Demokratsko zavrtanje ruku

U predvečerje ponavljanja izbora

1
1136

Izbori1Demokratsko pravo svakog čoveka, koji živi u demokratski uređenoj državi je njegovo pravo glasa. S obzirom da zakonom Srbije nije regulisana obaveza da glasači moraju da izađu na izbore, to znači da je demokratsko pravo svakog slobodnog čoveka u Srbiji, pa i na Kosovu i Metohiji, da prema svojoj slobodnoj volji, izađe na izbore ili ne. A takođe je njegovo demokratsko pravo da nelegalne izbore predviđene Briselskim sporazumom, koji ukida državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, bojkotuje.

Briselski sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine  koji su 19.04.2013. potpisali srpski premijer Ivica Dačić , tzv premijer Kosova Hašim Tači uz asistenciju Ketrin Ešton, sadrži 15 tačaka i odnosi se na unutrašnje uređenje teritorija na kojima živi srpsko stanovništvo. Prema mišljenju profesora dr Koste Čavoškog ovaj sporazum nije u skladu sa srpskim Ustavom i zakonima niti sa Rezolucijom 1244. Sporazum predviđa stvaranje Zajednica srpskih opština na severu Kosova i Metohije koje bi se formirala posle izbora zakazanih po kosovskim zakonima 3. novembra 2013. godine. Pored toga, sporazum predviđa ukidanje bezbednosnih struktura i pravosudnih institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Regionalnog komandanta policije za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova bi trebalo da imenuju načelnici tih opština. Apelacioni sud u Prištini bi uspostavio komisiju u kojoj bi većinu činile srpske sudije i koja bi bila nadležna za sve većinske srpske opštine.

Pažljivim čitanjem sporazuma i svih njegovih 15 tačaka, vidi se da se nigde ne spominje država Srbija ni srpski zakoni, kad su u pitanju srpske zajednice, već se svuda govori o kosovskim zakonima i učešću OEBS-a kao pokrovitelja. Naročito je u tom smislu jasna tačka 11. koja govori o izborima: „ Lokalni izbori biće organizovani u opštinama na severu u 2013. godini pod pokroviteljstvom OEBS, u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim standardom“.

Posle potpisivanja briselskog sporazuma, oglasio se dr Marko Jakšić, narodni poslanik Demokratske stranke Srbije rečima: „Današnje potpisivanje tzv. sporazuma u Briselu predstavlja najgori i najsramniji vid nacionalne izdaje. Zato će u modernoj istoriji Srba ostati večno zabeležena dva imena ključnih vinovnika ove tragične svenacionalne izdaje – Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Oni su ovim činom zabili nož u leđa Srbima sa severa KiM i to posle četrnaestogodišnje teške, uporne i uspešne borbe za slobodu i očuvanje države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Ovim je Tači od vlasti u Beogradu dobio što je želeo, da uspostavi kontrolu nad severom Kosova i Metohije i time zaokruži svoju vlast nad celom teritorijom Pokrajine.“

Da Vas podsetimo:  „Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno“

Kome verovati? Srbi sa severa Kosova i Metohije su 3. novembra odlučili da ne izađu na izbore koje nije raspisala njihova država Srbija, već od Beograda „nepriznata“ lažna država Kosovo. S obzirom na to da se videlo da je bojkot izbora uspeo, odmah su počeli neredi i lomljenje izbornih kutija na izbornom mestu u školi „Sveti Sava“. Izbori su poništeni, a srpskoj vladajućoj trojci iz Evrope su diplomatski zapretili da urazumi svoj narod ili nema ništa od EU i njihove vladavine Srbijom. I počelo je zavrtanje ruku vodećim ljudima na severu Kosova, napad je usmeren na dr Mirka Jakšića kao najžešćeg protivnika šiptarskih izbora i člana Demokratske stranke Srbije, čiji se predsednik dr Vojislav Koštunica jasno izjasnio da bi izlazak na izbore bilo priznavanje i davanje legitimiteta lažnoj državi Kosovo.

Srpska vlast nema hrabrosti da kaže svom narodu da su Srbi na Kosovu i Metohiji ovim sporazumom ustvari uvučeni u lažnu državu Kosovo, i takođe nema hrabrosti da prizna da su na ovaj način ustvari potpisali postojanje države Kosovo na teritoriji države Srbije. Bez obzira na zaklinjanja predsednika Nikolića „Mi nikad nećemo priznati Kosovo“, posle potpisivanja ovog pogubnog sporazuma, samo u ovoj godini 30 zemalja je priznalo „državu“ Kosovo.

Srbi sa severa Kosova i Metohije tražili su od Republike Srbije da u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi raspiše izbore. Konstatovano je da predsednik Narodne Skupštine Srbije nije u zakonski propisanom roku postupio po odredbama člana 86 zakona o lokalnoj samoupravi i nije raspisao lokalne izbore za opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Teritorijalno uređenje opština, njihov pravni status, kao i ustavno pravni položaj građana i lokalnih samouprava u četiri opštine na severu Kosova i Metohije ne mogu se menjati mimo referendumske volje građana i prethodne promene Ustava Republike Srbije.

Srpska vlada je ovaj zahtev Srba sa severa Kosova i Metohije ignorisala i prećutala. Međutim, ista vlast veoma agresivno, uz ucene i pretnje agituje i poziva Srbe da izađu na ponovne izbore kako bi ih ugurala u lažnu državu Kosovo. Time bi srpski trojac s kormilarom u Briselu skinuo sa sebe odgovornost jer „Srbi su sami tako hteli, izašli su na šiptarske izbore“! Na tom poslu su svi ujedinjeni, a prvi potpredsednik vlade, majstor u spinovanju čak naglašava da je „Tači apsolutno izgubio, da je namera bila da se ne formira Zajednica srpskih opština sa idejom da izbori propadnu u četiri severne opštine i još dve južno od Ibra ”.

Da Vas podsetimo:  Bravo za doktora iz Sremske Mitrovice

Srpska vlada u Beogradu se našla na velikim mukama kako da Srbe na severu Kosova i Metohije privoli da izađu na izbore bar do 20% u odnosu na broj stanovnika. Tako bi svojim već iskusnim montiranjem izbora mogla da odahne i da kaže svetu, ustvari gospođi Ešton da ipak imaju nadmoć nad Srbima i da je njihovo uguravanje pod okrilje države Kosovo uspelo. Tu im nažalost vodu muti dr Marko Jakšić, lekar iz Kosovske Mitrovice, ugledan građanin kome Srbi veruju više nego Vučiću i Dačiću zajedno.

Jer ko bi verovao onima koji su se u predizbornoj kampanji kleli bogom da će vratiti Kosovo pod okrilje Srbije (Nikolić), ko im je govorio da je prethodna vlast tobože samo pregovarala a sve je potpisivala što je neko drugi već napisao (Vučić) i da bi dali i vlastiti život za odbranu Kosova i Metohije (Velja Ilić). Ko od Srba u Kosovskoj Mitrovici još može da veruje onima, koji su potpisali, (a ne parafirali!) sve što im je baronesa Ketrin Ešton napisala. Da li su se toliko zaneli pa ipak nisu u potpunosti izneverili svog političkog oca Šešelja koji je posle pobede u Zemunu nezadovoljnim građanima rekao: „Zašto ste verovali  u ono što sam vam govorio u predizbornoj kampanji? Ko je lud da u predizbornoj kampanji govori istinu!“. U tome su ga njegovi neverni učenici Nikolić i Vućić  veličanstveno nadmašili.

U predvečerje ponavljanja izbora, na severu Kosova se dešavaju veliki pritisci na stanovnike koji se ne mogu okarakterisati kao demokratski. U Kosovskoj Mitrovici je dva dana pred zakazane nove izbore 17. novembra održan miting u organizaciji izborne liste „Srpska“, koju podržava vlada iz Beograda, a kome su prisustvovali premijer Dačić i ministri Zorana Mihajlović i Vulin. Kao predstavnik liste „Srpske“ bio je prisutan Krstimir Pantić. Na mitingu je prema nekim posmatračima bilo prisutno manje od 1000 ljudi, sa sve policijom- oko 200 pripadnika civilne zaštite, žandarmerije u civilu i kandidatima za gradonačelnika Kosovske Mitrovica kao i njihove porodice. Miting nije bio masovan, vlast iz Beograda je u svojim kontrolisanim medijima navela da je bilo prisutno oko 5 hiljada ljudi, a stvarno je izašlo mnogo manje i pored velikih pretnji i ucena građanima i studentima. Kroz studentske sobe su išli sledbenici liste „Srpska“ i pretili studentima da će biti izbačeni iz doma ukoliko ne izađu na miting. Pretnjama se zastrašuju ljudi i pred ove ponovne izbore, 17. novembra. Preti im se ukidanjem plata i svih materijalnih primanja, pa čak i socijalnih. Naređeno je direktorima javnih preduzeća da izvedu organizovano svoje zaposlene na izbore, jer, prema rečima Dačića na tom mitingu, tačno se zna koliko glasova Srbi treba da osvoje da bi dobili gradonačelnika, istakavši da, ako se to ne želi, onda ulazimo u velike probleme. Kakve, naravno nije rekao. Sve ovo oko izbora podseća na neka davno prošla vremena za koja smo mislili da se više nikad neće vratiti. U takvoj atmosferi straha, ucena i nedoumica, teku poslednji sati pred izbore u nedelju 17. novembra ove godine.

Da Vas podsetimo:  Srbi u kavezu „demokratije”

Videće se šta će se dešavati. Vlast u Beogradu je u priličnoj panici, ne zna kako će na kraju reagovati Srbi severno od Ibra. Obećali su Ketrin Ešton da će se izbori održati i da će se formirati Zajednica srpskih opština u okviru lažne države Kosovo, jer su se na ovaj poguban čin pismeno obavezali 19. aprila 1913. godine.

U tom naumu ometa ih prilično dr Marko Jakšić, koga su optužili da je krivac što su izbori 3. novembra propali, a on im na to odgovara, ponovo pozivajući građane da ne izađu i na ove izbore: „Mislim da građani Mitrovice imaju mnogo pametnija posla nego da idu po školama, škole inače nedeljom ne rade. Mogu da obiđu prijatelje, a da i isključe svoje mobilne telefone jer će imati strašan pritisak od svojih direktora, pretpostavljenih, predsednika opštine i svih ostalih“.

Kako će izbori proći i da li će vlast ipak pronaći neki način da opet prevari svoj narod i pokrade izbore, videće se veoma brzo.

Za www.koreni.rs

Mirjana Anđelković Lukić

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

 1. Izlaz postoji.
  Svemu se može stati na put i staviti pod 100% kontrolu.
  Izbori nisu jedino rešenje obuzdavanja i stavljanja pod kontrolu i sankcionisanja izdaje kao i svim radnjama rastakanja, udrobljavanja Srbije i Srpstva.
  Srpski narod je prekomerno polarizovan i često poistovečuje krajnje protivrečnosti.
  Postupak „države“ jeste vršenja nasilja i to ona zove „pravdoma“, dok „nasilje“ koje vrši pojedinac, zove ona „prestupom“?
  Izlaz postoji.
  Izlaz uvek postoji,
  Narod nema više izbora ako se ne počne udruživati i samo organizovati i kad dostigne kritičnu masu, tako samo organizovan pred palatom pravde u Beogradu, kao i pred palatama drugih večih gradova u Srbiji napraviti onaj davno viđeni a nikad ne zaboravljeni red koji se je viđao pred minulom propalom Dafiment bankom i svako u tom redu, samodisciplinovano, mirno držaće u jednoj ruci henisku olovku dok u drugoj ruci imaće svoju ličnu kartu da bi se izvršilo “ I Z B O R I “ mimo „IZBORA“.
  Tada bi se kompletna „izvršna vlast Srbije“, čitaj, „SKUPŠTINA Srbije“ poništila, zamenila narodnom vlašću. To je način da se uzročnici sankcionišu do zadnjeg.
  Problem je u tome što u narodu nema one karike zajedništva i jasnog opšte zajedničkog interesa ka životu.
  Ali ovo je izvodljivo i za 4 meseca Srbija bi se kompletno obnovila, restoracija bi se izvržila ka kompletnoj demokratskom ustrojstvu zajednice po principu „S E R V I S A „!!
  Svako u granicama svog svačanja, misli da radi zs sebe, za svoju ideju, za svoj interes, za svoj izbor, a u granicama svog ne svačanja, ne znanjs, radi za onog ili one koji razumeju, znaju i mogu više.
  Naše nacionalne poteškoće su ne izmerljive, ali nisu ne premostive. Tačka.
  Pozdrav iz Sunčanog Beograda, DRAGANešković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime