Dejli miror: Arapsko naselje u Bosni

0
1753

pay-town-in-bosnia-can-only-be-owned-by-muslim-womenKrajem prošlog meseca, londonski „Dejli miror” objavio je reportažu o jednom neobičnom naselju u blizini Tarčina u Bosni. U 160 luksuznih kuća žive i odgajaju svoje potomke treće i četvrte žene bogatih šeika.

Naselje su izgradili investitori sa Bliskog istoka na zemlji koju je, kako piše u oglasima, „Alah obdario lepotom”. Ovde je zvanični jezik arapski, a lokalno stanovništvo može da uđe u njega samo kao posluga ili zaduženo za odnošenje smeća.

Cene kuća, čija je prodaja oglašavana samo u Kuvajtu, bile su za bliskoistočne pojmove veoma jeftine i kretale su se između 133.300 i 142.417 funti.

Kompleks okružen visokim zidovima čuva jako obezbeđenje, a jedini povremeni posetioci su muževi ovih žena.

Jedan agent za prodaju ovih kuća izjavio je lokalnim medijima kako vlasnici ne žele da imaju dodira sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoju tradiciju kada je reč o odevanju, ponašanju ili molitvi i ne žele da ih iko posmatra.

Investitori predviđaju da udvostruče broj kuća ovog privatnog naselja.

Lokalni mediji kritikovali su regionalne vlasti što su strancima prodale deo teritorije, na koju lokalno stanovništvo može da uđe samo kao pomoćna radna snaga.

Bilo je i organizovanih protesta lecima sa fotografijom žene u burci i porukom: „Odlazite!”

Jedan apotekar iz okoline, koji se slaže sa protestom, rekao je novinarima: „Mi smo muslimani, ali se molimo u kućama i džamijama, i živimo u sekularnoj državi. Oni su drukčiji od nas.”

Ratoborni islam bio je sve do ratova devedesetih godina prošlog veka stran bosanskim, uglavnom sekularnim muslimanima, kada su se plaćenici iz arapskih zemalja pridružili pobunjenim bosanskim muslimanima koje je predvodio Alija Izetbegović.

Znatan broj ovih boraca ostao je da živi u Bosni posle rata, prihvata radikalnu verziju islama, protiv koje je zvanična Bosanska islamska zajednica, i predstavlja stalnu strepnju. Nikada se ne može predvideti trenutak kada će se spremno odazvati pozivu na džihad.

Da Vas podsetimo:  Reljić: Nema više ko da na Zapadnom Balkanu poštuje Zapad

Za Stanje stvari priredio i posrbio: Vojislav M. Stanojčić

www.stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime