Da ne smetamo Crnogorcima

0
1051

,,Hoćemo nacionalna odjeljenja u osnovnim i srednjim školama kako Crnogorcima ne bismo smetali“.

_Predsednik Srpske liste Dobrilo Dedeić kaže da će Srpska lista nakon 26. aprila biti prva politička organizacija u Crnoj Gori koja će i formalno u svom zvaničnom programu imati ekonomske, carinske i vojne integracije sa Rusijom.

“Takođe ćemo biti jedini i na poziciji evroskepticizma. Ulaskom u EU, Crna Gora se ne bi obogatila, a Srbi ne bi poboljšali svoj ustavno-pravni položaj. Osim toga, mi u SL ne verujemo u suštinsku održivost i budućnost Evropske unije“, kaže Dedeić za Dnevne novine.

On ističe da će SL Programom tražiti da o pitanju ulaska u NATO odlučuju svi državljani. Novi program Srpske liste napisao je profesor Predrag Vukić. U Programu se ističe da se SL zalaže za ekonomski koncept hrišćanskog socijalizma.

Protiv su socijalizma utemeljenog na ateizmu ili boljševizmu. Koncept je zasnovan na pravoslavnom doživljaju jednakosti i saglasan je ekonomskoj doktrini Ruske pravoslavne crkve.

,,Hoćemo nacionalna odeljenja u osnovnim i srednjim školama kako Crnogorcima ne bismo smetali da izučavaju svoj jezik, Srpsku pravoslavnu gimnaziju u Podgorici, izjašnjenje državnih vlasti i crkvene jerarhije o nedvosmislenom statusu Srpske crkve u Crnoj Gori i 28,73 odsto radnih mesta u državnim i organima lokalne samouprave. Kako su se Crnogorci ,,protegli’’ na 80 odsto radnih mesta tako ih treba svesti na 45 odsto koliko im realno pripada“, kaže Dedeić.

On ističe da se SL zalaže za decentralizaciju Crne Gore i da bude kantonalna država po ugledu na Švajcarsku.

“Srpske kantone činili bi Boka i sever (Kolašin, Mojkovac, Andrijevica, Berane, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja i Bijelo Polje). Važno je i da se promeni postojeća himna Crne Gore“, kaže na kraju Dedeić.

NOVI PROGRAM I STATUT

Na kongresu 260 delegata i gostiju a održaće se 26. aprila u hotelu Ramada u Podgorici. Na Kongresu će biti donešen novi Program i Statut SL, a biće izabrano rukovodstvo, Glavni odbor i stranački saveti. Prema informacijama iz SL biće usvojene Deklaracija o jedinstvu Srpske crkve i odbrani srpskog jezika, Deklaracija o saradnji SL sa srpskim nacionalnim organizacijama u Srbiji, regionu i dijaspori, i Deklaracija o podršci Novorusiji i afirmaciji vojnog saveza sa Rusijom.

Da Vas podsetimo:  Nemačka obelodanila kako u stvari doživljava Srbe kao naciju

HRIŠĆANSKO-PRAVOSLAVNI ODGOVOR NA KAPITALIZAM

,,SL pravi hrišćansko-pravoslavni odgovor na liberalni kapitalizam koji ugrožava biološki opstanak Srba i drugih naroda na Balkanu. Srpska lista želi treći ekonomski put, srodan dostignućima skandinavskih zemalja, uz naglašenu socijalnu solidarnost“, kaže Dedeić.

Autor: Mili Prelević
(,,Dnevne novine“, rubrika: Politika, ponedjeljak, 23. 3. 2015, strana 7)

KMnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime