Dan posle sutra

0
166
Darko Mlađenović

Pre dve nedelje vozilo AirCar, kombinacija automobila i letelice, napravilo je svoj prvi međugradski let. To se dogodilo u Slovačkoj, odakle je i kompanija Klein Vision, koja je dizajnirala ovo vozilo. Njihov AirCar prototip poleteo je sa aerdroma u Njitri ka aerodromu u Bratislavi, a do svoje destinacije stigao je za svega 35 minuta.

Možda je neko očekivao da će leteći automobili stići iz Kine a neki optimisti se ponadali da ćemo ih mi proizvoditi. Ipak braća Kinezi doprinose našem napretku praveći nam puteve. Autoput ka Požegi samo što nije, bar ovaj deo do Pakovraća. Trude se Kinezi da ispoštuju rokove jer tako su obećali pred TV ekipama nacionalnih frekvencija. To što se neki drugi putevi manje važnosti razvale na putu u napredak nije toliko bitno jer cilj opravdava sredstva. Meštani su stidljivo protestvovali ne želeći da uvrede režim a možda će neko pomisliti da nam sada kada poleću automobili autoput neće ni trebati ali malo je verovatno da ćemo mi tu budućnost dočekati.

Ipak blizina predsedničkih i još po nekih izbora nalaže da se trebaju seći vrpce a obilazak oko Čačka će biti spreman za fotkanje. E taj dan je već „sutra“ , zamišljam pucanje boca šampanjca , vatromet , trubače i nećete verovati , makaze i crvenu vrpcu.

Dan posle sutra u Čačku više neće biti saobraćajne gužve. Nestaće BG, NS, austrijske , švedske, nemačke…tablice sa ulica našeg grada. Turisti će moći da bez zadržavanja u Čačku nastave svoj put na Zlatibor i u Crnu Goru. Pravo olakšanje ili ne? Šta kažu ugostitelji? Smeštajni kapaciteti, restorani, kafići pa i pečenjare ostaće bez najplatežnijih gostiju. Neki gradovi su to već osetili na svojoj koži ali ni jedan nije bio tako oslonjen na ugostiteljstvo kao Čačak. Užice se recimo vraća u kolosek obnavljanjem starog grada i Tesline hidrocentrale u podnožju.

Da Vas podsetimo:  OP, OP Vučić pita Handanovića: Otkud ti 600.000 evra za stan?


Pitam se da li je Čačak spreman za dan posle sutra. Kako i čime ubediti turiste da ipak svrate u Čačak? Siguran sam da krilatica „najbolje je čačansko pečenje“ više neće piti vodu. Da li se neko setio npr našeg „starog grada“, neuređenog korita reke kroz grad, promene izgleda poligona koji bi trebalo da je gradski trg i da li je neko pitao građane imaju li neku dobru ideju? Do sledećih lokalnih izbora i šanse da se promene ljudi koji bez ideja i vizije vode grad biće kasno. Ako se zatraži pomoć nije sramota, ako se prekopira neka dobra ideja iz Češke ili Slovenije takođe nije sramota. Sramota je da se dan posle sutra pogledamo u oči zaključamo radnje i ostanemo bez plate.

autor:Darko Mlađenović

izvor:http://ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime