Dačić: Priština podnosi zahtev za prijem u EU

0
27

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija dobila informaciju da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sledećeg meseca podneti zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje procesa da tzv. Kosovo dobije status kandidata.

Printscreen

„Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje tog procesa, da Kosovo dobije status kandidata. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU i zato smo doneli odluku da hitno razgovaramo za svaki slučaj sa svim zemljama koje ne priznaju Kosovo“, rekao je Dačić novinarima u Sofiji gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa tim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, dodajući da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana nesumnjivo jedan od naših najvećih prijatelja.

Dačić je kazao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova i da će sutra biti u bilateralnoj poseti Grčkoj, a namerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprotstave i da vidimo da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

„Smatramo da je to nemoguće, ali zato mi je bio važan sastanak sa Sijartom i mogu da prenesem njegove veoma čvrste reči da Mađarska neće podržati ako dođe do takvog zahteva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane Kosova, kao što neće podržati razmatranje predloga za članstvo u Savetu Evrope“, istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posledica dobrih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dve zemlje koji su partnerski i bratski.

Da Vas podsetimo:  Sa čim ulazimo u krizu

„To je veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa“, napomenuo je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

„Priznaje i Mađarska, ali smatraju da je za svaki dalji priču neophodno da postoji dogovor, odnosno dijalog Beograda i Prištine. Do tog dogovora, Mađarska neće podržavati jednostrane akcije Prištine”, naveo je Dačić.
On je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumeju šta se dešava na KiM.

„Zalažemo se za Briselski sporazum, za razliku od Kurtija koji ne želi da sprovodi sporazum i zato nismo zadovoljni kada EU daje saopštenja u kojem proziva sve strane a nikakvog razloga prema Srbiji za to nema, naprotiv”, dodao je Dačić.

Dačić je istakao da Briselski sporazum ima dva dela, jedan je formiranje ZSO, a drugi učešće Srba u institucijama, navodeći da drugog neće biti dok ne bude prvog.

Dačić je rekao da je iskoristio da na forumu danas predstavi situaciju na KiM, polazeći od nekih principijelnih pitanja, kao što je problem selektivnog tumačenja poštovanja teritorijalnog integriteta.

„Tema ovog skupa kao i svih skupova je bila situacija u Ukrajini i ja sam tome dodao da je Pandorina kutija otvorena prilikom razbijanja teritorijalnog integriteta Srbije i ukazao sam na dvostruke standarde što se moglo videti delom i u diskusijama i na ovom skupu jer i pored tog mog prigovora o tome da je nemoguće u isto vreme pričati o članstvu Kosova u SE ili EU, a da se pozivamo na princip teritorijalnog integriteta u nekim drugim slučajevima“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Albanija isticala na skupu da Kosovo treba da bude član Centralno evropske inicijative, dok je on ukazao na nepoštovanje Briselskog sporazuma, da nije formirana Zajednica srpskih opština i da svi jednostrani Kurtijevi akti mogu da ugroze mir i stabilnost, preneo je Tanjug.

Da Vas podsetimo:  Gazda Hil pohvalio: Srbija je RAZUMELA da MORA da se pomeri od Rusije, VIDIM NAPREDAK

„Pozvao sam sve da utiču na Kurtija ili EU, ali i druge zemlje da se poštuje Briselski sporazum“, poručio je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime