Demistifikacija Vučićeve radne biografije

3
3685

Zakoni, red, reforme, rad, odmah – neke su od fraza koje predsednik Vlade Aleksandar Vučić iz dana u dan ponavlja kao mantre u nadi da će probuditi uspavanu Srbiju. “Srbija se mora promniti, a promeniće se samo ako počne da se radi, odmah”, poruka je koju premijer šalje građanima. Sudeći po zvaničnoj biografiji premijera na sajtu Vlade, Aleksandar Vučić ne poseduje gotovo nikakvo radno iskustvo u privatnom sektoru da bi bio kompetentan da radnicima i poslodavcima drži pridike. Međutim, Vučićeva zvanična radna biografija napisana je za naivne i lakoverne.

aleksandar-vucic-biografija

Ni dana radnog staža u privatnom sektoru?

Prvo, hajde da vidimo šta piše u zvaničnoj biografiji Aleksandra Vučića o radu koji nije vezan za politiku. Citat iz biografije preuzet je sa zvaničnog sajta Vlade Srbije.

Imenovan je za direktora sportsko-poslovnog centra “Pinki” u Zemunu 1996. godine. Uspeo je da rekonstruiše ovo zapušteno sportsko zdanje i uspešnim poslovanjem višestruko poveća primanja zaposlenih.

Nešto detaljnija je nezvanična biografija koja je objavljena na sajtu eIzbori.

Paralelno sa učenjem Vučić je obavljao i fizičke poslove, od rada na građevini do obavljanja ugostiteljskih poslova. Nakon završenih studija, godinu dana je proveo u Brajtonu gde je usavršavao engleski jezik. Radio je kao novinar na “Kanalu S” na Palama, a 1992. i 1993. godine je vodio vesti na engleskom jeziku, kao i intervjue i reportaže.

Imajući u vidu to da na zvaničnom sajtu Srpske napredne stranke nije objavljena zvanična biografija njihovog vođe, služićemo se podacima iz biografija koje su nam dostupne.

Pre nego što nastavimo dalje sa demistifikacijom Vučićeve radne biografije, morate pogledati ovaj snimak. Pažljivo slušajte.

Novinarka: Kako je firmi ime? Samo da znam

Vučić: Ime… daću vam posle tačno. Pošto je ja zovem “Profi”, ali nije “Profi”… “Profajler tim” sa ne znam čim još. Tako da… Ali, nije samo “Profajler” da ne mislite da od ovog iz DS-a.

Koliko od vas radi u firimi kojoj ne znate zvaničan naziv? Izgleda samo Vučić.

Za vas koji ne znate šta je “Profajler tim sa ne znam čim još” i zbog čega se ta firma nigde ne spominje u njegovim biografijama, saznaćete ubrzo.

Prvo, preduzeće “Profiler Team – Preduzeće za medijske usluge, konsalting i odnose sa javnošću d.o.o.” u kojem je radio Aleksandar Vučić više ne postoji. Firma više ne postoji jer je preimenovama čak tri puta!

Poreski identifikacioni broj te firme je “17510258″. Kada taj broj unesete u registar privrednih društava Agencije za privredne registre iskočiće vam preduzeće koje je osnovana 2003. godine pod imenom “Right doo Beograd”.

Da Vas podsetimo:  Šta to radi Milo? Ništa novo!

Vlasnici nekadašnje firme “Profiler Team doo”, a sadašnje firme “Right doo Beograd” su Goran Veselinović (70%) i Jasmina Stojanov (30%).

“Right doo Beograd” je marketing agencija koja se bavi trgovinom oglasnog prostora nacionlih emitera i nacionlih novinskih izdanja.

Pre imena “Right doo Beograd” to preduzeće je nosilo naziv “Block & Connect doo, Beograd”. Čemu potreba da se naziv preduzeća menja čak tri puta?

Goran Veselinović je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Dakle, Veselinović je bio Vučićev poslodavac kada je radio u firmi “Profajler tim sa ne znam čim još”.

O Veselinoviću ćemo nešto kasnije. Međutim, uvidom u finansijski izveštaj firme “Right doo Beograd”, od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. godine, firma “Right doo Beograd” beleži abnormalan poslovni prihod!

Poslovni prihod 2011. godine bio je 11,5 miliona dinara, a 2012. godine neverovatnih 500,8 miliona dinara, zatim se 2013. godine smanjuje na 21,5 miliona dinara. Moramo uzeti u obzir da je 2012. godine bila izborna kampanja, a ova kompanija se bavi trgovinom oglasnog prostora.

Vučićeve finansijske malverzacije preko firme “Profiler Team d.o.o”

Sredinom maja 2011. godine, Aleksandar Vučić bio je gost kod Jugoslava Ćosića u emisji “Insajder uživo” na TV B92. Tema emisije je bila: “Ko sve finansira političke partije i šta partije duguju svojim finansijerima?”

Ćosićevi gosti su bili: tadašnji zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, potpredsednica nekada G17, sada Ujedinjenih regiona Srbije, Suzana Grubješić, i predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, Marko Đurišić.

Ćosić je Vučiću postavio pitanje u vezi sa podatkom da je opština Voždovac, na čijem je čelu tada bila SNS, oko 30 puta u toku jedne godine prebacivala novac na račun preduzeća “Profiler Team d.o.o” čiji je Vučić tada bio zaposleni.

Vučić je nekoliko minuta nevešto izbegavao da odgovori na pitanje: “Da li je normalno da jedna opština u toku, na primer, godinu dana 20 ili 23 puta uplaćuje novac na račun preduzeća u kom ste Vi zaposleni? ”

Transkript razgovora

Ćosić: Pa poštujte bar neko moje pitanje. Jeste li od 11. novembra 2009. do novembra 2010, u tom periodu bili u „Profiler Team“ zaposleni?

Vučić: Bio sam do septembra, do kraja septembra, da.

Ćosić: U redu gospodine Vučiću. Da li je u tom periodu opština Voždovac uplaćivala iznose od 300 do 400…

Vučić: Pa nije, opština Voždovac je od marta trista hiljada sa sve PDV- om dinara firmi, koja je obavljala određene poslove, pobogu, a ja sam običan zaposleni, čoveče, ne vlasnik, ali kao što vidite, ja sam u pravu…

Ćosić: Osam uplata…

Vučić: Ja sam bio… ne vlasnik, čoveče.

Ćosić: Ne govorim o Vama, gospodine Vučiću, ja Vas pitam da li je normalno da opština Voždovac od javnih para, iz svog budžeta uplaćuje privatnoj firmi toliki novac, a Vi radite u toj firmi?

Vučić: Pa nego šta je nego normalno, kada obavlja posao jeftinije od Šaperove i Đilasove firme tri puta?

Ćosić: I Vi ste zaposleni u tom periodu?

Vučić: Ja bio zaposlen jedno vreme, a oni su sa tim nastavili kada nisam zaposlen.

Ćosić: Samo Vas pitam da li ste bili zaposleni u vreme kada su ove uplate vredele?

Vučić: U jedno vreme da, u jedno vreme ne.

Vučić je tokom razgovora napomenuo da u tom trenutku više nije bio zaposlen u firmi “Profiler Team d.o.o” i da radi za neku drugu firmu.

Da Vas podsetimo:  COVID19 mjere okom običnog građanina

Celu emisiji možete pogledati ovde.

Goran Veselinović na čelu Vučićeve “medijske mafije”

Dragan Đilas je već godinama u javnosti poznat kao “medijski magnat”, “šef medijske mafije”, “gazda svih medija” zbog njegovog uticaja na oglasni prostor nacionlih medija preko firme “Direct media”.

Međutim, odlaskom Demokratske stranke sa vlasti 2012. godine, titulu “medijskog magnata”, “gazde svih medija” preuzima član Glavnog odbora premijerove Srpske napredne stranke.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su u prethodne dve godine najmanje četiri kompanije, čiji je godišnji budžet za oglašavanje između devet i deset miliona evra, napustile do tada neprikosnovenu agenciju lidera DS-a Dragana Đilasa, “Direct media”, i sklopile nove ugovore sa agencijama okupljenim oko Srđana Šapera, nekada člana Predsedništva DS-a i osnivača marketinške agencije “McCann”.

U ovu grupu marketinških agencija  ulazi i agencija “Second”, koja je registrovana u novembru 2012. godine, a iza čijeg osnivanja, prema saznanjima BIRN-a, stoji Goran Veselinović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i bivši poslodavac Aleksandra Vučića.

Vlasnica firme “Second” je Sanja Lalović, bliska saradnica Veselinovića.

Promena na vrhu države 2012. godine poklopila se sa poslovnim odlukama nekih velikih oglašivača da ili prekinu ili ne obnove ugovore sa Đilasovom “Direct media”.

Dok kompanije navode poslovne razloge za promenu partnera, u svetu marketinških agencija i medija ovo se tumači kao seljenje centra moći prema novim vlastima koje oličava Goran Veselinović, novi partner Srđana Šapera, piše BIRN.

Iz dokumenta koji je BIRN dobio od jednog beogradskog medija može se videti da na oglašivačkom tržištu najveći procenat klijenata drže dve grupe agencija. Jedanu grupu čine agencije okupljene oko Đilasove “Direct media”, dok je druga grupa sastavljen od osam agencija, među kojima su i agencije Srđana Šapera, Branimira Dimitrijevića koji je Šaperov partner i vlasnik agencija “Mediia plus” i “Media jobs”, i “Second”, iza koje stoji Goran Veselinović.

Da Vas podsetimo:  Može li Milo opstati posle hapšenja sveštenstva?

Agencija “Second” osnovana je 14. novembra 2012. godine, a osnovali su je Miloš Jovanović i Srđan Leković. Već u januaru 2013. godine Leković ustupa 50 odsto svog vlasništva Sanji Lalović, a Miloš Jovanović to čini u oktobru iste godine.

Sanja Lalović je u izbornoj kampanji 2012. godine za Srpsku naprednu stranku radila poslove medijske strategije i planiranja.

Kada je novinar BIRN-a u februaru 2014. godine nazvao jednog od dvojice osnivača firme “Second”, Jovanovića, on je rekao da ga je Goran Veselinović pozvao da osnuje agenciju.

Veselinović je u razgovoru za BIRN negirao da poznaje Jovanovića i da ima bilo kakve veze sa osnivanjem firme “Second”.

Drugog osnivača firme “Second”, Lekovića, pozvala je da osnuje agenciju neka žena, čiji identitet on nije želeo da otkrije. “Nije bitno njeno ime, učinio sam prijateljici uslugu, istupio sam rano, nikada se nisam bavio tim poslom niti znam šta je sa tom firmom”, kaže on.

Veselinović je uporno negira da potvrdi novinarima BIRN-a da stoji iza kompanije “Second”.

Međutim, BIRN je došao i do drugih saznanja koja povezuju Veselinovića sa “Second”.

Advokatska kancelarija njegove supruge Nevene Veselinović obavlja pravne poslove za firme “Second” i “Right doo”.

Tačnije, dokumentacija APR-a pokazuje da je advokat Snežana Sladaković, zaposlena u advokatskoj kancelariji Veselinović, podnela zahtev za promenu podataka vlasništva i za “Right doo” i za “Second”, kao ovlašćeno lice obe firme krajem prošle godine.

Prema rečima vlasnika firme “Company”, Vladimira Andonova, koji se bavi marketingom već 20 godine, u čijoj agenciji su nekada pekli zanat i Sanja Lalović i Goran Veselinović, kaže: “Moja agencija je osmišljavala medijski plan za SNS na izborima 2012. godine. U ime agencije glavna osoba za taj posao bila je Sanja Lalović. Nju je posle pozvao Veselinović da pređe u Second.”

Veselinović je takođe bio organizator političke kampanje SRS-a 2008. godine.

Firma “Second” imala je 2013. godine poslovni prihod od 148,6 miliona dinara.

Sada znamo zbog čega se o Vučićevoj zvaničnoj biografiji veoma malo zna i zbog čega se u našminkanoj biografiji ne nalazi stavka “radio u Profiler Team d.o.o”.

Nije ni čudo što je ta firma od 2003. godine tri puta promenila naziv. Ovo je samo vrh ledenog brega.

Lepo Vučić kaže: “Probudi se Srbijo!” Ozbiljno, PROBUDI SE SRBIJO!

Teleprompter

3 KOMENTARA

 1. g. Simeone – ne bavi se istrazni sudija i tuzilastvo istragom koje su ilegalne. Time se bavi policija. A posto je zgodno sve svaliti na „tuzilastvo“ kako ono treba da istrazuje, policija se naravno ne vidi nigde u celoj toj prici. Kada ste videli da tuzilastvo ima svoje detektive, istraznike, bezbedonosne operativne akcije – NIKADA dakle, to radi policija u saradnji sa tuzilastvom. Posto policija to NE RADI svesno, tuzilastvo ne moze da primora istu na tako nesto.

  Zatim, novinari su vazda prozivani kako nista ne rade. Rade i te kako! Verovatno vise posla odrade oni nego mi, obicni gradjani. I rad koji oni odradjuju i pronalaze se meri otkricima godine, decenije pa i veka – ali se na to gleda veoma lose sa politicke strane, i kao takvo „lose“ ono se u startu ocrni time kako je neko strani placenik a domaci izdajnik po cemu je radikalska ergela poznata.

  Predlog da se probudi Srbija: pa dobro znas da se Srbinu vecito trebalo nesto govoriti, jer ocigledno nista sam nije umeo ni hteo. Vecito se ocekuje da nam neko upre prstom umesto da sami uzmemo u svoje ruke svoju buducnost i da radimo onako kako nam savest nalaze, a ne onako kako nam finansijski najvise odgovara.

  Zato, slobodno vi koristite rec „demagogija“ iako nemate pojma sta je to i sta zaista znaci, ali nemojte da zaboravite da uvrstite u svoj recnik reci kao sto su mentalno obolela stranka, mentalno nesposobni vodja svih vodja, svepametni i svekurazni sizofreni slucajevi medicine na celu drzave, i tako tome slicno.

 2. Onaj ko se nicim u zivotu nije bavio,a ceprka po biograsijama drugih ljudi,a nije istrazni sudija niti tuzilac,onda neka sam proceni koje je misljenje okoline o njemu.
  Pitam takve „strucnjake“dali imaju predlog kako da se probudi srbija,ako imaju neka saopste da ih podrzimo,ako ne onda moja preporuka(pokrijte se usima i cutite.Dosta je demagogije.

  • Idiote. Pokri se ušima i ćuti kad već mozga nemaš. Svoje debilne misli i savete daj svojim najbližima, mami, tati, deci, rođacima.
   Profesija Političar u narodu poznata kao lopurda vrlo je delikatna a najbole će je prepoznati po lažima i obmanama koje ti isti političari obećavaju pred izbore.
   Ali za gluperde kao što si ti nema spasa, za ludake ima ludnica a glu-pak ostaje glu-pak zauvek!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime