Da li znate koliko lekara godišnje napusti Srbiju?

0
65

Iz Srbije godišnje oko 600 lekara ode da radi u inostranstvo, rečeno je u Beogradu, na predstavljaju istraživanja o toj problematici.

Foto: pixabay.com

Istraživanje je uradio Centar za politike emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, a posmtaran je period od 2012. do 2021. rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavnik tog centra Miloš Vučković je rekao da je istraživanje urađeno na osnovu informacija Lekarske komore Srbije, jer, kako je kazao, Ministarstvo zdravlja i Nacionalna služba zapošljavanja nemaju podatke o tome.

Rekao je da lekari koji odlaze u inostranstvo moraju od te komore da dobiju sertifikat, odnosno potvrdu.

Kazao je da svi koji uzmu sertifikat ne odu da rade u inostranstvo, ali se, kako je napomenuo, na to odluči najveći broj njih.

„Oko 1.600 lekara se upiše godišnje u Lekarsku komoru Srbije, a oko 600 lekara ode van zemlje“, rekao je on.

 

Po istraživanju, kako je kazao, postoji, od 2012. uzlazni trend odlaska lekara „a koji je dostigao zenit 2016. s tim da je 2019, taj trend imao pad„.

Kazao je i da se pretpostavlja da će i u ovoj godini više od 500 lekara da napusti Srbiju.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je kazao da je uzrok odlaska lekara njihovo nezadovoljstvo uslovima i organizacijom rada kao i velikim brojem pacijenata.

Kazao je da su uslovi za rad jako teški, a da lekar, po smeni, umesto 35 pacijenata često ima njih duplo, te ukazao na sistem mobinga kao i „partijskog zapošljavanja„.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime