Dalje ruke od naših institucija

0
983

Na osnovu čega ste zaključili da je potrebno jačati kult nacionalnih simbola u Srbiji? Da li je pametno jačati kult ličnosti u zemlji koja se još uvek ne oporavlja od posledica diktatorskih sistema i kultova ličnosti? Zašto jačamo simbole, a ne institucije?

Foto: Istinomer / FoNet/Nenad Ðorđević

Jedan deo redakcije Istinomera na izjavu Ane Brnabić da treba jačati nacionalne simbole, grb i zastavu – što nam je u prošlosti nedostajalo – pa da, u tom smislu nema ništa protiv slika predsednika po državnim institucijama, ostao je šokiran. Drugi, iskusniji deo, to je samo komentarisao rečima: ”Kakva neubedljiva objašnjenja za Vučicevu samopromociju.”
Novinari Istinomera su stalno u potrazi za izjavama političara, koje su veoma često netačne, zlonamerne, ili jednostavno besmislene. Međutim, uprkos tolikom broju proverenih i ocenjenih izjava političara, izjava Ane Brnabić je uspela da izazove duboko iznenađenje redakcije, zbog njenog izrazito nacionalno-konzervativnog tona: kao da je izašla iz srca devedesetih godina prošlog veka. I zbog toga postavljamo pitanja gospođi Brnabić:

1. Na osnovu čega ste zaključili da je potrebno jačati kult nacionalnih simbola u Srbiji?

2. Da li je Srbiji potrebnije da jača kultove države i nacionalnih simbola ili da jača institucije?

3. Zašto ste jačanje kulta nacionalnih simbola doveli u vezu sa uvođenjem slika Aleksandra Vučića u državne institucije?

4. Da li mislite da ovakve izjave vode jačanju već postojećeg kulta ličnosti Aleksandra Vučića?

5. Da li je pametno jačati kult ličnosti u zemlji koja se još uvek ne oporavlja od posledica diktatorskih sistema i kultova ličnosti?

6. Da li je pametno da u državne institucije okačite slike vođe jedne političke partije – partije koja svakodnevno zasipa građane saopštenjima i optužbama protiv svakog ko se usudi da iznese drugačije mišljenje? Da li će tako biti ojačan “kult nacionalnih simbola”?

Da Vas podsetimo:  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

7. Ko bi štampao Vučićeve fotografije? Firme bliske vladajućoj partiji?

8. Da li će kult nacionalnih simbola biti jači ako umesto fotografija Aleksandra Vučića u državne institucije uvedemo biste ili spomenike Aleksandra Vučića?

I na kraju:

Gospođo Brnabić, šta Vi mislite, šta je to država?

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime