Da li nas EPS potkrada!

1
1766

srbija-epsSvi smo svedoci da se nešto neobično događa sa najnovijim računima koje je EPS poslao građanima za isporučenu električnu energiju. Zapravo, verovatno da ne postoji nijedan stanovnik Srbije koji se nije začudio otkud to da je u decembru potrošio dva ili čak tri puta više struje nego u ranijim mesecinma. Objašnjenje EPS-a da je u decembru bila veća potrošnja zbog hladnog vremena nikako ne drži vodu, jer se temperatura u decembru kretala od „normalne“ do „tople“, pa i „veoma tople“. U drugoj polovini decembra dnevna temperatura uglavnom je bila oko ili iznad 10 stepeni. Zapravo, decembar je prosečno bio topliji od novembra.

Da li je moguće da je država rešila da potkrada one koje bi trebalo da štiti?prosecna temperatura

Prenosimo vam mišljenje izvesnog gospodina, Mirka Glogovca, koje bi, eventualno, u pomenutu temu o EPS računima moglo da unese malo više svetla. Tekst je preuzet sa Fejsbuka:

„…Ovako nas EPS potkrada. Električno brojilo bi trebalo da meri tačnu potrošnju električne energije bez obzira na napon. Kad se kaže da je uređaj 1100W on je 1100W na 220v jer ima impedansu od 44oma i vukao bi 5A. Kad je manji napon on troši manje jer unutrašnja impedansa ne može da se promeni tako da uređaj ostane 1000w, ako je napon 170V snaga ce biti 657W, struja 3.86A (samo će ti brojilo obračunavati da trošiš 850W). Da bi nastavo da troši 1000W uređaj bi morao da se prebaci na potpuno drugačije kolo sa nižom impedansom dakle za 170V morao bi da promeni impedansu na 26oma, i onda bi vukao 6.5A (i brojilo bi mu onda merilo 220*6.5=1430w) i onda bi mogao da te lažno utera u veću zonu. Što znači krade se naravno sa manjim naponom, ali se krade u smislu naplate neisporučene energije, ne krade se tako što na računu bude X kwh vise.

Da Vas podsetimo:  Sve više betona, sve manje prirode – da li je turizam na Zlatiboru ugrožen?

Dakle, u indukcionom električnom brojilu postoji dva elektromagneta, strujni i naponski koji prouzrokuju da se disk vrti. Brzina okretanja diska je proporcionalna trenutnoj snazi. Broj obrtaja kod tih brojila zavisi samo od jačine električne struje. Ostatak mehanizma integrirali bi tu snagu da bi se dobila utrošena energija…

eps

Na primer, ako ti treba 2 sata da skuvaš ručak, zbog slabog napona ploča se ne zagreva dovoljno što ne proizvodi dovoljno toplote, zbog čega kuvaš ručak 3 sata. Drugi primer: ako se greješ na TA peć, cilj ti je da je napuniš do kraja za osam sati jeftine tarife. Ako je napon niži, možda nećeš stići da je napuniš u jeftinoj tarifi pa ćeš plaćati četiri puta skuplju struju..

Takođe uređaji se vremenom oštećuju od slabog napona, naročito high tek uređaji kao sto su kompjuteri, klime,… sto im smanjuje rok upotrebljivosti. Da zaključim, brzina okretanja diska zavisi i od napona i od struje. Bez obzira da li je struja 2A, a napon 110V, ili je struja 1A a napon 220V, disk se okreće istom brzinom jer brzina zavisi od trenutne snage (220W) a ne od trenutne struje (1A odnosno 2A)…

Hteo sam reći, kradu nas neviđeno, a narod i dalje ćuti. Treba ustati i … mater svima koji na ovakav kvaran način potkradaju narod, a ne naplaćuju onima koji duguju struju preko 100.000 dinara, ne idu u Veliki Trnovac gde svako domaćinstvo duguje preko 200.000 dinara. Ne naplaćuju mafiji i tajkunima sa Dedinja, TV zvezdama i javnim ličnostima, a udaraju po narodu…“

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. Kradu, odnosno otimaju nam i javno – pismeno. Svako je od nas na svome racunu video stavku pod brojem 3 koja glasi: „troskovi javnog snabdevaca“. Kod mene su to 121,29 dinara. Sta to znaci? Oni nama otimaju novac za racune koje nam salju, za materijal koji je njima potreban da bi poslovali, verovatno i za kafu koju piju a mozda i za toaletpapir. Koliko je meni poznato oni sve te troskove otpisuju na godisnjem poravnanju poreza, znaci zaradjuju dva puta. Uostalom, po kom zakonu ili odluci i ko im je odobrio a mozda i pomogao da nas pljackaju.
    Pogledajte stavku broj 4 koja glasi: naknada za OIE koja je kod mene 33,66 dinara. To je novac koji se raspodeljuje na POVLASCENE proizvodjaca elektricne energije. Ko su ti POVLASCENI, imenom i prezimenom kojim mi dajemo subvencije? Suma sumaru kod mene su to 154,95 dinara dok je verovatno kod nekog drugog vise ili manje. Ostavljam svakome od citalaca da predpostavi ili izracuna koliko nam mesecno otnu ili pokradu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime