Da li smo dostojni ovoliko dobrog života?

1
169

Jedan važan zakon i nekoliko međunarodnih sporazuma usvojila je Skupština Srbije prošle nedelje. Saznali smo da smo postali potrošačko društvo „jer živimo u svetu Aleksandra Vučića gde ljudi ujutru kada ustanu odlaze na posao, odlaze na svoja radna mesta, kada dođe prvi u mesecu ili 15, zavisi kako gde, prime svoju platu, a sa tom platom mogu da žive u potrošačkom društvu”. I još da su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka brana „onima koji bi sada opet da dođu na vlast i opet bi da pljačkaju, satanizuju i u ambis odvedu Srbiju“.Jorgovanka Tabakovic

Za to vreme odvija se međustranački dijalog koji treba da obezbedi bolje izborne uslove, iako su oni, po oceni vlasti, barem deset puta bolji nego ikad. A dijalog se vodi jer volimo dijalog. Kao što se i Ustav ubrzano menja ne zato što je sudstvo pod prevelikim uticajem izvršne vlasti, i ne zato što se to od Srbije traži, nego da bude još bolje. Iako je i sada odlično.

Samo je jedan čovek zaslužan

Zakon o zaštiti potrošača uveo je neke novine, usklađen je sa evropskim propisima, dobar je za građane, daće im veća prava, uvešće u red trgovce i turističke agencije. Tako makar tvrdi predlagač. Poslanici su podržali promene, malo govorili o zakonu, malo o vakcinama, o kriminalu, o fabrikama. Svaka je tema podložna poređenju sa vremenom od pre deset godina kada su na vlasti bili „neki drugi“ koji su, kažu, „pljačkali, otimali, mislili samo na svoje džepove, a ne na narod“. Međunarodni sporazumi o saradnji uvek su dobro došli, jer podižu ugled Srbije u svetu. Narodna banka čuva kurs dinara i podiže devizne rezerve, pa je sada u Srbiji život „cvetna bašta“ i svakog dana je sve bolje, i bolje.

Da Vas podsetimo:  SRPSKO LUTANJE I IZGUBLJENA EVROPA: EVO KAKO DA VRATIMO DRŽAVOTVORNOST!

O Amandmanima za promenu Ustava još tri javne rasprave

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo izneo je u javnost prvi predlog amandmana za promenu Ustava i za sledeću nedelju zakazali su tri javna slušanja. Do sada su uvek ponavljali da sudije treba da budu nezavisne, “ali ne nezavisne od naroda” i izražavali bojazan da su pojedinci možda i previše nezavisni jer se usuđuju da kritikuju vlast. Ipak, učestvovaće u izradi konačnog predloga koji će uputiti na ocenu Venecijanskoj komisiji čija se poseta očekuje krajem septembra. Tek posle konsultacija sledi izjašnjavanje u Skupštini. Referendum bi, kako je nedavno izjavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, mogao biti organizovan u novembru.

Dijalog kao španska „sapunica“

Bilo je najavljeno da će međustranački dijalog bez posredovanja evroparlamentaraca biti završen u subotu, sastankom sa predsednikom Srpske napredne stranke (i države) Aleksandrom Vučićem. Očekivalo se da on na kraju presudi šta je prihvatljivo za vlast, a šta nije. I on će to uraditi, ali ne još.

Posle četrnaestog sastanka radne grupe predstavnici opozicije rekli su novinarima da se sastanak sa Vučićem odlaže. Jedan razlog je što je za subotu ispred skupštine bila zakazana promocija novih oficira vojske, a potom i miting protiv zagađenja. Drugi i važniji razlog je što do pomaka u dijalogu uopšte nije došlo, jer vladajuća stranka nije prihvatila skoro ništa od predloženog. Opozicija i dalje traži stalnog člana Republičke izborne komisije, nadzorni odbor za kontrolu primene sporazuma i pristup medijima. Kažu da će se o svemu još razgovarati, tako da je 14 sastanaka izgleda bilo malo za početak dogovora.

Dijalog na ovom posebnom koloseku tako će na kraju biti završen u isto vreme ili tek malo ranije nego onaj sa evroparlamentarcima. Kao što je deo javnosti od početka tvrdio – ovo je bila tek simulacija razgovora – da se kaže da se nešto dešava.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO SU SRBI SVE MANjE ZA EU?

Sa druge strane početnim dokumentom iz Evrope niko nije zadovoljan, kako god ga timačili. Deo opozicije očekivao je gotova rešenja, smatraju da se sa Vučićem ne mogu dogovoriti. A on se ne trudi da ih razuveri.

Ćirilica ugrožena? Čime?

Za ovu nedelju zakazana je sednica sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Po hitnom postupku. Od koga štitimo ćirilicu i ko nam je napada, a naročito šta je hitno, saznaćemo valjda od predlagača.

https://www.istinomer.rs/

1 KOMENTAR

  1. Њега србски народ није “достојан“ , и зато, зајдено са тобом, к*аво једна,
    треба да се повуче, да му србски народ не каља “достојаство“!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime