Da nije i tragično bilo bi samo komično…

1
1100
Radovan Marjanović / Foto:printscreen(kolubarske.rs)

Ovih dana, u razgovoru sa prijateljem koji živi u jednoj od susednih eparhija SPC, čuh kako im je mesni paroh suspendovan. Po svemu sudeći, sa perspektivom da posle odgovarajuće procedure, i raščinjen. Na pitanje o čemu se radi, šta je učinio ili propustio da učini, sledio je neočekivan odgovor: „Mnogo je voleo žene!“. Zapravo jednu, toliko da je zanemario vlastitu…

Shvativši da nije u pitanju šala, iskreno iznenađen, krenuo sam da branim čoveka koga sam imao prilike da upoznam. I podelim lepo mišljenje o njemu kao čoveku i svešteniku, kao i njegovoj supruzi i deci, uredno prisutnim na svakom bogosluženju i događanju u organizaciji crkve! Šaljivim ali umesnim podsećanjem da je našim popovima i to, nezvanično, „u opisu poslova i radnih zadataka“. I da su u staroj, čestitoj i pravoslavnoj Srbiji sa kraja pretprošlog i početkom prošlog veka, nekoliko puta, ne prihvatajući objašnjenje da se radi o „bogougodnom jepstveniju“, seljaci čak uštrojili (kastrirali) „nestašnog popa“. Žalbe nadležnima nisu urodile plodom, a i obraćanje episkopu ide preko popa… Prijatelj, usto predsednik crkvenog odbora dotične parohije, rekao mi je da deli moje (skoro opšte mišljenje). Ali da se s njim i drugima, nije složio nadležni arhijerejski namesnik… „Uozbiljivši se“, normalno (i kako se ispostavilo: naivno), pitao sam: A kako nema raščinjavanja pa ni suspendovanja (bar „ograđivanja od“)  sveštenika-pedofila? Uključujući par episkopa? Prijatelj mi je rekao da deli moje čuđenje, isto pitanje postavio je i on arhijerejskom namesniku.

I sad sledi ono zbog čega javnim postaje jedan privatni doživljaj, ma koliko iznenadio pa možda i zapanjio, onog čiji je. U pitanju je namesnikov odgovor! Zbog njegove funkcije i kompetencija ne može biti „privatan“, i baca novo svetlo, objašnjava, ćutanje o nemilim događajima koji i te kako izazivaju pažnju… Takoreći od reči do reči preneto: kad popa „voli žene“, to je „greh“. A kad pedofilski voli decu, to je „bolest!“.

Da Vas podsetimo:  Šta je bilo? Nemamo pojma!

Suvereno je pravo Crkve da odlučuje šta je greh odnosno ogrešenje o Božje i njene zapovesti, i sankcioniše onog čiji je! Popin odnos prema porodici, za osudu je i izvan Crkve. Ali bi ona morala voditi računa i o ogrešenju svojih ljudi o moralne i pravne zapovesti, tim pre što iz verovatno opravdanih razloga, zabrana pedofilije nije prisutna u Dekalogu… Jednostavnije rečeno, da je „bolesnima“ mesto u ustanovama za lečenje, ili u vlastitoj kući. I nikako u izvesnim službama, odnosno na izvesnim mestima!

Radovan Marjanović
Izvor: kolubarske.rs

1 KOMENTAR

 1. Suvereno je pravo Crkve da odlučuje šta je greh odnosno ogrešenje o Božje i njene zapovesti, i sankcioniše onog čiji je! Popin odnos prema porodici, za osudu je i izvan Crkve.

  Ne slazem se da je to suvereno pravo crkve.
  Sve crkve su duzne da bozje zakone i zapovesti postuju jer su bozji iznad crkvenih. Zna se sta je GREH i tu crkvena lica nisu izuzece niti privilegovani, naprotiv.
  Problem je sto su crkvena lica uobrazila da su Bog i batina i da zakoni za njih ne vaze. Drugi problem je sto crkveni velikodostojnici nemaju praksu da svestena lica i vladike prolongiraju na 8 godina iz jedne parohije u drugu vec ih postave i oni se svremenom zacare u svojoj parohiji pa vedre i oblace. Kad bi uveli praksu da ni jedan svestenik i vladika ne mogu duze od 8 godina da vode jednu parohiju manje bi bilo i pljacke crkvene kase i ponizavanja vernika, gresnika podele medju njima samima.
  Svi bi imali jednake mogucnosti.
  Ovako oni koji dodju u bogatu parohiju usidre se povezu se sa lokalnim vlastima i niko im ziv nista ne moze.
  Spasi nas Boze od jeresi!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime