Dačić: Srbija uspela da odloži pitanje članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope

1
27

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija uspela da pitanje članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope odloži na neko vreme.

Printscreen

On je za Tanjug rekao da je održana sednica Biroa u cilju pripreme sednice Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i da na njoj nije pokretano pitanje zahteva takozvanog Kosova za članstvo u toj organizaciji.

„Uspeli smo u svojim namerama da to ne bude sutra na dnevnom redu. Sutra ujutru od 9.30 sati je sednica Komiteta ministara i već prilikom usvajanja dnevnog reda ćemo znati da li će ostati onako kako je danas. Irci su nam obećali da to pitanje neće biti pokrenuto na sednici i zaista se to desilo. To naravno ne znači da neko možda sutra neće pokrenuti to pitanje na samoj sednici, ali je mala verovatnoća da se to desi bez neke ozbiljnije pripreme“, rekao je Dačić.

On je preneo da je u prethodnim danima imao intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Republike Irske.

„Pre sat vremena razgovarao sam sa irskom ambasadorkom koja me je obavestila i prenela mi informaciju od irskog ministra spoljnih poslova da Republika Irska kao predsedavajuća i pored najava da se to može desiti, neće pokretati i otvarati pitanje početka procedure za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope“, rekao je ministar.

Dačić je ocenio da je to pozitivna informacija, ali i da se sutra završava predsedvanje Irske Savetom Evrope.
„U narednom periodu predsedavajući će biti Island, što znači da moramo da radimo na tome da sprečimo da se to desi na nekom od narednoh sastanaka“, naglasio je Dačić.

On je istakao i da Srbija mora najozbiljnije da nastavi borbu za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

Da Vas podsetimo:  JUGpress: Haradinaj napustio sastanak kod Kurtija nakon pet minuta

„Pre svega kroz ukazivanje na to da je ovo jedan presedan i nesvakidašnji slučaj, bez obzira što možda postoji i adekvatna većina koja je priznala jednostranu nezavisnost Kosova. Ovo bi bilo prvi put da se neko prima u članstvo SE, a da nije verifikovao svoj status nezavisne države kroz UN“, rekao je Dačić.

On je dodao, da bi, sa druge strane to moglo da predstavlja poziv za sve separatiste širom Evrope da pošalju slične zahteve u Strazbur.

1 KOMENTAR

  1. Od proglašavanja R1244 do dana današnjeg, jedino je Zoran Djindjić . 2003. zvanično zatrazio realizaciju rezolucije. Iste godine je i ubijen. Sve što se sada radi u vezi KiM ide ka čistom gubitku teritorije, ili kako kaze Dačić ….“ odlaganju ……..“ ! Jedino što moze povratiti KiM u ustavno pravni poredak Srbije je R1244 , na koju se jedino RUSI pozivaju ?? Zašto “ naši “ ćute i bjeze od R1244 ??
    Da li se radi o “ OBEĆANJIMA “ koje se dali petooktobarci Amerikancima, da maknu Slobu, i njih ustoliče ??? Mogu li petooktobarci trgovati Drzavom Srbijom ??? Po stoti put : gdje su intelektualci, inteligencija, akademici, opozicija, patriote, nacionalisti, crkva, dobri i pošteni ljudi…..Narod ?????

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime