Đeneral Draža Mihailović rehabilitovan i proglašen neosuđivanim

0
857

PRIPADNICI CETNICKOG POKRETA

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Odluka o rehabilitaciji znači da se Draža Mihailović više ne smatra osuđenim i da mu se vraćaju sva građanska prava koja su mu bila oduzeta poništenom presudom Vrhovnog suda FNRJ ukazao je jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović. On je u izjavi novinarima rekao da se to odnosi i na konfiskovanu imovinu, tako da sada Mihailovićevi naslednici mogu da traže povraćaj imovine koja mu je oduzeta.

Predsednik tročlanog sudskog veća sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.

Sudija Trešnjev rekao je da je presuda Vrhovnog suda FNRJ u delu koji se odnosi na Mihailovića proglašena ništavnom kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, pa i one koje se odnose na imovinu.

„Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim“, rekao je sudija Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.

Detaljno obrazlažući odluku o rehabilitaciji, sudija Trešnjev je istakao da je sud utvrdio da postupak protiv Mihailovića nije bio fer i korektno sproveden uz poštovanje prava okrivljenih, kako po standardima današnjeg prava, tako i ondašnjeg.

„Pored toga što nije imao fer postupak, protiv Mihailovića je postupak bio politički obojen što jasno proizlazi iz činjenice da su se predstavnici izvršne vlasti mešali ne samo u sam tok postupka već učestvovali u donošenju ključnih odluka i meritorno odlučivanje“, rekao je sudija.

Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga, naveo je sudija i podsetio na prepisku visokih komunističkih funkcionera Đilasa i Rankovića o tome kako će se postupak voditi, da li suđenje treba da bude javno ili tajno, kako će izgledati optužnica…

Prema rečima sudije, utvrđeno je i da su branioci tokom celog suđenja uspeli samo pet puta da kontaktiraju Mihailovića i to „u prisustvu organa vlasti što govori o tome koliko je sud ometao postupak“.

Da Vas podsetimo:  Srbija i američka desnica ruku pod ruku

Sudija Trešnjev je istakao da sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne.

To, kako je ukazao, posle ovoliko vremena i nije bilo moguće učiniti.

„Nadležnost ovog veća iscrpljuje se u tome da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, odnosno da li je sudska odluka doneta i iz političkih i ideoloških razloga“, naglasio je sudija.

On je napomenuo da i predmet ovog postupak nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta ili Oslobodilačke vojske u otadžbini, jer je to je već delimično učinjeno Zakonom i Uredbom, već zakonitost sprovedenog postupak protiv Mihailovića.

Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija i publike, tako da je velika sudnica Palate pravde bila ispunjena do poslednjeg mesta, a oni koji nisu uspeli da uđu ispred Palate pravde pevali su ravnogorske pesme, noseći zastave i druga obeležja.

U publici su, između ostalih, bili princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripadnici ravnogorskog pokreta, Obraza, Žene u crnom, i drugi zainteresovani, među kojima je bilo i onih u narodnim nošnjama, kao i sa četničkim obeležjima.

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

PRIPADNICI CETNICKOG POKRETA

Predlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Odlukom suda potvrđene su tvrdnje predlagača rehabilitacije da Mihailoviću tokom procesa nije bilo omogućeno pravo na odbranu, da nije video svog advokata do početka suđenja, da nije imao ni pravo na nepristrasan sud, dok mu je optužnica uručena sedam dana pred suđenje.

Na presudu, nije imao ni pravo da uloži žalbu, već je dva dana od izricanja streljan u tajnosti.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Mihailović inače nema grobno mesto.

Da Vas podsetimo:  Dušeci i posteljina na ORL odeljenju kao iz horor filma

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

KARAĐORĐEVIĆ: Rehabilitacija Mihailovića ključna za nacionalno pomirenje

PRINC Aleksandar Karađorđević pozdravio je sudsku rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića i istakao da je to ključno i za nacionalno pomirenje. Kazao je i da je time konačno ispravljena jedna od najvećih istorijskih nepravdi napomenuvši da „to nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, već je bila nepravda prema našoj zemlji i narodu“.

Karađorđević je naveo da je zato danas „veliki i pozitivan dan za Srbiju i naš narod“.

„Moramo učiniti sve, da razlike koje i danas postoje među nama prevaziđemo zarad zajedničke i bolje budućnosti“, rekao je Karađrođević, saopštio je Beli dvor.

On smatra i da nacionalno pomirenje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju.
ANTIĆ: Rehabilitaciju Draže da slave i u Hrvatskoj

JEDAN od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić izjavio je danas da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

„Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj“, rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

ŠEŠELJ: Rehabilitacija jedina moguća odluka

LIDER SRS Vojislav Šešelj smatra da je odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića jedina koju je sud mogao da donese, a ovaj dan, kaže, zaslužuje da zbog toga bude proglašen „danom sveopšteg srpskog pomirenja“.

Istoriju Drugog svetskog rata treba prepustiti istoričarima, a da mi potomci četnika, partizana… gradimo zajedno srpsku budućnost, rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde navodeći da je Mihailović je srpski junak koji se hrabro borio u Drugom svetskom ratu a zatim bio nevina žrtva komunističkog režima.

Da Vas podsetimo:  Ko će ugasiti svetlo za sobom?

On je dodao da takva odluka suda ne treba da označi prestanak kritike komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.

DRAŠKOVIĆ: Pečat pravde na istorijsku istinu o Mihailoviću

SRPSKI pokret obnove i predsednik Vuk Drašković pozdravili su današnju odluku o rehabilitaciji komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića izrazivši poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, „stavile pečat pravde na istorijsku istinu“ o Mihailoviću.

„Današnje ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, izrečene 15. jula 1946, ne znači samo rehabilitaciju ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije, sa koje je skinuta anatema da je, podržavajući vođu antiokupatorskog pokreta otpora i ministra vojnog izbegličke jugoslovenske vlade u Londonu, bila na strani Hitlerovog Trećeg rajha“.

Srpski pokret obnove, kako navodi Drašković u saopštenju, odaje priznanje i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su pune dve i po decenije podržavali našu političku borbu za rehabilitaciju Ravne Gore i njenog komandanta.

Pred Srpskim pokretom obnove, koji je i sam žrtva još nedemontiranog komunističkog nasleđa i službi bezbednosti u Srbiji, je i obaveza da se bori protiv novog ubistva generala Mihailovića, kaže Drašković.

„A mrtvog ga, na žalost, ubijaju i sramote mnogi njegovi tobožnji sledbenici“, smatra Drašković.

OMEROVIĆ: Skandalozna i sramotna odluka o rehabilitaciji

PRESEDNIK skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da je današnja odluka suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića, skandalozna i sramotna odluka koja Srbiju stavlja na poraženu stranu u Drugom svetskom ratu i koja će zategnuti odnose sa državama regiona.

Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da ta odluka „vređa istinske borce protiv fašizma i ogromne žrtve“ i da predstavlja reviziju istorije.

„Cinizam je što sudija kaže da nije utvrđivana činjenica da li je on ratni zločinac ili ne. Može sud vratiti Mihailoviću građanska prava…, ali nema tog suda koji može vratiti točak istorije, a u istoriji će Draža ostati tamo gde je od početka Drugog svetskog rata i bio – na strani Hitlera i saradnik okupatora“, tvrdi Omerović.

Tanjug / Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime