Danica Vučenić: Narodni advokat

0
215

Novinarka Danica Vučenić, autorka brojnih kultnih televizijskih emisija, vraća se na male ekrane posle višegodišnjeg odsustva.

Najnovije pojačanje TV N1 od septembra će voditi novu dnevnu emisiju, u kojoj će kroz formu intervjua, po kojoj je poznata široj javnosti u Srbiji, sa svojim gostima analizirati aktuelne dnevnopolitičke događaje.

Foto: printskrin, Youtube kanal Pres centra UNS-a

„U vremenu u kome profesionalizam u medijima može eventualno da se pronađe pod mikroskopom, N1 dosledno brani boje novinarskog tima“, istakla je tim povodom Danica Vučenić.

„Mediji pod kontrolom vlasti u današnjoj Srbiji su zamena za pendrek i lisice Miloševićeve Srbije“. Tom britkom metaforom Danica Vučenić opisuje medijsku sliku Srbije danas, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, koji je u devedesetim bio i ministar informisanja u jednoj od vlada Slobodana Miloševića.

Najveći deo svoje novinarske karijere provela je u RTV B92 gde je više godina bila autor emisije „Kažiprst“.

„Temperamentna Zrenjaninka se bez pardona hvata u koštac sa svim gorućim problemima u društvu, do poslednjeg trenutka pokušavajući da svakog radnog jutra pronađe što kompetentnijeg sagovornika. A posle toga se, u ime pola miliona slušalaca devedeset dvojke, transformiše u narodnog advokata koji pitanjima prosto samelje gosta. Pri tom, nije našpanovana samo na zadavanje, nego i na primanje udaraca koji su u ovakvoj formi intervjua prosto neizbežni“, opisao je kolega Danicu koja je tada bila zvezda B92.

Nastavila je tako i u vojvođanskom javnom servisu, RTV Vojvodina, gde je vodila emisiju „Jedan na jedan“.

U tim intervjuima, kao u košarci, fudbalu i drugim sportovima goste je, najčešće političare, držala u potpunom presingu ne dozvoljavajući skretanja sa teme ili izbegavanje odgovora na pitanja.

Mnogi su ostajali bez daha i za tih pola sata dobro se preznojavali podsećajući na đake koji odgovaraju pred učiteljicom.

Da Vas podsetimo:  Pink u vestima prikazivao lažne izjave Save Manojlovića kreirane uz pomoć veštačke inteligencije. REM ne reaguje

Zato su predstavnici vlasti odlučili da je bojkotuju, a Danica je zbog toga odlučila na radikalan potez – da napusti novinarstvo. Srećom nije dugo izdržala bez novinarstva, pa se posle dve godine na poziv Brankice Stanković vratila u Insajder tim. Autorka je i nekoliko dokumentarnih filmova. Radila je TV emisiju „Kvaka 23“ u produkciji Agencije Fonet i podkast „U mikrofon“ portala Istinomer.

Temperamentna Zrenjaninka diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima,“Vitez poziva“ uz obrazloženje „zato što je na najbolji način usaglasila profesionalno zvanje i savest“, nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ kao i nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“. Nagrada se dodeljuje ženama za njihov doprinos za rad i promociju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji.

izvor:http://uns.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime