Daleko od normalizacije odnosa

0
569

srbijaIzvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Brojne posete predstavnika Privredne komore Kosova Srbiji, nisu dovele do širenja ekonomskih odnosa između dve zemlje. Srbija nastavlja da nameće necarinske tarife na kosovske proizvode, dok srpska roba ulazi na Kosovo bez ikakvih problema.

Prema podacima Carine Kosova, uvoz u Srbiju vrednosti je oko 320 miliona evra, dok kosovski izvoz iznosi nešto više od 30 miliona evra.

Predstavnici civilnog društva u zemlji rekli su da, bez obzira na dobru saradnju privrednih komora Srbije i Kosova, ekonomske barijere ne mogu da se reše, sve dok imaju nejednak status.

Ibrahim Redžepi iz nevladine organizacije „Stras“ rekao je da Privredne komore ni na koji način ne mogu da reši ove barijere, jer ni one nemaju zakonsko ovlašćenje da to urade.

Prema njegovim rečima, one samo mogu da vrše pritisak na svoje vlade da se nađu rešenja, ali istovremeno mogu i da grade kooperativnu klimu i pravičnost između preduzeća.

„Sastanak preduzeća sa onima iz Srbije treba shvatiti kao napor da se normalizuju odnosi između dve zemlje, od kojih najmanje zavise preduzeća. Zavise drugi faktori, uglavnom politički, ekonomski uticaj na odnose je očigledan, ako analizirate trgovinske razmene tokom godina.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime