Depeša iz Vašingtona

3
271

Vikend analiza Jasmine Lukač

Susret Dragana Đilasa sa Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu sam po sebi je depeša upućena na adresu srpskih vlasti, kakvu američka diplomatija dugo nije poslala u Beograd

Foto: Stranka slobode i pravde

Tokom vladavine Aleksandra Vučića dosad se nije desilo da je neki pojedinačni lider srpske opozicije primljen sam, nenajavljeno u medijima, ali zvanično u Stejt departmentu. I to odvojeno od bilo kog međunarodnog skupa ili događaja, u sklopu koga bi se takav susret mogao odigrati.

Takvi susreti su se odigravali po pravilu u Beogradu, tako što je pozivano više predstavnika opozicije, ali i nevladinih organizacija.

Eskobarov prethodnik na funkciji Metju Palmer se recimo, u junu susreo u srpskoj prestonici sa Pavlom Grbovićem, Dobricom Veselinovićem, Marinikom Tepić, Zdravkom Ponošem i Nebojšom Zelenovićem.

Bilo je i susreta na „višem nivou“, na primer, kada se tadašnji pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel u američkoj rezidenciji u Beogradu, u aprilu 2018. susreo sa Đilasom, Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem.

(U sadašnjoj administraciji pomoćnik i istovremeno formalno nadređeni službenik Gabrijelu Eskobaru kao zameniku pomoćnika je Karen Donfrid. Njeno imenovanje za pomoćnicu državnog sekretara Entonija Blinkena, nedavno je potvrđeno.)

Ono što daje na važnosti Đilasovom susretu sa Eskobarom, jeste okolnost da je on izdvojeno primljen u svojstvu lidera srpske opozicije, da se to dogodilo uoči Eskobarove zvanične posete Bosni i Hercegovini, i da predstavlja potvrdu onog što je američki zvaničnik nedavno izjavio.

Ova administracija će pokušati da stvari na Balkanu rešava izborima, a ne sankcijama kao glavnim alatom, tako glasi ta Eskobarova važna izjava. Izrečena je u video uključenju tokom jedne od tribina, održanih u sklopu Beogradskog bezbednosnog foruma, krajem oktobra.

Podsetimo, da je američki predsednik Džozef Bajden ubrzo po stupanju na dužnost, obnovio važenje sankcione uredbe iz 2001.

Da Vas podsetimo:  Zašto protesti nisu ugrozili Vučićev režim

Po toj uredbi oni koji su označeni kao neprijatelji demokratije mogu dospeti na crne liste i podleći pod zaleđivanje imovine u inostranstvu. Deo političke scene u regionu očekuje da nešto od tih mera bude primenjeno u „zauzdavanju“ Beograda i Banjaluke. Eskobar nije podgrejao ta očekivanja zasad.

“Sjedinjene Države nemaju u planu da biraju lidere na Balkanu. Ne želim da razočaram neke, ali sankcije neće biti naš glavni alat, to nije rešenje za Balkan. Rešenje su izbori i motivisanje građana i javnosti da učestvuje u političkom prostoru. Mora da se otvori veći prostor za dijalog sa civilnim društvom. Bez obzira da li političari razumeju moje poruke, verujem da ih javnost razume“, rekao je međutim, Eskobar.

Dakle „izbori su rešenje“, pre nego sankcije koje bi mogle stvar pogurati u, po Ameriku pogrešnom pravcu, ka Rusiji i Kini.

Pri tome jeste tačno da Vašington „neće birati lidere“ na Balkanu, već će to učiniti građani Balkana, ali uz „motivisanje“.

A korak u „motivisanju“ jeste bez daljnjeg prijem za lidera opozicije.

To je ta „depeša“ i otvorena i jasna poruka visoke zainteresovanosti za izborni postupak. Tolika zainteresovanost nije postojala ni 2017. prilikom predsedničkih izbora u Srbiji, kao ni za one koji su usledili potom i na kojima su Vučić i njegova SNS dospeli do 49 odsto izlaznosti i 60 odsto podrške.

Ali, jeste postojala pre 2017. Na primer, medijima u Srbiji bilo je intrigantno prisustvo američkog ambasadora Kajla Skota, u štabu opozicione Demokratske stranke, u izbornoj noći 2016. kada su održani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Vučić je kasnije izjavljivao da je to uobičajeno prisustvo diplomatskog predstavnika, da je ambasador Skot hteo da obiđe i štab SNS, ali da do toga nije došlo zato što je Vučić zbog „ličnih problema“ morao ranije da napusti sedište stranke.

Da Vas podsetimo:  Bitka za Podrinje, nekad i sad

Ta Vučićeva tvrdnja trebalo je da zaustavi bujanje spekulacija o toj noći. I to kako o „ličnim problemima“, budući da se tada dogodilo nezakonito noćno rušenje nelegalnih objekata u Savamali, gde je posle nikao građevinski kompleks Beograd na vodi, tako i o tome kako je koalicija Dveri-DSS prošla cenzus. Spekulisalo se da je tadašnji predsednik DS Bojan Pajtić, na podsticaj američkog diplomate, podržao ponovno prebrojavanje glasova i ponavljanje izbora baš tamo gde je ova desna koalicija dobro stajala, na primer u Nišu.

DS je tada u koaliciji sa Novom bila sigurno iznad cenzusa, kao i udruženje Dosta je bilo Saše Radulovića, dok je ulazak Dveri-DSS za neki mandat spustio koaliciju Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka (SDS-LDP-LSV) koja se održala jedva iznad cenzusa.

U svakom slučaju, sva tadašnja opozicija je jedinstveno nastupila oko dodatnog prebrojavanja glasova, koje je „povuklo“ DSS-Dveri preko cenzusa. Održan je i zajednički skup ispod tada novog spomenika ruskom caru Romanovu kod zgrade Male skupštine, u kojoj je sedište RIK.

Govorilo se da je američki pristup bio da što više opozicije treba da dospe u parlament.

Pet godina kasnije, kada se obnavlja američka zainteresovanost za izbore, pitanje je koliko to uopšte može da deluje i „motiviše“, budući da zatiče potpuno različitu situaciju u Srbiji. Umesto raznolike opozicije, parlament Srbije ima sastav i ritam rada ruske Dume, i veliko je pitanje može li se taj skoro jednostranački sastav vratiti makar u 2016. godinu. Odnosno, da li je to ikako moguće, bez promene vlasti.

I u tom smislu, to jeste onespokojavajuća „depeša“ za Vučića i njegovu stranku. U svakom slučaju, ona najavljuje vro teške izbore 2022.

Vidljivo je da je u prvim reagovanjima na Đilasov prijem u Stejt departmentu, tabloidna mašinerija Vučićeve vlasti, usmerena na stavove o Kosovu, dok izbore ni ne pominje. U prvom odjeku čak se i ne spekuliše koja bi mogla da bude posrednička uloga u ugovaranju Đilasove posete Vašingtonu potpredsednika SSP Borka Stefanovića.

Da Vas podsetimo:  Atinska deklaracija, „hapšenje Putina“ i Vučićeva vulgarna odbrana

On je službovao u ambasadi Srbije u Americi u vreme kada je ambasador bio Ivan Vujačić. Stefanović je o tom vremenu 2017. objavio knjigu „Depeša Vašington“ u kojoj opisuje nastanak „srpskog kokusa“, odnosno grupe za lobiranje u američkoj politici.

I sam tajming Đilasove posete je značajan – nekoliko dana uoči zakazane Eskobarove posete Bosni i Hercegovini, usled razvoja tamošnje krize i odbijanja Republike Srpske da prihvati odluke viskog predstavnika Kristijana Šmita.

Od značaja je i to što je Eskobar na sadašnju poziciju došao sa mesta zamenika ambasadora u Beogradu, što će reći da je vrlo upućen u dešavanja i da izvesno, ne radi nasumično. Naprotiv, vidljiva je jaka politička ambicija, posebno tokom njegovog odlaska u Brisel na ispomoć Miroslavu Lajčaku tokom pregovora Beograda i Prištine u septembru o blokadi zbog stikera – nalepnica preko registarskih oznaka.

Za razliku od diskretnog prisustva Filipa Rikera, koji je bio prethodno vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara, i koji je u Briselu sedeo često, ali diskretno, Eskobar nastupa otvoreno i gromoglasno.

autor:Jasmina Lukač

https://demostat.rs/

3 KOMENTARA

 1. Da mi je netko rekao ,da će mi ikad na pamet pasti da dam svoj glas Vučiću “ zadavio bih ga “ ! Sada se potvrdilo ,da velike greške, imaju svoju putanju, svoj princip, svoj konačni cilj , i da je veoma teško ispraviti ih. Do kada ćemo plaćati dug “ petooktobarskih promjena “ , od kada više nismo sami svoji, već tudji, i sve što se od tada na vrhu radilo, bilo je u korist vlastite štete, ali u korist nekog trećeg! Preciznije , prvi zadatak je bio srušiti Miloševića, pa makar i uz pomoć, nacionalno svjesnog Koštunice, koji zasigurno neće izdati, prodati, pokloniti, ustupiti…… ali njega je mnogo lakše srušiti ili smjeniti nego Miloševića. Ni Djindjić nije prihvatio grubu, golu,sirovu i potpunu veleizdaju, pa je smjenjen „na poprilično grub način“. Onda je sve puklo, vrata su se otvorila i sa Borisom Tadićem počeo je slobodni pad veleizdaje. Strah od nekontrolirane reakcije Naroda, natjerao je “ gazde “ da i njega zamjene. Preko Nikolića do Vučića , bivši Radikali trebali su biti garancija Narodu ,da će se sa VELEIZDAJOM stati. Dogodilo se ,da su „ovi “ izdali, prodali, poklonili, uništili, opljačkali, prisvojili
  mnogo više od prethodnih . Uz sve nabrojeno, još su u potpunosti uništili opoziciju, i od njih napravili poslušnike, ulizice, zamaskirane pristalica, kupljene duše !!
  Teško je danas medju opozicijom prepoznati one koji bi stvarno branili Drzavni i Nacionalni Interes.
  Osim što su zgazili sve institucije Drzave, S N S sa Vučkom na čelu, bacio je pod noge i SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU, čiji se čudni i nelogični potezi drugačije ne mogu obijasniti. E sad da se vratim na temu. Od učesnika na slijedećim izborima, tko je to bolji od Vučića……… Tadić??? , Jeremić??? Djilas??? Šutanovac???? Lutovac??? Marinika ??? Boškić sa svojim Dverinpma??? Radulović ??? Pravilo je da se prethodnik uvjek moze i mora „nadvisiti“ , to smo imali prilike da vidimo u svim dosadašnjim promjenama . Uvjek je onaj slijedeću bio mnogo gori i pogubniji od svog prethodnika, počevši od Koštinice, preko Djindjića, do ovo sadašnjeg.
  Zbog svega toga , najveći pobjednici slijedećih izbora u Srbiji, biti će oni koji su organizirali i financirali “ peti oktobar“ !! Koji god lik pobjedi na izborima , biti će to “ konj na kojega će se stranci kladili i u njega ulozili „…….. i šta učiniti da skinemo „mlinski kamen“ koji nam visi oko vrata od petog oktobra. Da sam sujevjeran, a nisam, ……..rekao bih da nas je Sloba „ukleo i prokleo“ onim svojim posljednjim obraćanjem, u koje je predvidio sve muke koje sada prezivljavamo, i koje smo, da budemo iskreni, i zasluzili……….

 2. U vreme embarga, Vi ste maštali, o stranim investicijama, o koridoru 10,
  mahali stranim zastavama, i američkom i to je sve.
  E, sad kad je Vučić ostvario, sve
  ono o čemu ste samo maštali, Vi, trčite, u Ameriku, i prizivate, prošlost, i svetske vampire, i sankcije Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime