Danas je Božić

Praznik rođenja Isusa Hristosa

0
926

1102321822

Srpska, ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve i njihovi vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči ovog velikog hrišćanskog praznika srpski patrijarh Irinej danas je u Hramu svetog Save u Beogradu, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služio večernju.

1102321768
Paljenje badnjaka ispred Hrama svetog Save u Beogradu.
© Tanjug/ Nemanja Jovanović

Poglavar SPC, koji će sutra u devet časova služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, poručio je u Poslanici da ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu.

U Božićnoj poslanici patrijarh je poručio i da su nam danas više nego ikad potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima!

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime