Deca neće biti prisilno vakcinisana ili oduzimana od roditelja

0
402
Foto: printscreen

Nigde u izmeni i dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne piše da će se deca prisilno vakcinisati ili biti oduzeta od roditelja ako budu pružali otpor.

Vakcine protiv kovida 19 predmet su polemika širom sveta. Iako vakcine još uvek nema u Srbiji – bučna je rasprava oko toga treba li se vakcinisati ili ne. So na ranu dodala je i lažna vest da će vakcinacija biti obavezna za decu, a da će u slučaju protivljenja roditelja deca biti oduzeta po hitnom postupku i data u hraniteljsku porodicu.

Ta tvrdnja nije se pojavila ni na jednom čitanijem portalu, ali je ipak buknula na društvenim mrežama – podeljenja je već više hiljada puta.

Foto: Facebook/Printscreen

“Vakcinišite decu, da ih ne bi vakcinisao Centar za socijalni rad ili vam ih ODUZEO!”, glasi naslov vesti koju je objavio portal Naša borba, kao i blog  Novine RS.

Na Fejsbuku su usledile reakcije poput: “Bruka i sramota”, “AKO SMO MI RADJALI!!! MI BIRAMO ZA NJIH!” i slično.

A šta piše u toj “vesti”?

“Ubrzano se donose izmene zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti i po svemu sudeći vakcinacija će biti obavezna mera, čije će odbijanje biti kažnjivo zakonom, a ministarstvo Darije Kisić će igrati veoma važnu ulogu u primoravanju građana da vakcinišu svoju decu.Centri za socijalni rad već sada pozivaju roditelje čija deca ne poštuju propisane mere i u školama ne nose zaštitne maske, a njihova uloga će biti još veća čim krene obavezna vakcinacija.

Centri za socijalni rad će pozivati svakog roditelja koji odbije da vakciniše svoje dete i davaće mu rok u kome mora da obavi vakcinaciju deteta.

Ukoliko roditelj i pored ostavljenog roka ne bude vakcinisao dete radnici centra za socijalni rad će odvesti dete na vakcinaciju, a roditeljima će biti podneta krivična prijava.

Da Vas podsetimo:  Tragikomično: Miša Vacić vređa Ne davimo Beograd i nudi se da brani Staru planinu od MHE

Ukoliko se roditelji budu pobunili protiv mere’prisilne vakcinaciji’ i budu pružali verbalni ili fizički otpor, deca će im biti oduzeta po hitnom postupku i data u hraniteljsku porodicu.

Iz CZSC imaju jasnu poruku, vakcinacija dece protiv covida je obavezna i o tome nema razgovora, zato bolje vakcinišite svoju decu na vreme da to ne bi radio CZSC.”

Paniku je najviše pokrenuo deo teksta koji je boldovan – da će deca biti oduzeta po hitnom postupku i data u hraniteljsku porodicu ukoliko se roditelji pobune protiv prisilne vakcinacije.

Tačno je da su sredinom novembra usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Međutim, u tekstu Zakona nije moguće naći nijednu odrednicu koja se tiče konkretno dece. Tvrdnja koja cirkuliše internetom je, dakle, neutemeljena.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji, jeste tačno da u Zakonu piše da se u slučaju utvrđivanja opasnosti od širenja epidemije zarazne bolesti može odrediti i vanredna vakcinacija. Ipak, ona ne bi nužno bila obavezna.

Foto: Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Na ovu temu oglasila se i ministarka Darija Kisić Tepavčević, čija se slika u paketu s dezinformacijom deli na mrežama.

Kako je navedeno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, reč je o netačnim navodima koji izazivaju “uznemirenje javnosti, a posebno roditelja budući da sadrže potpuno netačne i neistinite informacije o tome da ce centri za socijalni rad oduzimati decu onim roditeljima koji budu sprečavali vakcinaciju”.

“U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u stavu 2. ovog člana, može se odrediti i obavezna vanredna vakcinacija protiv te zarazne bolesti – za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od širenja epidemije te zarazne bolesti”, piše u pređašnjoj verziji zakona.
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime