Dani Republike Srpske u Srbiji

0
1615
Foto: printscreen

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji 2019.“ počinje 4. septembra i traje do 10. septembra. Imaće 23 programa u 31 izvođenju, i to u 21 gradu Srbije. Kao i prethodnih godina, biće to od Subotice do Vranja i od Užica do Vršca.

Očekuje se da će ovogodišnju manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ svečano otvoriti srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a da će manifestaciju svečano zatvoriti predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović. I svečano otvaranje i svečano zatvaranje manifestacije biće u Narodnom pozorištu u Beogradu, navodi se u saopštenju Predstavništva Republike Srpske.

Umetnički deo programa na svečanom otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, 4. septembra u 20 časova, biće muzičko-dramski program, po scenariju Milovana Vitezovića, a u režiji Dragana Elčića, uz učešće glumaca, muzičara i igrača iz Republike Srpske i iz Srbije, prenosi portal „Ekapija“.

Na svečanom zatvaranju ovogodišnje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, 10. septembra u 20 časova, umetnički program biće celovečernji koncert Banjalučke filharmonije, dirigovaće Vanesa Kremenović, a solisti su Snežana Savičić Sekulić, Dunja Simić i Nebojša Babić.

„Trudili smo se da programi kojima predstavljamo Srpsku u Srbiji budu iz svih delova Republike Srpske — od Prijedora i Banja Luke, preko Doboja i Brčkog, do Bileće i Trebinja. U tom širokom luku, sa jednog do drugog kraja Republike Srpske, u toj geografskoj zastupljenosti, trebalo se potruditi da i programi budu raznovrsni, pa ćemo tako ove godine imati muzičke programe za skoro sve ukuse i sve generacije; imaćemo pozorišne predstave i za decu i za odrasle, kao i jednu monodramu u četiri grada; u književnim programima biće i poezije i proze i satire, a u toku manifestacije imaćemo i jednu humanitarnu akciju: dobrovoljno davanje krvi u organizaciji Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji“, poručio je Mlađan Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu.

Narodno pozorište Republike Srpske prikazaće „Kokošku“ N. V. Koljade, u režiji Predraga Štrpca u Kruševcu i Nišu, a Dečje pozorište Republike Srpske „Ježevu kućicu“ u novosadskom Pozorištu mladih. Prijedorsko pozorište će u Somboru prikazati „Kolubarsku bitku“ Dobrice Ćosića, u dramatizaciji B. M. Mihiza i režiji Aleksandra Dunđerovića, a Gradsko pozorište iz Trebinja Nušićevog „Analfabetu“, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića. Slobodan Ćustić će svoju monodramu „O glumatanju“ igrati u četiri grada Srbije: u Zrenjaninu, Kraljevu, Subotici i Požarevcu. Studentsko pozorište sa Pala izvešće komediju „Večera budala“ u Domu omladine u Kragujevcu, a Banjalučko studentsko pozorište predstavu „Lajf“ u Smederevskoj Palanci i Vršcu.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo Ministru informacija gospodinu Vučiću

Akademija nauka i umetnosti predstaviće drugi tom Enciklopedije Republike Srpske, u Novom Sadu i u Subotici govoriće akademik Rajko Kuzmanović, predsednik ANURS, i akademik Ljubomir Zuković.

Srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ iz Bijeljine predstaviće svoja izdanja i časopis „Srpska vila“ u Sremskoj Mitrovici.

Pesnik Ranko Risojević nastupiće u Topoli, Ranko Pavlović i Jovanka Stojčinović Nikolić u Sremskoj Mitrovici, Tanja Simeunović i Zdravka Babić u Beogradu, a Milanka i Berislav Blagojević u Vrbasu. Pesnik Goran Vračar i romanopisac Željko Pržulj nastupiće u Aranđelovcu, a Nedeljko Zelenović, Dušan Zurovac, Jovan L. Delić i Radoslav Milošević u Zrenjaninu. Satiričari Stevan R. Stević i Jovo Nikolić nastupiće u Nišu.

Etno-grupa „Iva“ iz Doboja sviraće i pevati u Novom Sadu, „Katera“ iz Istočnog Sarajeva u Beogradu i Užicu, a „One tri“ iz Banja Luke u Šapcu i Vranju.

Iz Banjaluke u manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ dolazi i KUD „Veselin Masleša“, iz Vojvodine AKUD „Sonja Marinković“, a iz Gračanice Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će u vreme ove manifestacije, od 4. do 10. septembra, organizovati i susrete privrednika Srbije i Srpske u saradnji sa privrednim komorama Srbije i Srpske, a posebno i susrete najviših zvaničnika Republike Srpske, pre svega predsednika Skupštine i predsednika Vlade Republike Srpske, a potom i ministara u vladi Republike Srpske sa političkim rukovodstvima pokrajine Vojvodine i gradova u Srbiji.

„Sve u svemu, verujem da ćemo i ove, sedme godine manifestacije ’Dani Srpske u Srbiji‘ ispuniti očekivanja i naše stalne publike i onih koji će ove godine prvi put biti sa nama, kao i da ćemo poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda, u očuvanju svoje tradicije, vere, jezika i pisma“, poručio je Cicović.

Izvor: vostok.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime