Demonstracije bez incidenata

0
876

„Organizovanje protesta je jedini način da se stopira ova vlada koja pogrešno radi. Protestima smo stvorili novu tradiciju, demokratsku, novi način da se omogući sprovođenje naših poreba i zahteva, građana Kosova. Protesti u januaru su doneli merljiv uspeh, uklonjen je fašistički ministar. Aprilski protesti treba da uklone diktatore koji zlostavljaju cene struje, javnu televiziju i koji su zarobili državu u pravosuđu,“ poruka je sa upravo završenog protesta kosovske opozicije u Prištini.

foto_vest__1429373079
Foto: Gazeta Express
Nakon nešto manje od dva i po sata, demonstranti u Prištini su se razišli sa trga tzv. Zahir Pajazit. Pokret „Samoopredeljenje“, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su ovog puta bez nasilja i incidenata izneli svoje zahteve. Kako je i planirano, protestna šetnja se kretala od pomenutog trga, obišli zgradu kosovskog Ustavnog suda, zgradu KEDS-a, kao i zgradu RTK, prošli pored zgrade kosovskog parlamenta, te završili protest na mestu gde je i počeo – trg Zahira Pajazita. Demonstracije su zvanično pokrenute zbog visokih cena struje, načina funkcionisanja javne kosovske televizije (RTK) i načina funkcionisanja Ustavnog suda, ali i formiranja Zajednice srpskih opština. Vladi je dat rok od dve nedelje da njihovi zahtevi budu ispunjeni, kako ne bi nastavili sa demonstracijama. Tokom protesta demonstranti su uzvikivali „Lopove u zatvor, ne u vladu“, uz transparente „Želimo posao“, „Želimo hleb“. Bio je vidljiv i veliki transparent protiv Zajednice srpskih opština, te i manji transparenti sa porukom „Zajednica Srba = podela Kosova“. Lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, u svom govoru se posebno dotakao Zajednice srpskih opština. Pored zastava Albanije, bilo je i zastava tzv. velike Albanije, identične onoj koja je dronom spuštena na beogradski fudbalski stadion, oktobra prošle godine, tokom utakmice reprezentacije Srbije i Albanije. Na protestu je, prema informacijama Samoopredeljenja, bilo 25.000 građana. Međutim, kako je Kosovska policija saopštila, na protestu je bilo od 2.000 do 2.500 građana, a ovaj pokret je istovremeno naveo da policija pokušava da minimizira demonstracije, te i da je policija zaustavila stotine demonstranata iz Prizrena, kojima nije dozvoljeno da krenu u Prištinu.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili odjeci Ukrajine

„Šefe EULEX-a, prihvatite danas ono što smo rekli – međunarodne misije na Kosovu su napravile eksperiment. Danas prihvatite ono što smo rekli: ovaj eksperiment nije fer i propao je. Kosovo ne može da razvija eksperimente nejednakosti. Mi ne možemo biti suvereni sa Udruženjem Srba unutar. Nerazvijeni i bez suvereniteta ne možemo biti nezavisni. Moramo staviti tačku na ovaj eksperiment, da stvorimo stabilnu i funkcionalnu, fer pravosuđe, demokratsku politiku republike građana. I da se sa ovog trga inisitira na ujedinjenju: ne prihvatajte podelu teritorije kroz Udruženje, ne prihvatajte separaciju institucija kroz izvršnu vlast Udruženja, ne prihvatajte osiromašenje građana kroz budžetski fond za Udruženje, ne prihvatajte posebnu policiju i sudstvo za Udruženje,“ poručio je Imeri okupljenima, govoreći o Zajednici srpskih opština.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je podsetio šta su razlozi današnjeg okupljanja građana i opozicije.

„Zajednica Kosova“

Portal „Indeksonline“ navodi da su demonstranti na trgu tzv. Skenderbeg razvili transparent protiv Zajednice srpskih opština.

„Danas smo se okupili iz razloga koji su u ovim objektima. Dakle, da, Kosovo je zarobljeno od strane vlasti. Mi koji protestujemo rekli smo ‘da’ demokratiji, mi kažemo ‘da’ podeli vlasti i mi smo rekli ‘da’ institucijama koje prozilaze od glasova. Ali danas smo ovde i da kažemo ‘ne’ izglasanim institucijama. Došli smo da kažemo ‘ne’ zakonu koji služi nekim pojedincima i vladi koja radi za interese grupe. Došli smo da kažemo ‘ne’ selektivnoj pravdi,“ rekao je Haradinaj tokom svog obraćanja okupljenima, prenosi Koha.

On je istakao i da je zahtev demonstranata da vlast promeni i zaustavi ono što se dešava, kako demonstranti to ne bi učinili, da ne „naduvavaju račune za struju“, da demonstranti kažu ‘ne’ cenzuri medijma koji su plaćeni novcem građana, a služe vladi, te i ‘ne’ privrednom kriminalu.

Da Vas podsetimo:  NA BRANIKU ISTINE

A Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo je poručio da su se demonstranti okupili kako bi rekli „stop“ vladi i „zarobljenoj državi.“

„Smanjili su suverenitet Kosova i danas smo ovde okupljeni kako bismo rekli ‘stop’ ovoj vladi i zarobljavanju države,“ rekao je Ljimaj i dodao:

„Glasove su dobili prevarom, a pozivaju građane koji su glasali za njih da im veruju.“

Koha prenosi da je on poručio i da je predsednik Ustavnog suda, Enver Hasani, povredio Ustav na način na koji su „njegovi šefovi rekli“, ali i da su, uprkos pretećem govoru vlasti, današnji protesti pokazali da su „građani država onih na vlasti“.

Odmah nakon protesta, kosovska vlada je saopštila da „visoko ceni kulturno ponašanje“ koje su tokom protesta pokazali učesnici. Takođe, vlada visoko ceni angažovanje organa reda na protestu da osiguraju bezbednost učesnicima u protestu, građanima i da osiguraju objekte.

Izvor: KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime