Decu ti nećemo oprostiti!

3
1631

Obrenovac_ djaci

Prvi septembar poseban je dan za svakog školarca u Srbiji. Počinje nova školska godina! Obrenovačka deca nisu izuzetak. Međutim, ove godine, u Obrenovcu je sve drugačije. Čak i škole!

Od katastrofalne majske poplave prošlo je više od tri meseca, sasvim dovoljno da se Obrenovačke škole obnove i pripreme za dolazak đaka u njih.

U međuvremenu poslužile su samo kao odlična pozornica za slikanje, potpisivanje kojekakvih ugovora i davanje lažnih obećanja. Želja za realizaciju istih nije postojala. Prvog septembra deca Obrenovca ušla su u ruinirane škole! U prizemljima nevešto postavljeni paravani, čija je jedina svrha da sakriju od pogleda jad koji se nalazi iza njih. Nameštaj, podovi i vrata izbačeni, zidovi obijeni ili neobijeni, tragovi blata i fekalija na njima, naslage buđi. Vlaga, isparenja i smrad! I, istini za volju, poneki radnik. U učionicama na spratovima, prozori zamandaljeni (valjda, radi bezbednosti). Deca nagurana u po tri smene. Časovi od 35min, za koje nadležni kažu da su više nego dovoljni za ispunjenje planova nastave. Po ulasku u učionice, deci je nasjtrože zabranjen izlazak iz njih sve do završetka nastave! Možda opet zarad bezbednosti, ali toj deci je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo slobode kretanja!

Gimnazija u Obrenovcu, priča za sebe. Još pre nekoliko godina ustanovljeno je da se temelji zgrade sležu i da je neophodna njihova sanacija. Poplava je zatečeno stanje, učinila još težim. Zgrada Gimnazije, neposredno posle poplave proglašena je potpuno nebezbednom, te se u njoj nije radilo apsolutno ništa osim pukog izbacivanja nameštaja! Tri meseca u zatvorenoj i vlažnoj zgradi buđ se nesmetano razvijala, širila i rasejavala svoje spore!

Zbog svega ovoga postavljam pitanja u ime svih Obrenovačkih djaka:
-Zbog čije bahatosti, neodgovornosti i nemara škole u Obrenovcu nisu sanirane i osposobljene za normalno odvijanje nastave?
-Šta ste gospodo nadležni radili u protekla tri i po meseca?
-Gde je novac od donacija namenjen saniranju škola u Obrenovcu?
– Šta Vam je bilo važnije od Obrenovačke dece? Godišnji odmori?!
-Na osnovu kojih zakona i pravilnika ste doneli odluku da nastava u Obrenovcu počne prvog septembra?
-Koje su nadležne institucije izvršile tehničke, epidemiološke i sanitarne provere i analize i gde su njihovi izveštaji?
-Znate li da je većina Obrenovačke dece obolela od različitih respiratornih bolesti, astme i alergija, a sve zbog izloženosti zagađenjima od strane TENT-a, koja se igrom slučaja nalazi na teritoriji naše opštine?
-Ko je doneo odluku da se takozvani Eko dinar koji je TENT u obavezi da plaća kao najveći zagađivač u Srbiji, oduzme deci Obrenovca koju zapravo i truje i usmeri u potpuno druge tokove?
-Zašto na teritoriji čitave Republike ne uvedete nastavu u tri smene i skratite časove na 35min? Ako je to pravo rešenje za Obrenovačku decu, omogućite i deci iz ostatka Srbije ista prava.
-Hoćete li i u školama van Obrenovca zatvoriti izlaze za slučaj opasnosti i ograničiti slobodu kretanja učenika samo na učionice?
-Da li ćete i druge škole za obrazovanje odraslih smestiti u osnovne škole kao u Obrenovcu?
-Odakle vam hrabrost da decu sa poteškoćama u razvoju izbacite iz prostorija njihove škole?
-Kada ćete gospodo nadležni, i kome,
odgovarati za nebrigu o pre svega zdravlju, Obrenovačke dece?
-Imate li vi decu? Da li biste ih poslali u škole koje su u istom stanju kao Obrenovačke?

Da Vas podsetimo:  Šta Srbi misle o "genocidu" u Srebrenici

Pozivam roditelje, nastavnike, profesore, direktore škola, pedijatre, pulmologe, alergologe, psihologe, defektologe…u Srbiji da podignu glas i zatraže od nadležnih u Opštini Obrenovac, gradu Beogradu i Republici Srbiji, da đacima Obrenovca omoguće normalne uslove za obavljanje nastave. Zatražimo da se nastava u svim školama Obrenovca prekine, a u njih uvedu stotine radnika koji će danonoćno raditi na sanaciji. Zatražimo da se po završetku radova obave sve neophodne provere i analize u svrhu dokazivanja tehničke i zdravstveno-sanitarne bezbednosti škola, te da se iste javno objave.

Ne dozvoli Srbijo da Obrenovačka deca budu taoci i žrtve neodgovornosti i nemara aktuelne vlasti! Na dozvoli da naša deca izgube zdravlje i budućnost zarad udobnih političkih pozicija pojedinaca! Zatraži samo ispunjenje osnovnih prava dostojnih svakog deteta!

DECU IM NEMOJMO OPROSTITI!

Nikolina Milanović Lazarević

Foto: Mondo (Goran Sivački)

3 KOMENTARA

  1. Ovo je najveci zlocin, nisu omogucili deci normalno skolovanje. A secam se reci ministarke Mihajlovic u june! nista vam necemo oprostiti, a pogotovu decu! Ni vladi, ni medijima koji ne smeju da posteno izvestavaju !!

  2. Niti se pričalo, niti snimalo, niti prikazivalo kako sve stvarno jeste. Neobičnije od nepričanja o tonama pomoći je ĆUTANJE o mrtvima. Ni reč jedna, od trenutka one užasno uvredljive izjave da ih je stradalo 16, od toga polovina umrla prirodnom smrću.
    A deca naša? Polako počinju da kašljucaju i da blede. Dođite da vidite. Ja vodim dečiju pevačku grupu, imam ih deset. Ne mogu da pevaju od vlage i sitnog jektičavog kašlja. Sabili ih besramno u škole koje su našminkali. Zločin! Zločin! A roditelji ćute. Nepojmljivo mi je. A sva humanitarna pomoć Kažu, pale su milenijumske kiše. Ovo je bila milenijumska pljačka. Pitam se, da li je Bog malo izgubio meru.

  3. Onoliko se pricalo, snimalo i svi smo – hteli to ili ne – pratili kako raste skola za 100 dana na Bezaniji!!! Dakle, imali su i vise nego dovoljno vremena da obezbede deci bezbedan povratak i polazak u skolu, po mojoj skromnoj proceni. Veoma mi je neobicno sto nigde nisam mogla videti koliko je „tona pomoci“ prikupljeno od svih nas koji smo osetili potrebu da na razne nacine pomognemo, koliko materijalnih sredstava – makar preko sms poruka na 1003?! Jure „pirate“ zbog kradje intelektualne svojine, a ovde je nebrojeno puta veci zlocin kako bih ja to definisala: kradje moralne i emotivne svojine… Sve je narod pokusao da „pozlati“, ali su se razne fondacije i pojedinci ogresili o to i zalili nas, nicim izazvani kofom punom kojecega…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime