Da se zabrani parkiranje ispred Skupštine

0
1124

logoPoslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević uputili su danas Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Predlog za izmenu Odluke o unutrašnjem redu u zgradi Narodne skupštine, kojim se predlaže da se umesto propisane zabrane javnih skupova ispred parlamenta propiše zabrana parkiranja

Reagujući na sramotnu Odluku o unutrašnjem redu u zgradi Narodne skupštine, donetu 4. juna ove godine, Nova stranka je bez odlaganja ukazala da se njom narušava jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na javno okupljanje. Naime, poglavljem VI navedene Odluke zabranjuju se javni skupovi na prostoru oko parlamenta.

Kako smo već napomenuli, ne postoji primerenije mesto da građani održavaju javne skupove i izražavaju svoje stavove do platoa ispred parlamenta. Zbog toga Nova stranka zahteva da se stav 2. tačke 33. poglavlja VI, koji glasi „Prostor oko zgrade Narodne skupštine ne može da se koristi za održavanje javnih skupova“, izmeni i umesto toga glasi „…ne može da se koristi za parkiranje“.

Ovim predlogom NOVA želi da skrene pažnju na to da su građani koji se osećaju slobodno da misle i svoje stavove izraze javnim okupljanjem ispred parlamenta neophodni, ali nisu poželjni automobili koji, uglavnom parkirani bez ikakvog reda, ruže ambijentalnu celinu kojoj ovo zdanje pripada. Takođe podsećamo nesavesne poslanike da na raspolaganju imaju više javnih garaža na udaljenosti od svega pola kilometra, te da korišćenjem istih umesto svakodnevnog uzurpiranja platoa ispred parlamenta treba da pokažu da nisu privilegovaniji od običnih građana.

Usvajanjem ovog predloga Nove stranke, plato ispred Narodne skupštine biće vraćen onima kojima i pripada – građanima.

Nova stranka

Press služba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime