Da li znate zbog čega je bela čokolada zdrava

1
2991

A-white-chocolate-webBela čokolada je nastala pre manje od sto godina, i iako njena istorija nije tako bogata kao istorija crne čokolade, ova poslastica ima značajan uticaj na zdravlje.

Mešavina šećera, kakao putera i mlečnih delova koju zovemo bela čokolada proizvedena je godinama pre Drugog svetskog rata. Većina izvora tvrdi da su 1930. godine belu čokoladu prvi put proizveli Švajcarci koji su danas poznati majstori u pravljenu čokolada i slatkiša. Godinu dana kasnije preduzeće M&M je postalo prvo preduzeće koje je proizvodilo i prodavalo belu čokoladu u Sjedinjenim Američkim Državama. Bela čokolada je tako zbog svoje boje i ukusa postala omiljen slatkiš, kako mlađih, tako i starijih osoba.

Iako belu čokoladu zbog njenog sastava mnogi ne smatraju čokoladom, to ne znači da je ona štetna za naše telo. Na primer, mlečna i tamna čokolada su poznate po tome što sadrže kofein koji je dobrodošao svim onima kojima nedostaje energije. Ljudi koji su preosetljivi na kofein ili ga ne smeju konzumirati zbog zdravstvenih razloga moraju izbegavati mlečnu i tamnu čokoladu. Za takvu populaciju odličan izbor je bela čokolada jer se po svom kvalitetu ne razlikuje od ostalih čokolada. Slatka je, pri sobnoj temperaturi tvrda, dobro se lomi i odlično topi u ustima.

Približno osam grama teška tabla bele čokolade sadrži dosta kalcijuma, fosfora i vitamina B2 koji je poznat pod imenom riboflavin. Svi ti sastojci su ključni za pravilno funkcionisanje organizma i metaboličkih procesa i koenzimi su različitih procesa u telu.

Kroz istoriju, proizvođači su vrlo brzo otkrili da ako beloj čokoladi dodaju različite dodatke, tako povećavaju njenu raznolikost. Tako je preduzeće Nestle još 1948. godine proizvelo prvu belu čokoladu s bademom, što je ljubiteljima čokolade bilo veoma zanimljivo. Ta bela čokolada je bila pravi hit do 90. godine prošlog veka kada su je povukli iz prodaje. Danas na svetu nema proizvođača čokolade koji u svojoj proizvodnoj liniji nema bar jednu belu čokoladu.

Da Vas podsetimo:  “Ko je iz vrha MUP politički mentor Dijane Hrkalović”

021.rs

1 KOMENTAR

  1. Nazalost,jos informacija odnosno gluposti o beloj cokoladi ciji su sastojci jeftiniji. Samo da se prodaje a ne kvalitetno.Jos cemo da proglasimo da ne valja tamna cokolada.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime