Dao je život za Srbiju: Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić

0
51
foto:in4s.net

Potpukovnik, pilot Života Đurić još jedan je srpski heroj koji se upisao u vječnost svojom herojskom pogibijom u borbi protiv terorista OVK na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine

NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo 24. marta 1999. godine u 19 časova i 55 minuta. Bombardovano je područje Kosova i Metohije. Tokom narednih dana bombardovani su i veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekat.

Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19:53 kada je stradao prvi vojnik VJ Boban Nedeljković. U 19:55 pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim su u 20:05 tri krstareće rakete pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 11 vojnika VJ. Zatim su bombe oko 20:10 pale na kasarnu u Vrbici.

Potpukovnik, pilot Života Đurić još jedan je srpski heroj koji se upisao u vječnost svojom herojskom pogibijom u borbi protiv terorista OVK na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine.

Života Đurić poletio je na zadatak 25. marta 1999. godine.

Dok je prelijetao područje Glogovca primetio je bazu OVK, komandno mjesto i skladište, koje je uništio sa dvije bombe. Nastavio je let prema unapred određenom cilju i u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje.

Pilot Slobodan Dimovski, Životin drug iz generacije, „klasić“, koji ga je tada pratio na zadatku, ispričao je:

– Letjeli smo iznad ispresijecanog terena, u uslovima otežane navigacije na samo pedesetak metara relativne visine. Sunce je bilo na zalasku. Planine na granici s Albanijom već su pravile senke. Đurić je već izvršio dejstvo, bio je u manevru na gore kada je pogođen. Vidio sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha – rekao je Dimovski.

Da Vas podsetimo:  MILICA STOJADINOVIĆ SRPKINjA – PRVI SRPSKI RATNI IZVEŠTAČ

Po ocjeni i pretpostavci pilota iz Đurićeve eskadrile, kada nije mogao da izvuče avion, komandant Đurić nije želio živ teroristima u ruke, već se zajedno sa avionom obrušio na neprijatelja.

Dva dana se vodio kao nestao – ispričala je njegova supruga Biljana novinarima kasnije.

Posle nedelju dana od pogibije pilota Đurića više nije bilo potrebe za angažovanjem jurišne avijacije, jer s u njihovi napadi potpuno dezorganizovali teroriste. Takođe piloti 98. lovačko bombarderskog puka nikada u nijednoj akciji nisu dejstvovali po civilnim objektima, niti prouzrokovali smrt civila.

Potpukovnik Đurić je posmrtno odlikovan i unaprijeđen u čin pukovnika. Sahranjen je u rodnom Paraćinu.

U trenutku Životine pogibije njihov sin Aleksandar imao je deset godina, a ćerka Ana devet.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime