Deca zlostavljanje najčešće trpe u porodici

0
22
Foto: Pexels – Yan Krukau

U toku 2021. godine zdravstvene ustanove prijavile su zlostavljanje i zanemarivanje 482 dece preko veb sistema za izveštavanje. Polovina dece trpela je fizičko zlostavljanje, a nešto manje od trećine (28 odsto) emocionalno zlostavljanje. Deca su zloupotrebe najčešće trpela u porodičnom okruženju, u 44 odsto slučajeva.

Svako 11. dete bilo je žrtva seksualnog zlostavljanja, od šest odsto svedok porodičnog nasilja.

Podaci su prikupljeni iz 31 zdravstvene ustanove.

Prijavljeno je ukupno 126 sumnji na zanemarivanje, od čega 36 odsto odnosi na fizičko i 25 odsto na emocionalno zanemarivanje.

Registrovano je ukupno devet sumnji na eksploataciju.

Deca izložena zlostavljanju ili zanemarivanju najčešće su imala 12-14 godina (28,8 odsto), a najmanje je bilo dece u uzrastu 3-5 godina.

Procenat zlostavaljanja raste što je dete starije, piše u izveštaju.

Institut za mentalno zdravlje i Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ su 2013. godine u saradnji sa UNICEF-om pilotirali projekat uspostavljanja održivog sistema izveštavanja o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u okviru sistema zdravstvene zaštite u 13 odabranih zdravstvenih ustanova.

U međuvremenu se u projekat izveštavanja uključilo još zdravstvenih ustanova.

U izveštaju „Batuta“ navodi se da je ova insitucija pripremila izvšetavanje individualnih prijava o zlostavljanju dece preko Servisa javnog zdravlja i da se uskoro očekuje primena ove baze.

Autor: Katarina Baletić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime