Da li su vaše zemlje prijatelji sa srpskim narodom ili Vučićem

2
918
Karikatura: Dušana Reljića

Otvoreno pismo Ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija

 • Dovoljno ste dugo ovde da primetite i priznate da je ova vlast nekompetentna, nestručna, prevrtljiva, represivna, breskrupulozna i da vas naziva prijateljem. Da, sve vas, svi ste im prijatelji.
 • Vi dozvoljavate da vas takav čovek naziva prijateljem? Čak neki od vas i uzvraćaju. Šta taj čovek može da vam pruži? Šta vaše države očekuju od njega? Zašto takva podrška?
 • Ne dozvolite da budete upamćeni u ovom narodu kao prijatelj jednog autokrate, već kao prijatelj ovog naroda.

Vaše ekselencije, Gospodo

Neki od vas došli su u ovu zemlju jer su odabrani, s tim što su neki mogli da biraju, a neki od vas „po prirodi posla“, odnosno kao profesionalci. Mnogi su ranije znali gde će provesti sledeće 4 godine, pa su se shodno tome valjano pripremili- naučili jezik, upoznali istoriju ovog naroda, izučavali tradiciju, navikavali se na ćevape još u svojoj zemlji.

Srbija ima diplomatske odnose sa većinom zemalja u svetu, sa nekima i više od sto godina.

Verujem da ste došli u  Srbiju u dobroj veri da ste nastavljač već učvršćenih veza i inicijator stvaranja novih prijateljstva i saradnje među naša dva naroda.

Naglašavam i podvlačim između dva naroda.

Bez sumnje ste u toku svih dešavanja u našoj zemlji. Pratite štampu, analizirate rad institucija, dobijate poverljive informacije iz raznih izvora, imate svoje insajdere. Skoro da znate sve.

Dobro znate da u ovoj zemlji caruje korupcija (ne kada policajac, portir u bolnici ili inspektor na pijaci primi 10 evra ili korpicu jagoda) već ona na najvišem nivou, kada se dodeljuju koncesije, odobravaju tenderi, kupuju prodaju strateške kompanije.

Suspendovan je Parlament, sudstvo je pod potpunom kontrolom, Vojska, policija, tajne službe služe samo jednom čoveku i očuvanju režima, mediji su „van svake kontrole“, a javni prostor „zagađen“.

Da Vas podsetimo:  Doček Nove godine

Dovoljno ste dugo ovde da primetite i priznate da je ova vlast nekompetentna, nestručna, prevrtljiva, represivna, breskrupulozna i da vas naziva prijateljem. Da, sve vas, svi ste im prijatelji.

Da vas predsednik Vučić, za kojeg, verujem, imate privatno mišljenje da je apsolutista, koji gradi kult ličnosti, koji upravlja strankom po sistemu Severne Koreje, koji kontroliše sve sfere društva, koji prijateljima danas naziva sve vas, da bi vas sutra za domaću upotrebu omalovažavao i diskreditovao. I vi dozvoljavate da vas takav čovek naziva prijateljem?

Čak neki od vas i uzvraćaju.

Šta taj čovek može da vam pruži? Šta vaše države očekuju od njega. Zašto takva podrška? Šta ste vi uradili da ovog čoveka svojoj zemlji predstavite u pravom svetlu?

Želim  da verujem da su vaši interesi samo i samo saradnja na nivou diplomatije. Ništa više od toga.

I opet,  stalno ponavljate mantru o evropskim vrednostima, da smo mi deo Evrope, da nas željno očekujete itd.  Koga to očekujete?

Možete li da pokažete da vaša zemlja gaji iskreno prijateljstvo sa ovim narodom i da to nije prijateljstvo ograničeno trajanjem aktuelne opcije na vlasti, Vučićem, već trajno, iskreno i čvrsto.

Ne dozvolite da budete upamćeni u ovom narodu kao prijatelj jednog autokrate, već kao prijatelj ovog naroda.

Iskreno Vaš

Građanin Srbije

Nebojša Redžić
Izvor: izmedjusnaijave.rs

2 KOMENTARA

 1. Koje trabunjanje i nelogicno postavljena pitanja.Tekst je od samog pocetka (pitanja) primer licemerja. Verovatno napisan od strane korisnog idiota i/ili drugosrbijanca. ZAPAMTI…AMBASODOR je sluzbenik i ODABRAN je i placen da stiti i reklamira svoju zemlju. AMBASADORI RADE ZA interes zemlje koja ih placa, i oni su odani podanici. STA mi to ocekujemo od njih???

 2. Nebojša Redžić gradjaninu Srbije, od koga vi ocekujete iskrenost?
  – Nije valjda da verujete da su ambasadori zapadnjih zemalja nesto iskreniji od nasih politicara. Zar ste prespavali rusenje SFRJ?
  Zar jos niste shvatili da su ti ambasadori mentori nasim politicarima.
  Srbije treba da se bori da bude samo svoja, slobodna i Srpska u medjunarodno priznatim granicama.
  Pa ti isti ambasadori su dosli da nateraju Srbiju da se sama secira. Iskreni i pravi prijatelji nisu priznali juznu pokrajinu kao samostalnu drzavu, to pravi prijatelji ne rade a vi sad sami vidite ko su nam prijatelji.
  Ne verujte im ni kad umiru i kazu da umiru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime