Da li Srbija iskreno želi natalitet?

0
630

trudnoca-i-lekovi-600Nadam se da vi koji čitate ovo niste imali i nećete imati potrebe da osetite čari zdravstvene zaštite koji sigurno ne svojevoljno (zdravstveno osiguranje je obavezno po zakonu), plaćate. Zabluda je da je zdravstvo u Srbiji „besplatno“. Svi zaposleni građani obavezni su da izdvajaju mesečno određenu sumu u zavisnosti od visine plate, i poveravaju je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje koji, potom, pokriva sve troškove svih državnih zdravstvenih ustanova.

Da li uplatom zdravstvu plaćamo da nas maltretiraju, nipodaštavaju, ponasajuću se prema nama kao da nam nesto poklanjaju, ili kao da ide iz njihovog džepa. Sramotu i ponizenje koje možete doživeti u beogradskim domovima zdravlja, ja konkreno u Domu zdravljane ,, Novi Beograd“ mozete nigde, mada čujem da je slično i u unutrašnjosti, em nemaju kompetentne lekare, em nemaju adekvatnu uslugu. Zapošljavaju ljude koji preko veze završavaju fakultete na Kosovu.

Da li je normalno da se nalog za injekcije izdaje u jednom domu zdravlja a iste podižete u drugom, koji se nalazi na drugom kraju grada. Isti ti zdravstveni radnici prema trudnicama se ponašaju moglo bi se reći malo bolje nego prema stoci. Mada stoku na vreme i nahrane i napoje….Prvo za jedan nalog za injekcije morate čekati i po dva do tri sata kod ginekolaga, jer izgleda zdravstveni radnici ne znaju da je u Srbiji počela kampanja „Prioritet za decu i trudnice“. A pre par meseci , “uvaženi” predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da briga o mališanima, trudnicama i porodiljama treba da budu prioritet Srbije i da treba omogućiti da roditelji sa decom ne čekaju u redovima na različitim šalterima. Dobro sigurno taj isti predsednik ne zna da lekari umesto 30 minuta koriste pauzu i do sat vremena. Ne znam da li je upoznat da se na dečjim klinikama čeka po pet sati da vas doktor pregleda, i ako nemate vezu, pregled vam zakazuju za tri do četiri meseca.

Kad konačno dočekate posle svih kafa, pauza i ostalih pacijenata da vas prime trebate da kamčite i molite, ili kako bi rekli mladi ljudi zickate injekcije koje vas sleduju i koje vam život znače, ne samo vama nego i vašem nerođenom detetu. Kako je moguće da domovi zdravlja u glavnon gradu različito prepisuju istu terapiju, ali sve je moguće jel sve zavisi od direktora. Trudnicama sa visoko rizičnom trudnoćom prepisu 7 injekcija, s tim što vam nalog napisu u jednom domu zdravlja, a za iste šalju vas u drugi da uzmete. Da li se iko pri tom zapita da li ta zena može da preuzme to, ako je visoko rizična trudnoca to znači da mora da lezi a ne da seta dva puta nedeljo od doma zdravlja do doma zdravlja? Da li su se i jednog trenutka nadležni zdravstveni radnici zapitali kako sve to može da funkcioniše kada napolju bude minus dvadeset i kada sve bude zaleđeno.Vrlo često se dešava da iste injekcije nema da se preuzmu, pa trudnice moraju dnevno dati 1.000 dinara iz svog džepa. A važno je napomenuti da se injekcije dobijaju svih devet meseci i to dva puta dnevno. Njihov odgovor na sve ovo je da ne daju više jer pojedini pacijenti zloupotrebljavaju, tj. švercuju injekcije. Ko može da švercuje i preprodaje ono od čega mu život zavisi.

Oni pričaju o mahinacima a sta rade ti isti doktori i sestre sa silnim čokoladama i kafama koje dobijaju od pacijenata, a da ne pričam i za skuplje poklone, satovi, zlatne narukvice i da ne nabrajam više.Žale se da su im male plate, i da kolege u bolnicama imaju veće. Pa za onoliko koliko rade, i preplaćeni su. I opet kad im tražite ono što vam pripada oni kazu, eto mi vama činimo. Nikako ne mogu da shvate ili ne žele da oni ne čine oni su tu samo da vam prepišu ono što vas sleduje.

Ali mislim da je ovo ipak suludo pričati kod nas gde na neko snimanje zakazuju za recimo šest meseci (postoje i gori primeri) i onda se kod nas govori o zdravstvu. Zdravstvo u Srbiji je bruka i sramota i veliko poniženje za pacijente. Sramoti se Srbijo.

Antigona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime