Deca najčešće žrtve trgovine ljudima

0
473
Foto: pixabay.com

U Republici Srbiji u 2019. godini identifikovano je 39 žrtava trgovine ljudima, saopštila je IBSSA – Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija. Među identifikovanim žrtvama dominiraju deca, čak 25, dok je najzastupljeniji vid trgovine ljudima, seksualna eksploatacija (28 žrtava). Vodeći se statističkim podacima iz 2018. godine (76 identifikovanih žrtava trgovine ljudima) vidljiv je rezultat kontinuiranog delovanja kako državnih institucija, civilnih organizacija i NVO sektora u cilju suzbijanja i prevencije trgovine ljudima.

Iz statistike se može zaključiti da je seksualna eksploatacija najzastupljeniji oblik trafikinga, gde su oko 80% žrtve žene i devojčice, a starosna granica kada su deca u pitanju pomerena je na nižu starosnu dob, zatim slede radna eksploatacija, prinudni brakovi, trgovina organima i delovima tela.

Srbija koja je kao tranzitna zemlja, zemlja destinacije, postala i zemlja porekla žrtava trgovine ljudima, a istraživanja pokazuju da žrtve dolaze iz svih slojeva društva, nacionalnosti, obrazovanja i egzistencije. Primetan je povećan broj vrbovanja maloletnih lica, društvene mreže su idealno mesto kriminalnim grupama i pojedinaca za lako pronalaženje žrtve. Sajber prostor donosi veliku mogućnost prikrivanja identiteta i formiranja lažnih profila, uz minimalnu mogućnost dokazivosti i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog dela.

Važno je naglasiti da su izvršioci ovog krivičnog dela u velikom broju slučaja iz našeg najbližeg okruženja, ljudi sa kojima se svakodnevno susrećemo. To pokazuju brojni slučajevi trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, gde je veliki broj dece seksualno eksploatisan od najbližih srodnika pa i samih roditelja.

U protekloj godini primetno je da je jedan deo slučajeva kriminalnih dela eksploatacije bilo koje vrste otkriven, upravo prijavama i dojavama građanstva.

Što ukazuje da nam je u velikoj meri probuđena svest i da je naša spremnost u zajedničkom delovanju, kada je borba protiv trgovine ljudima, na rastućem nivou.

Januar mesec 2020 godine, donosi nam 5 identifikovanih žrtava trgovine ljudima, pa nam samim tim jedna takva brojka nameće obavezu da kao društvena celina, intenziviramo naše zalaganje, aktivnosti, delovanje i sve mere u cilju suzbijanja eksploatacije bilo koje vrste.

Jedna reč više, jedna žrtva manje!

IBSSA-Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija“

Izvor: ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime