(De)montaža Srbije i Balkana?

0
945

Balkan kao „Rubikova kocka“

balkanBalkan je u periodu 1990. – 2000. bio u fazi opšte demontaže i razaranja postojećih država, naroda i politčkih sistema. Bivše države istočnog bloka na Balkanu fazno su prelazile u evro-atlantski blok a bivša Jugoslavija se uvukla u građanske ratove, izolaciju i podelu interesnih sfera. Čitav Balkan je poslužio kao „poligon“ novih geopolitičkih strategija koje su kasnije primenjivane na drugim državama Bliskog i Srednjeg istoka i tz. „Arapskim prolećem“. Na Balkanu je izvršena ideološka etnička i politička demontaža sa teškim zaostatkom i vidnim socijalnim i političkim turbulencijama.

„Domino“ demontaža Balkana

Balkan je bio „živi“ eksperiment Novog Svetskog poretka koji je nastavio svoju „domino“ politiku nakon raspada SSSR-a i odvajanja Srednje Evrope od Rusije pre svega Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske koje su se okrenule prema EU, NATO i interesima SAD i Nemačke. Izvršena je slojevita demonotaža država ali naroda kroz etničke i građanske sukobe, ekonomski izolacionizam i velike migracije koje iz Istočne Evrope krenule prema Zapadnoj Evropi. Logika Novog svetskog poretka u demontaži naroda postignuta je u bivšem SSSR i to u Rusiji i Ukrajini međusobnim sukobima koji su podignuti na visoki stepen netrpeljivosti, iako su bili deo iste države, kao i u slučaju Srbije i Hrvatske ili Srbije i Hrvatske i BIH ali i Srbije i unutar nje Kosova i Metohije a bile su deo bivše Jugoslavije.

Rastakanje Srbije

Na delu je demonotaža Srbije koja je krenula još 1918. godine stvaranjem Kraljevine SHS odnosno Kraljevine Jugoslavije a onda nemačkim protektoratom u Drugom svetskom ratu, podelom Srbije u vreme vlasti Josipa Broza. Demontaža Srbije nastavljena je nakon vojne intervencije NATO-a na Srbiju 1999. godine i otimanjem Kosova koje je mimo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od strane SAD i većeg broja država EU 2008. godine priznato kao država. Demontaža Srbije se poput drugih država na Balkanu vrši i preko MMF i uslova i pritiska EU i NATO i strategijom zaduživanja i uništavanja kao u slučaju Grčke ili nepostojanja državnog indentiteta kao u slučaju Makedonije. Demontaža je definisana i u konceptu neuspelih država u slučaju BIH i Kosova. Pored teritorijalne demontaže Srbije, na delu je i kulturna, obrazovna i socijalna demontaža Srpskog naroda, pravoslavlja.

Da Vas podsetimo:  List ”Pravoslavlje” umanjuje broj žrtava u Jasenovc

Protektoralna montaža Balkana?

Na osnovu matrice demontaže, sada se planira novi eksperiment montaže država i naroda Balkana po novim pravilima „integracija“ usmerenih na državnu i etničku poslušnost i gubitak suvereniteta. Nove integracije nakon razaranja Balkana su modeli protektoralnog i hegemonističkog koncepta držanja država i naroda u stanju pokornosti i kontrolisanih demokratija. Narodi i etnički principi i religija gube svoju autonomiju i predaju se moćnim državama na starateljstvo. Strategijski postavljen je model da ni jedna nacija ne bude na Balkanu stabilna i uticajna i da se na etnosukobima i socijalnim i ekonomskim razlikama država Balkana, održava opšti poredak moći unutar država EU. Srbija i srpski narod su tretirani ka realiizaciji unutrašnje demontaži i podele u samom biću srpskog naroda i u konfrontaciji sa drugim narodima, pre svega Hrvatima, Bošnjacima – muslimanima i Albancima ali i Crnogorcima. Pokušaji „carinskih unija“ na Balkanu nisu u dužem periodu mogući ali kao protektoralni prostor biće infrastrukturno i saobraćajno umrežen za potrebe EU i NATO.

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime