavili celu noć po Evropi i Kosovu dana: 30.juna 2015.godine. To je onaj dan kada se Vučić valjao po podu u Briselu rekavši: „Nisam znao šta da radim“?
  P.2 Zašto su Albanci samo dva dana kasnije, (uz veliko slavlje) posekli sve borove sa kosovske strane, sve do Pančićevog Vrha na Kopaoniku?
  P.3 Ko je izgovorio u S.K.Mitrovici okupljenim Srbima rečenicu: „Mi će mo priznati kosovsku vladu i ako vi ne uđete u nju“?
  P.4 Ko je dok je postavljao kamen temeljac carini Jarinje izgovorio zgranutim Srbima rečenicu: „Pređite ovamo ovo je most koji vas spaja“?
  Vučić nema odgovore na ova pitanja, što jasno govori da je on lično stvorio kosovsku državu.
  MOLIM sve patriote da ova pitanja javno postave Aleksandru Vučiću!!!

  Ali govoriti bilo šta o Kosovu, a ne pomenuti Vučićevo (stalno) kršenje Ustava i Briselski sporazum, znači davati direktnu podršku najvećem srpskom izdajniku. Ovakvu izdaju dovoljno je kazniti baš po Ustavu, koji predviđa doživotnu robiju a (ranije smrtnu kaznu). Dalje…
  Zato što Vučić stalno proziva opoziciju za kriminal treba krivično da odgovara za klevetu, jer su svi prozvani na slobodi. Znači da on po običaju sve laže. Međutim Vučić nije rešio ni jedan Srpski problem već ih je samo ubećao. Sve što je radio bila je samo šteta. Ti problemi su danas kulminirali i traže počinioce tog zla. Zato Vučiću nemoj da se praviš (blesav), nego dozvoli najzad da mi vidimo šta ti ustvari radiš! Mi kao narod imamo pravo na to. Znači stigla je na red revizija tvog celokupnog „rada“. Ima dokaza da si izvršio izdaju, pljačku i rasprodao srpsko-narodno blago u Srbiji. Ponavljam dokaza za tvoja zla ima na sve strane. Vreme je da se nađeš „čoveče“ tamo gde ti je i mesto, na optuženičkoj klupi…
  I na samom kraju postavljam pitanje!
  Zašto ne iseliš ono malo Srba sa Kosova u praznu Srbiju i Šiptarima ne uvedeš trajne sankcije? Tako bi sačuvao Kosovo i Srbi bi bili bezbedni. Jel’ to velika mudrost? Nijeee. Umesto toga ti nam stalno bacaš prašinu u oči sa nekim taksama. Sram te bilo šta radiš!!!…

  P. Sajdžo Bogutovac.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime