Đaka puno, učitelja nigde…

41
4442
predrag
Predrag Rakočević

U Nemačkoj je iz godine u godinu učenika sve više , ali je nastavnika sve manje.
ŠTUTGART. Provedena istraživanja u Nemačkoj, čiji se rezultati bez daljeg mogu preneti i na sve druge države u kojima žive brojni Srbi pokazuju, da je najbolji način očuvanja srpskog identiteta i zaštita mladih od totalne asimilacije, učenje srpskog jezika u dopunskim školama! To tvrde i brojni roditelji učenika. Crkva, po izjavama roditelja učenika, u borbi protiv asimilacije dolazi tek na drugo mesto. Svojevremeno je sada opozvani vladika srednjoevropski Konstantin, tolerisao nepoznavanje srpskog jezika tvrdeći da je najvažnija – pravoslavna vera! Osim toga, i ako pri nekim crkvama postoji nastava srpskog jezika, deca iz mešovitih brakova je ne frekventiraju. To roditelji ne žele jer bi možda imali problema sa rodbinom ili sa okolinom u kojoj žive.

Opasnost od asimilacije je poznata svima, osim na žalost onima, koji bi to trebali najbolje da znaju. To su dobro plaćeni činovnici u Ministarstvu prosvete u Beogradu! Oni, umesto da zbog velike potrebe za učiteljima, povećaju broj nastavnika u Dopunskim školama ustvari ga smanjuju. Kažu, zbog opšte štednje verovatno treba otkazati i nekim honorarnim nastavnicima koji su po potrebi bili angažovani na terenu. Neverovatno –ali istinito. Tako će mnogi učenici, kao i ranijih godina, ostati bez mogućnosti kvalitetnog učenja srpskog jezika koji od svojih roditelja, rođenih i odraslih u Nemačkoj, ne mogu da nauče dovoljno dobro, jer ga i oni iz istih razloga –nedostatak nastavnika, nisu naučili! Postojeći nastavnici se maksimalno zalažu, ali ih je premalo. Roditelji tvrde, da drugi vidovi mogućeg učenja srpskog jezika kao putem CD, DVD, interneta isl. ne donose ni približne, a kamo li zadovoljavajuće rezultate kao „živa“ nastava u srpskim Dopunskim školama.

Potreba za nastavnicima je porasla, jer su neke nemačke pokrajine, kao Bavarska, Severna Rajna Vestfalija, Hesen i druge, koje su ranije iz svojih budžeta plaćale nastavnike, često preostalih iz tzv. „Titovih škola“ za decu nekadašnjih gastarbajtera, ukinule tzv. „integriranu nastavu“ srpskog jezika u nemačkim školama, ili su, ako nastava još postoji, takođe smanjile broj nastavnika. U više pokrajina uopšte nema učitelja srpskog jezika. Dopunska škola srpskog ministarstva prosvete postoji samo u delovima Baden-Virtemberga, Berlina, Hamburga i u jednom bavarskom gradu –Nirnbergu. Brojnim zahtevima roditelja da se i drugde organizuje dopunska nastava, nije udovoljeno. Iz Beograda nije nikada stigao nikakav odgovor!

Da Vas podsetimo:  Mitropolit Joanikije: Imali su ideju da se oduzmu hramovi SPC i promeni identitet naroda

Predstavnici roditelja kažu da razumeju situaciju osiromašene i od političara i njihovih tajkuna, rodbine ili prijatelja opljačkane Srbije, da nema dovoljno novca za finansiranje većeg broja nastavnika. Ali, kada pročitaju u novinama na kakve se gluposti u matici bacaju pare, kao npr. u „Jedinici za upravljanje projektom“ u Ministarstvu prosvete, gde direktor, neki Alerksandar Simonović plaća svog šofera kao da je ministar sa 125.000 dinara mesečno, onda su i više nego ogorčeni na državu Srbiju! Iz mnogih razgovora smo saznali da roditelji i njihovi predstavnici nikada nisu u prošlosti zahtevali potpuno besplatnu školu. Ranije su nastavu sufinansirali mesečnim plaćanjima ali je to nekadašnji državni sekretar u pomenutom ministarstvu, izvesni Vjekislav Janićijević, ukinuo i sve troškove je natovario na grbaču Srbije. Govorio je na skupovima roditelja u Nemačkoj da će ukinuti sufinansiranje jer on ne želi da mu se zbog para u rad škole mešaju klubovi i roditelji! Ti roditelji su zahtevali od Janićijevića i njegovih iz Ministarstva prosvete samo kvalitetne nastavnike, izabrane po sposobnostima i kvalitetu rada a ne preko veza ili zbog plaćanja mita. To se u vreme njegovog rada u ministarstvu zaista dešavalo. Pre nekoliko godina je bila podnešena i krivična prijava protiv jednog pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete jer je jedan nastavnik potpisao izjavu da je, da bi došao na rad u Nemačku, morao da preko posrednika pomenutome plati mito od 3500 evra! Moglo je da se dokaže, samo da je tužilaštvo to htelo, da je taj čovek naplatio od najmanje 4 nastavnika mito. Po tadašnjem “običajnom pravu” krivična prijava je završila u nečijoj fijoci bez posledica po činovnika Ministarstva prosvete.!

Poznajući činjenicu, da zbog večitog kuburenja sa parama u budžetu, nastavnici ponekad i 3 do 4 meseca nisu dobijali plate jer ih država ne šalje pa moraju, kako bi preživeli, da se sramotno zadužuju kod roditelja dece kojoj predaju, predstavnici roditelja su u više navrata nadležnima u Beogradu ponudili predlog novog modela finansiranja nastave. Zahtevano je umereno podizanje konzularnih taksi od 10 do 20 € po konzularnoj radnji uz zakonsku garanciju države, da će taj novac zaista ići u fond za Dopunske škole. Kod oko 50.000 konzularnih radnji godišnje u Nemačkoj bilo bi to do 1 milion evra, dovoljno za finansiranje 35 do 40 nastavnika koji bi držali nastavu za najmanje 4500 do 5500 srpskih učenika. Logika predloga je bila prosta: gde ima dovoljno Srba ima i više dece ali i više konzularnih radnji, znači i dovoljno novca za Školu! Naravno, na ove predloge nikada nij stigao odgovor nadležnih. Naprotiv, javašluk zaduženih u Ministarstvu se nastavlja. Tako, od po nemačkim podatcima oko 12.000 srpskih đaka od 6 do 14 godina starosti, Dopunsku školu srpskog Ministarstva prosvete pohađa samo njih oko 1400! To je, kažu nam roditelji, pravi vid srpske nacionalne sramote.

Da Vas podsetimo:  HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — Mačekove kombinacije
skola
Odeljenje Dopunske škole u Nemačkoj

–Danas su takse za pasoše dobijene u inostranstvu skoro iste kao u Srbiji, kaže nam Milan Jovanović iz Ulma, zato ne vidim razlog zašto ne bi poput poreskih obveznika u Srbiji koji preko poreza finansiraju škole, fakultete, zdravstvo, vojsku, policiju itd. kroz pomenute, umereno povećane konzularne takse i srpski građani u inostranstvu, znači svi redom kojima trebaju usluge konzulata, sufinansirali školu? Oni koji nisu više državljani Srbije bi mogli ako žele da im deca govore jezik predaka, da uplaćuju svoje od države propisane doprinose direktno konzulatima za pomenuti fond –kaže Milan.

Od Jovana Milićevića iz Štutgarta koji više nema decu u Dopunskoj školi čujemo tvrdnju, da se država Srbija već jednom debelo ogrešila o momke iz dijaspore, rođenih i odraslih u inostranstvu. Njih su roditelji iz ko zna kojih pobuda prijavili nekada jugoslovenskim konzulatima. Tako su postali vojni obveznici koji su čak i na silu terani u kasarne dok su mnogi mladići u Srbiji uspešno izbegavali vojnu obavezu! Da zbog vojske ne bi izgubili radna mesta i egzistenciju, ti momci godinama nisu odlazili u Srbiju. Umesto da upoznaju Srpkinje i žene se njima, ženili su Nemice, Grkinje, Italijanke… Umesto da finansijski pomažu roditelje svojih supruga koji su ostali u Srbiji, oni pomažu neke tuđince jer više nemaju bliže rodbine u Srbiji. Tako će, čim starija generacija ode sa životne scene, prestati značajna devizna pomoć Srbiji, samo zbog nekadašnje tvrdoglave gluposti srpskih birokrata! Doznake su u poslednjih 50 godina, od kada su u Evropu došli prvi „gastarbajteri“, iznele ukupno preko 200 milijardi dolara! -Čitam, devizni priliv je još uvek oko 3 milijarde € godišnje. To je važna stavka u preživljavanju rodbine iseljenika u Srbiji pa i same države Srbije. Ako se sada, kaže Milićević, kroz asimilaciju koja je sve jača, odrode i ova današnja deca, potomci dece nekadašnjih „gastarbajtera“, ko će onda uopšte slati novac u Srbiju- pita se Jovan Milićević. O tome, ti činovnici koji žive na grbači naroda, izgleda, ni malo ne razmišljaju. Njihove plate su sigurne ali naš opstanak kao Srba u inostranstvu bez srpskog jezika nije –zaključuje naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Presečeni komunikacioni kablovi, obustavljen međugradski železnički saobraćaj u severnoj Nemačkoj

Za www.koreni.rs

P. Rakočević

like-button.net here

wordpress-themes.org here

41 KOMENTARA

 1. Zaineteresovana sam za posao u inostranstvu, po struci sam master istoricar sa licencom za predavaca i iskustvom rada u skoli. Govorim engleski, držim online nastavu na srpskom i engleskom jezikui.

 2. Ja sam profesor srpskog jezika i književnosfi.Imam 16 godina radnog iskustva u osnovnim i srednjim skolama.U Srbiji sam ostala bez posla u struci, jer sam uvek radila na određeno vreme. Nužda me naterala da dodjem u Nemačku da radim kao negovateljica. Spremna sam u svako doba da počnem da radim u Dopunskoj školi ili bilo gde i bilo šta sa našom decom u inostranstvu, jer me oduvek veoma rasuživala činjenica, da mnogi od njih ne znaju maternji jezik.

 3. Meni je smo žao što ranime nisam saznala za ovo , da se ukljucim na vreme. Oduvek me rastuživala činjenica da mnoga naša deca ne znaju maternji jezik iz bilo kog razloga, a ni jedan mi se nikada nije činio opravdan. Ja sam profesor arpskog jezika i književnosti. Radila sam u nekoliko osnovnih i srednjih škola. Radila sam i drugs poslove , ali u struci imam

 4. Master profesor engleskog jezika. Diplomirala sam na Filizofskom fakultetu u Novom Sadu (osnovne i masterske studije). Radim vec 3 pune godine u osnovnoj skoli ali na ugovor na odredjeno. Zainteresovana sam za rad sa decom u inostranstvu (nemacko govorno podrucje posto posedujem znanje nemackog jezika) Imam iskustva sa predavanjem srpskog jezika strancima.

 5. Master profesor srpske knjizevnosti i jezika, bez posla u lepoj mojoj Srbiji kojoj ocigledno nisam potrebna. Volela bih se oprobati kao predavac u nekoj od zemalja EU. Preko Ministarstva je nemoguce to ostvariti, jer imaju neke sumanute zahteve…bas cudno…verovatno se ti poslovi cuvaju mladim rodjacima koji su na 2. godini fakulteta…verovatno. Ako neko zna neki drugi legalan, prihvatljiv, a pre svega moguc nacin kako bih ovu zamisao mogla ostvariti, neka se oglasi. Hvala!

 6. Rado bih poducavala našu decu u inostranstvu srpskom jeziku. Profesor sam u penziji, imam veliko iskustvo.
  Primećujem da od državnih institucija nema mnogo vajde, zato bi dobro bilo da se naši ljudi u dijaspori sami organizuju, možda uz pomoć Pravoslavne crkve i udruženja koja postoje, i učine napor da se očuvaju jezik i kultura i kod mlađih generacija, kada to nestane, nestaje i svaki kontakt sa maticom. Ima ovde plemenitih ljudi koji bi i za skromna sredstva bili spemni da pomognu da se očuva i naša kultura i naš jezik među pripadnicima Srba u rasejanju.
  srdačan pozdrav i svako dobro

 7. Bilo bi zaista lepo da u tekstu koji govori o znanju srpskog jezika nije upotrebljen rogobatan izraz „frekventirati“, očito bukvalan prevod engleskog „to frequent“, što bi se najbolje prevelo sa „posećivati“. Zaista prvi put vidim „frekventiranje“ na srpskom – i koliko god da se može prepoznati o čemu se radi, ipak takve novopečene pozajmice treba izbegavati kad već postoji svima odavno poznata domaća reč. (Drugo je kad tuđice ulaze kao tehnički termini i sl.)

 8. Učiteljica sam u Beogradu.U učionici sam već 17god.Imam veliko iskustvo u radu sa decom.Zainteresovana sam za rad u dopunskim školama

 9. Pozdrav za sve ljude iz dijaspore koji zele da ocuvaju jezik,kulturu i tradiciju svog naroda. Ukoliko je gdegod potreban ucitelj sa zavrsenom muzickom skolom i 17g iskustva u radu sa decom,znanjem engleskog,ruskog,rumunskog i pocetnog nemackog, drago bi mi bilo da me kontaktira na mail prijateljskimail@gmail.com

 10. Izvanredan članak, opisana problematika je usko povezana sa situacijom u Srbiji.
  U Srbiji vlada apatija i beznađe, a moje pleme snom mrtvijem spava

 11. Profesor sam srpskog jezika i engleski kao drugi jezik.Završila sam Filološki fakultet u Beogradu. Veoma sam zainteresovana za rad sa našom decom u inostanstvu i da ih podučavam jeziku i našoj kulturi.Uz to sam i majka troje dece i dobro znam koliko je deci potrebno znanje jezika i da razvijaju govor. Kome mogu da se obatim.Unapred hvala.

 12. Zaineteresovana sam za posao u inostranstvu, po struci sam master istoricar sa licencom za predavaca i iskustvom rada u skoli. Govorim engleski, italijanski i pocetni nemacki koji vrlo lako mogu savladati.

 13. Diplomirani sam profesor Istorije zainteresovana za rad u Nemačkoj. Tečno govorim engleski a Nemački malo ali ga veoma brzo mogu savladati.

 14. Diplomirani master učitelj sa radnim iskustvom, bez posla u Srbiji već dve godine. Tražim posao u inostranstvu, spremna sam na svaki vid saradnje i rada sa učenicima koji će marljivim radom sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i jezik od zaborava. Nadam se da postoji način da se dođe do posla u dijaspori i molim zainteresovane da me kontaktiraju putem mejla.

  S poštovanjem,
  Nevena.

 15. Savrseno govorim nemacki i engleski jezik. Tako da bih se lako sporazumeo sa decom.Profesor sam srpkog jezika i 3 godina radim u osnovnoj i srednjoj skoli.Vrlo sam raspolozen da drzim casove nasoj deci van Srbije.U slucaju da ste zainteresovani, mozete me kontkatirati kako biste dobili podrobnije informacije i mom radu, strucnom usavrsavanju, vestinama i znanjima.Pozdrav.

 16. Zainteresovan sam za rad u Nemačkoj. Učitelj sam sa 27 godina radnog iskustva i 50 godina starosti. Pored toga aktivno sam se bavio folklorom 15 godina u KUD Abrašević. Imam u nogama preko 20 koreografija. Radio bih bilo gde u Nemačkoj. Sebe bih okarakterisao kao učitelj srpskog jezika, srpske kulture, srpske istorije i nacionalnog folklora. Ukoliko neko bude pročitao moju želju voleo bih da mi se javi radi uspostavljanja kontakta i saradnje.

 17. Poštovani,
  po struci sam profesor razredne nastave-master iz metodike srpskog jezika i književnosti. Radila sam kao učiteljica dve godine na zameni, ali na žalost, sada sam trenutno nezaposlena. Vrlo sam odgovorna i kompetentna, a decu sam vrlo lepo učila, deca su bila prezadovoljna, kao i njihovi roditelji. Zainteresovana sam za rad u Nemačkoj.

 18. Dragi moji imam 38 godina i magistar sam filoloških nauka. Radim još uvek na ugovor i živim u konstantnom strahu da se ugovor neće produžiti. Radila sam i sa osnovcima i srednjoškolcima BUKVALNO SAM SPREMNA DA SUTRA SEDNEM U AVION I SA SVOJIM SINOM ODEM ČAK U AUSTRALIJU A KAMO LI U EVROPU DA RADIM BEZ STRAHA I ŹIVIM KO ČOVEK.

 19. Elem, ovo se zove ocajnicki pokusaj da prezivis…
  I ja sam, kao i mnogi pre mene koji su ostavili ovde komentar, fakultetski obrazovana, sa licencom profesora razredne nastave, a u ovoj zemlji jos jedna nezaposlena samohrana majka… Molim sve ljude dobre volje da nam pomognu, ako mogu. Posao trazim BILO GDE, radila sam 12 GODINA na odredjeno u 2 osnovne skole, pa na famoznu berzu ne mogu da dospem, jer nemam ni 5% Ugovora o radu, na neodredjeno.
  Unapred se zahvaljujem na odgovoru, i nadacu se bas Vasem mailu, jer je nada jedino sto mi preostaje. bojananicin@gmail.com

 20. Zainteresovao me naslov, ali i komentari skorijeg datuma. Elem, zavrsila sam osnovne i master studije na Uciteljskom fakultetu i sada sam na doktorskim studijama (metodika razredne nastave). Imam polozen strucni ispit, radila sam godinu dana kao asistent (na zameni) na Uciteljskom fakultetu. Nakon brojnih bezuspesnih pokusaja da se zaposlim u Srbiji, ali i regionu, zelim da pokusam u inostranstvu (tacnije u Nemackoj). Ne mora to da bude dopunska skola, bitno je da se tice struke koju sam zavrsila. Molim sve da mi proslede informacije o tome, ukoliko ih imaju, a ukoliko neko mozda zeli da me zaposli. neka me kontaktira preko mejla. Hvala

 21. Pre mesec dana zavrsila sam osnovne akademske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kao diplomirani filolog srpskog jezika i knjizevnosti, zainteresovana sam za posao i u dijaspori. Vrlo sam zainteresovana za svaki oblik saradnje, unapred hvala.

 22. Profesor srpskog jezika zainteresovan za rad u dopunskoj skoli ili drzanje casova srpskog jezika preko Skype. Radila sam kao predmetni nastavnik u srednjoj i osnovnoj skoli 14 godina, i 12 godina kao direktor osnovne skole. Nadam se da cete me kontaktirati. Sve najbolje! S postovanjem, Slavica.

 23. Ehhhh, jadan narod, trazi sudbu preko grane. Da samo znate kako je gorak lebac preko….Da li verujete da ce iko procitati vas vapaj ? Da li verujete da biste dobili posao bez tvrde mucke u Ministarstvu ? Alooo. Pa u Srbiji smo. Nikog bre ne zanima ako nema interes. Licni naravno.

 24. Profesorka razredne nastave i nastavnik engleskog sa 15 god.iskustva. Radila sam u kombinovanim odeljenjima i drzala srpski za strance. Drzala sam bilingvalnu nastavu i predavala engleski u nizim odeljenjima. Pomalo se sluzim nemackim jezikom. Radila sa decom sa smetnjama u razvoju i koristila Montesori metod u radu.

 25. Profesor sam istorije.Ne mogu da nadjem posao u svojoj zemlji.Zainteresovan za rad u inostranstvu na polju svoje nauke tj. za rad sa decom u osnovnoj i srednjoj skoli.

 26. Zainteresovan sam za rad u Dopunskim skolama srpskog jezika na nemackom govornom podrucju.Solidno se sluzim nemackim jezikom i radim u gimnaziji u Srbiji kao prof.srpskog jezika.Imam 20 godina radnog iskustva.Moze i preko skajpa.Pozdrav svima!

 27. Сучајно ме наслов заинтригирао,па одлуших да га прочитам.Ја живим и радим у Италиј.Ништа није боље по питању допунске школе ни овде.Допунска школа у Италији основана је пре четири година уз помоћ учитељица на терену и СП цркве.Министарство је плаћало једну хонорарну учитељицу,а две сами родитељи.Хонорарна учитељица која је била плаћена од Министарства,писала је молбе да се и друге учитељице признају и плаћају од стране наше Србије. Међутим Министарство расписује Конкурс 2013, и шаље на терен „професорицу“.Самим њеним доласком две учитељице су „смакнуте“,(иако је било и има довољно деце за четири). Неким чудом невиђеним остала је једна, и то коју су родитељи плаћали три године и изабрали(гласањем).Како Ви рекосте „стручна“узела ствар у своје руке и „нестручну“ стручно елиминисала и ове школске године остала је сама са 250 ђака на седам пунктова, на пунктовима одржава наставу сваке друге недеље тј. два пута месечно(иако на пункту има и преко 50-торо деце).“Стручност“ велика,а и нерад велики.Родитељи су незадовољни, а не могу ништа јер их застрашују да ће им деца остати без књижица ако тамо њихова „професорица“ не буде одржавала наставу.Наша Србија нема пара-то разумемо,али не разумемо како има „стушњака“ који је дошао да нам учи децу,а не зна ни реч италијанског језика,а извршена је провера језика земље у коју иде да ради.Срамота!!!!!“Нестручне“ учитељице за кратко време научиле ми децу писати и читати ћирилиц, певати наше песме,…., а „стручна“ учила(учи)ичи их сваке друге срде,четвртка,суботе, недеље и петка ал’се нису макли даље од почетка. Жалосно али реално, а толико учених људи шта би рекли наши „стари“…

 28. Profesor sam srpkog jezika i 10 godina radim u osnovnoj i srednjoj skoli.Vrlo sam raspolozena da drzim casove nasoj deci van Srbije.U slucaju da ste zainteresovani, mozete me kontkatirati kako biste dobile podrobnije informacije i mom radu, strucnom usavrsavanju, vestinama i znanjima.Pozdrav.

 29. Postovani,

  Jako sam zainteresovana da poducavam nasu decu van granica nase zemlje, kako u svojoj ne mogu da nadjem posao, a kako sam vec imala iskustva u poducavanju, kako na nasem jeziku, tako i na engleskom, ovde i preko. Zavrsila sam Uciteljski fakultet, kao i Master na istom, smer ucitelj (profesor razredne nastave), radila sam u Grazu u jednoj porodici (Austrija), a u Beogradu sam radila u Internacionalnoj skoli. Volim ovaj posao, i volela bih da poducavam dacu i dalje, jer mislim da je posao ucitelja jedan medju najlepsim i mozda najodgovornijim u samom formiranju licnosti deteta, kao i samom vaspitanju i obrazovanju, naravno.

  Ako imate neka pitanja, zeleli biste da vidite neke preporuke, mozete me kontaktirati na mejl.

  Trenutno trazim posao, a u medjuvremenu bebisitujem. Sve u sluzbi deteta. 🙂

  Srdacno

  Ivana (27 leta mi je :))

 30. Jako sam zainteresovan za svaki vid saradnje. Ja sam profesor razredne nastave, imam 24 godine, studirao sam u Bijeljini. Vrlo sam motivisan da svoje znanje prenesem na ucenike, i da na taj nacin doprinesem ocuvanju srpske tradicije i srpskog jezika. Unaprijed zahvalan.

 31. Врло сам заинтетесована за сваки облик сарадње.Професор сам разредне наставе и специјалиста методике српског језика и књижевности. Скајп- majapeki

 32. Dajem časove srpskog jezika za decu nižih razreda u inostranstvu preko skype. 20 godina radim u Srbiji kao profesor razredne nastave u gradskoj školi.
  S poštovanjem,pozdrav!!!

 33. Slika : Ima preko 300 zainteresovane dece za srpsku dopunsku skolu u jednoj opstini na Zapadu. U susednoj opstini ih ima oko 30. Tamo imaju 5 ucitelja a u ovoj prvoj – jednog. Kazu da je rodjaka nekom tamo serifu u Ministarstvu prosvete u Srbiji. Ministarstvo prosvete ne zeli da vidi realnost : Srpska deca zele da pohadjaju nastavu na maternjem jeziku ali im bas to isto ministarstvo ne dopusta ovakvim stavovima. Drugo, u toj opstini ima par prosvetara koji su dosli na rad u ovu zemlju. Ljudi syu radili po srednjim skolama u Srbiji. Ministarstvo kaze da nisu strucni da rade sa osnovcima (??)a ne salju ucitelje ! Onda smo mi lepo uzeli stvari u svoje ruke, pa smo sa nasim udruzenjem roditelja prikupili sredstsva i sami placamo ove „nestrucne“ kako bi nasa deca mogla da slusaju predavanja na srpskom jeziku. I dobro nam ide i svi smo zadovoljni. Onda je Ministarstvo kaznilo naseg jedinog (njihovog) predavaca zato je uzimao novac od roditelja i preti mu otkaz . Da vam kazem nesto, nama ne treba Ministarstvo prosvete sa takvim komunistickim i tehnokratskim stavovima. Umesto da nas podrze, oni nam stavljaju klipove u tockove. Ali nece uspeti, jer su nas ovi cinom samo jos vise pokrenuli na akciju. Nasli smo podrsku u Ministarstvu zemlje u kojoj radimo (crncimo) kao stranci!! Lepo su nam dali sredstva za predavace i vise nemamo problem . Da si nam ziva I ZDRAVA SRBIJO, ZA BOLJE NISI. Ministre bem te glupava !

  • Zainteresovana sam za rad u inostranstvu, posebno u Nemackoj. Pre mesec dana sam zavrsila osnovne akademske studije u zvanju diplomiranog filologa srbistike.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime