Ko je izazvao Prvi svetski rat? Dabogda ti Vučić na CNN-u objašnjavao istoriju

0
1334

av-cnnVerujem da niko od zdravomislećih ne može svrstati Srbiju među zemljama koje bi se mogle definisati „normalnim“. Iz normalnih država se ne beži, ka njima se trči. Naravno, ne u tim državama postoji 100% siguran sistem samozaštite pa da vam se i na najvišim funkcijama ne mogu uvući neprimerene osobe. Opet, kada se to otkrije, reaguje se i nepodobni sami podnesu ostavku ili pak, ako je zakonom predviđena kazna, bivaju uhapšeni ili pretrpe sankcije na drugi način. Kod nas nema ostavke, jer je ona moralni čin, a takav čin je čin moralne osobe, a ne nemoralne – koja se zahvaljujući samo toj osobini koja „krasi“ njeno biće „afirmisala“ u društvu. U baruštini takvi najbolje plivaju. Kvalitetno društvo čine kvalitetni pojedinci kao i kvalitetan, funkcionalni sistem. Mi, očigledno, nemamo ni jedno ni drugo. Plagijatori (prevaranti, da se narodski izrazim) ostaju na funkcijama, država nema mehanizma, ili se pak on ne primenjuje, da ih ukloni.

Najnoviji koji bi se našao na listi za dobrovoljno davanje ostavke je srpski premijer Aleksandar Vučić. Dok se ono malo zdravomislećeg srpskog sveta upinje iz petnih žila da objasni svetu kako Srbija nije prouzrokovala Prvi svetski rat, Premijer sve to anulira jednim potezom, davši intervju za CNN, 4. 8. 2014, u kome tvrdi da jeste Srbija prouzrokovala Prvi svetski rat.

To je sve uvedeno jednom preambulom u kojoj Vučić veli da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, i da Srbija smatra Krim delom Ukrajine, ne osvrnuvši se pritom na diskurs o dvostrukom standardu, koji je mogao započeti rečima: „Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, za razliku od SAD i mnogih drugih zapadnih država koje to isto međunarodno pravilo ne apliciraju u slučaju Kosova“. Tako bi rekao odgovorni državnik.

Da Vas podsetimo:  Najavljene izmene zakonskih predloga o vlasništvu države u medijima i ulozi Saveta za štampu, ali ne i o REM-u

No, ni sledeće reči, kao ni njegova biografija, ne govore u prilog odgovornosti našeg premijera: „Kao što znate, srpski mladić, Gavrilo Princip izazvao je Prvi svetski rat i uvek je bilo različitih ocena o njegovoj ulozi sa srpske strane, i sa nemačke strane. Ali to je razlog, što ste upravo pomenuli, zbog kojeg mi težimo miru, činimo sve kako bismo očuvali našu poziciju faktora stabilnosti u regionu, da više ne izazivamo probleme, da ne budemo deo problema nego deo rešenja, da budemo deo stvaranja moderne države, da stvorimo najbolje moguće uslove u čitavom regionu, i to je razlog zašto ne želimo da učestvujemo u bilo kojoj vrsti sukoba, u bilo kojoj vrsti borbe ili bilo čemu takvom“.[1]

Upravo je ovo bila teza zapadne dezinformatorske i ocrnjivačke propagande od 90-ih pa naovamo. Srbi su loši momci i izazivaju ratove. Vučiću nije poznata razlika koja se čini u istorijskoj nauci o uzrocima i povodima.[2] Čak ako bi se neki iz Vučićeve plagijatorske kamarile javio da nam sofistički pojasni kako triggered znači povući oroz, ispaliti metak, pokrenuti, da je to u stvari povod, i da se premijer verovatno nespretno izrazio, ostaje nastavak u kome on govori o uzroku, kauzi (cause) i to u uskom kontekstu skorih ratova, optužujući tako Srbe da su i njih prouzrokovali.

Nije za premijera ako se nesrećno izražava. Kad se nalaziš u vučijoj jazbini, moraš znati da je moguće da, čak i ako kažeš „Srbija nije odgovorna za WWI“, propagandni doktori mogu i to da izokrenu, ako pomoćnim argumentima ne objasniš jasno o čemu je reč. Tako je bilo problema za američke lobije da objasne kako su to najednom saveznici iz WWII postali negativci.

Da Vas podsetimo:  U prvih 6 meseci ove godine 42 slučaja napada i pretnji novinarima

Međutim, izgleda da premijer u to svesno veruje, kao što svesno preskače ikakav pomen dvostrukih standarda. Plašim se da možemo očekivati da u narednom medijskom nastupu, premijer, prigrlivši tezu da su „Srbi narod najstariji“, izjavi: „Trojanski rat izazvala je najlepša Srpkinja tog doba, Jelena iz srpske Sparte“.

Rim, 10. 8. 2014.

[1] „As you know, Serbian guy triggered that First World War, Gavrilo Princip, and there were always different assessments on his role from Serbian side and also on the German side. But that’s the reason that you actually mentioned that we are striving for peace, that we are doing our best to preserve our position, to preserve our stand, to be a pillar of stability in the region, not to cause anymore problems, not to be a part of the problem but to be a part of the solution, to be a part of creating a modern state, to creating the best possible environment in the whole region and that’s the reason why we do not want to participate in any kind of clashes, in any kind of fights, in anything like that.“

[2] Čak i zapadni naučnici razlikuju ovo i govore šta se mora znati da bi se razumeli uzroci koji su neizbežno vodili ovom ratu, pa se navode: Francusko-nemački kontrast, posle francuskog poraza u Sedanu i ustupanja Alzasa i Lorene Nemačkoj; Anglo-germanski kontrast: trka u naoružanju (naročito pod pritiskom velikih industrijalaca), gde Nemačka podriva englesku nadmoć na moru; nacionalni pokreti u Austro-Ugarskoj; Rusija koja se opire austrijskom jačanju uticaja na Balkanu. Takođe i Encyclopedia Britannica, Causes of World War I, veli: „The long-term causes of the war can therefore be traced to the forces that impelled the formation of those alliances, increased tensions among the great powers, and made at least some European leaders desperate enough to seek their objectives even at the risk of a general war. These forces included militarism and mass mobilization, instability in domestic and international politics occasioned by rapid industrial growth, global imperialism, popular nationalism, and the rise of a social Darwinist worldview. But the question of why World War I broke out should be considered together with the questions of why peace ended and why in 1914 rather than before or after“.

Da Vas podsetimo:  Od TV priloga ni za pljeskavicu – novinari i profesor radnog prava za UNS o niskim naknadama za medijski sadržaj

Zoran Đurović

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime