Danas u našoj crkvi vladaju zavere, izdaje, spletke, korupcija, primitivizam, politika i najgori mrak

0
318

Mada je SPC jedna od temeljnih duhovnih stožera svih Srba, ovo vreme u kome živimo, izložilo je ovu dušu našeg naroda najgorem moralnom propadanju u istoriji.

Danas u našoj crkvi vladaju zavere, izdaje, spletke, korupcija, primitivizam, politika i najgori mrak. U tom mraku samo odjekuju glasovi seoskih pasa, koji svojim lavežom od parohije do parohije prenose priču o potonuću naše crkve.

Smrću patrijarha Pavla, otvoreni su svi putevi ka urušavanju ovog, posljednjeg prostora nade, u koji siromašna Srbija još nekako veruje. Vladike SPC, i drugi crkveni velokodostojnici, sem časnih izuzetaka već dugo ne slušaju svoje vernike, ne znaju za njihovo mučeništvo u ojađenoj Srbiji, niti imaju više ikakve veze sa hrišćanskim milosrđem koje propovedaju. Većina njih je prebogata i bavi se svojim biznisom koji ne zna ni za granice ni za meru.

Na redovnim godišnjim zasedanjima Svetog Sinoida, pojavljuju se kao bogovi, izlaze iz preskupih vozila visoke kubikaže, iz blindiranih džipova sa zatamnjenim staklima ne vide probleme svoga stada ali zato aktivno učestvuju u besprizornim obračunima oko vlasti i novca.Većina srpskih vladika su i kontroverzni biznismeni koji sa duhovnim i crkvenim životom veze nemaju. Oni upravljaju svojim eparhijama kao teritorijama za zgrtanje novca.

Ono što se juče desilo u Srbiji je za rubriku „verovali ili ne.“Ali sve je vrlo istinito i Porfirije u sred Patrijaršije u Beogradu uruči orden Svetog Save, Miloradu Vučeliću predsedniku FK Partizan i glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti. Orden je dodeljen zbog, kako kažu višegodišnje uspešne novinarske saradnje, novinarskog profesionalizma i afirmacije hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Nadam se da ga je Porfirije prvo naučio da se prekrsti jer ne znam šta je za hrišćanstvo mogao uraditi čovek koji je još 1967. godine u svojoj 19. godini postao član Saveza komunista Jugoslavije i narednih decenija bio je komunistički jurišnik na svim frontovima. Nekad je ovakve ljude koji su se izjašnjavali kao komunisti sveštenik Petar Ilić iz Beograda, terao da godinama poste i okajavaju svoje grehe pre nego prime Sveto Pričešće. A danas se ordeni dele šakom i kapom.Zato je Vučelić naučio da se prilagodi i u času kada mu je zatrebalo, početkom devedesetih, iz srca mu je isparilo jugoslovenstvo i seo je u fotelju ministra informisanja SAO Hercegovine koju vodi Božidar Vučurević. te 1991. godine, 20. januara, Vučelić će u svojoj 43. godini prvi put u životu zapaliti sveću i proslaviti svoju krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja.Na prvoj slavi gosti će mu biti Zoran Đinđić, Jovica Stanišić i Dobrica Ćosić.

Da Vas podsetimo:  Milan Ružić: Veliki praznici u malim gradovima

Dve godine kasnije stao je na čelo RTS-a i pokazao svoj novinarski profesionalizam, odmah je dao otkaz za 1.200 novinara, kako bi doveo svoje ljude koji će raditi po zadatku. Nakon 5. oktobra 2000. godine priklonio se nekoj novoj struji i tako radi do danas. On opstaje u svim političkim režimima jer se prilagođava kao kameleon. Na sahrani kriminalca poznatog u Beogradu pod nadimkom Sale mutavi, Vučelić je 2016. godine stajao u prvom redu, nakon čega je naredio da košarkaši i fudbaleri Partizana na sljedeću utakmicu izađu u majici sa njegovim likom. Svi monstruozni zločini još jednog kriminalca poznatog kao Velja nevolja, mašine za meso, ubistva i odsecanje delova tela o kojima ste čitali letos, nisu se mogli desiti a da ne prođu kroz kancelariju u kojoj je on sedeo.

Ovde ćemo Milorada Vučelića za trenutak ostaviti po strani a dodirniti se onih koji su naredili da mu se orden uopšte dodeli.Politički vrh i dva posljednja patrijarha, uključujući i Porfirija koga ja ne oslovljavam sa patrijarhom jer za mene nije dostojan, više su štete naneli SPC nego komunisti za 45 godina svoje zvanične vladavine. Ja sam 20. februara ove godine napisao tekst „Podoban a ne Dostojan“, u kome sam predvideo da će ovo sve nastaviti da se dešava, i da će vremenom zbog političkog izbora patrijarha samo da se stvori još veći jaz u ionako podeljenoj SPC. Mnogi su me tada napali da sam bezbožnik i da napadam crkvu, ali danas vidimo da je put kojim se naša crkva kreće put iz srednjeg veka kada je ona služila kao potpora vladaru u kontrolisanju plebsa. Ovo nije bilo teško predvideti jer svi oni koje na funkciju dovede Služba, kasnije službi moraju da se revanširaju ili će ih pojesti mrak.

Da Vas podsetimo:  Jedini papir koji čuva Kosovo u Srbiji sve dok ga Beograd poštuje

Ovaj orden su nekad oko vrata nosili ljudi poput Nikole Tesle i Stepe Stepanovića, dok on danas zvecka oko vrata političkih lidera i njihovih poslušnika.

Komedija je počela kada je orden Svetog Save dodeljen ministru finansija Siniši Malom, koji je ušao u istoriju dobivši dva velika priznanja u godini u kojoj je zvanično proglašen plagijatorom. Nije tu bio kraj ordenjima koji su se redali na ramena Bogoljuba Karića, Dragana Markovića Palme, Aleksandra Vulina, Aleksandra Vučića, pa i Irineja koji je odlikovao sam sebe. U društvu idealnih našla se i novinarska hijena sa devojačkim prezimenom Dragan J. Vučićević koji je doduše dobio povelju za dobrodelatnu ljubav i pomoć crkvi.

Ja se nadam da će ova velika nepravda prema srpskoj majci Ceci brzo biti ispravljena i da je ona sljedeća u redu za orden. Isto tako sam ubeđen da će ovaj orden brzo poneti i jedan od naših najvećih pisaca Aca Lukas, pre nego bude sahranjen u Aleju zaslužnih građana. Mnogi su još sportisti, režiseri, drugorazredni političari poneli oko vrata ovaj orden koji je ustanovio kralj Milan Obrenović pre skoro vek i po sa motom:“Sve se postiže sopstvenim trudom.“Da li je Vučelić sve postigao sopstvenim trudom, koliko voli Srbiju i koliki je Srbin najbolje govori ova njegova izjava:“Ja sam Srbin postao teško i bolno, ja nisam Srbin nastao iz muda, moje srpstvo je veštački izazvano“, rekao je ovo Vučelić 2004. godine kroz smeh Tamari Nikčević za magazin Plejboj. On se smeje a mi se pitamo kako sada da objasnimo deci šta je to orden Svetog Save…

Najbolji opis koji objašnjava šta je Vučelić i čemu on služi dao je novinar Slaviša Lekić koji je rekao:“Kada bi Aleksandar Vučić u sred noći zatražio da jaše konja, istog trenutka pod njegovim prozorom bi se pojavio nepregledan niz olinjalih kopitara u ljudskom obliku, a jedan od njih bi došao osedlan. On je Milorad Vučelić.“

Da Vas podsetimo:  Evropska komisija slikovito izvređala stanovnike na prostoru bivše Jugoslavije

Autor: Dean RS

https://borbazaistinu.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime