DEŠAVANjA u 2021.godini za srpske nacionalne interese

0
57

Iako je histerična kampanja KOVID-19 dominantno prisutna u medijima i javnosti Srbije, neka od događanja bitno obeležavaju proteklu godinu, zato što njihovo provođenje ima dalekosežne posledice za srpske nacionalne interese.

Stoga se ta dešavanja moraju sagledati kao reperi koji obeležavaju proteklu godinu, grupisana u žarišta dešavanja na i oko KiM, dešavanja u i oko R Srpske, te dešavanja na unutrašnjoj sceni društvenih zbivanja koja nadilaze političke igre koje AV vešto usmerava, kao što je samonikli pokret nekoliko ekoloških udruženja koja su neopaženo promakla „brizi“ AV, ali ga sada ugrožavaju aktivnošću protiv RIO TINTO, što vidljivo prerasta u borbu srpskih građana protiv kolonizacije Srbije kojoj se otimaju prirodna bogastva, za čiju eksploataciju se ekološki uništava cela država!

*************

Zbivanja vezana za igre oko KiM, u kojima otvoreno nastupaju EU i SAD kao šiptarski lobisti, a AV sarađuje u puzajućoj realizaciji antisrpskog projekta, pritom svoju saradnju maskirajući tobožnjom borbom za formiranje ZSO, čime je oštro podelio teritoriju KiM na deo koji „brani“, dok je južni deo (većinski!) u potpunosti prepustio šiptarskim separatistima, a upravo tamo se nalazi većina crkava i manastira SPC, koji su srpsko srednjovekovno nasleđe delimično i pod zaštitom UNESKO, te tako Srbija ipak mora da reaguje jer su te svetinje kandidovane za UNESKO još u vreme postojanja države Jugoslavije, čija je pravna slednica danas R Srbija!

Tokom protekle godine, AV je dosledno primenjivao odredbe iz Vašingtonskog sporazuma kojima se sistem elektroprenosa (visokonaponska i niskonaponska mreža) kao vlasništvo Srbije u potpunosti predaje šiptarskim separatistima na gazdovanje, uključujući i predaju veštačkog jezera Gazivode, koje je na teritoriji centralne Srbije.

Samom jezeru je još u Vašingtonu odmah nasilno promenjeno ime, te je nazvano Trampovo jezero!

Ali, šiptarska strana je unapred poduzela korake koji komplikuju ova rešenja što je vidljivo iz razvoja događanja u južnoj srpskoj pokrajini.

*************

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je KOSTT turskom operatoru prodao distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije, a prethodno je insistirao da bude operator prenosnog sistema (pristanak u Briselu dao AV!). KOSTT je prijavio da je do decembra 2020.godine dug za električnu energiju četiri opštine sa Severa Kosova 17.milopna evra i da distributer insistira na naplati duga! Mihajlović tvrdi da je to laž, i da je snabdevanje severa Kosova išlo direktno iz Srbije do decembra meseca 2020.godine, te se marifetluk sa isporukom struje dodatno komplikuje.

Nije nimalo slučajno da se nakom ovog problema koji je sada međudržavni (Turska Srbija), odjednom „spontano“ počnu dešavati havarije u TENT i samom kopu Kolubara, kako bi se potisnuo taj problem sa KOSTT !

*************

Uprkos nekoliko evidentnih pokušaja šiptarskih separatista da lobiraju direktno ili uz vidljivu američku pomoć dalje priznanje „nezavisnosti“ čime se krše odredbe Vašingtonskog sporazuma, AV nije dozvolio da se pokrene akcija daljnjeg povlačenja priznanja lažne države Kosovo, uprkos činjenice da su neke afričke države spremne na taj korak.

Naročito je američki i nemački pritisak bio usmeren na Grčku, koja je ipak izvrdala da direktno prizna nezavisnost Kosova, jer je veliki broj srpskih turista direktno punio budžet te države, a opravdani strah od spontanog bojkota je nadvladao pritisak, pošto ni američki ni nemački lobisti nisu ponudili neko materijalno obezbeđenje, te je mlako reagovanje službene Srbije na ove aktivnosti prikazano kao grčevita borba AV, da se to predupredi!

Da Vas podsetimo:  555 evra i druge bajke

Reagujući na priznanje Izraela lažne države Kosovo ,nije Srbija premestila ambasadu u Jerusalim kao obavezu iz Vašingtonskog sporazuma, ali je otvorila kancelariju Privredne komore kao nekakvo predstavništvo u Jerusalimu, iako amerićka Administracija nije reagovala na izvrdavanje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma!

*************

Organizovanje jubilarnog susreta zemalja Pokreta nesvrstanih u Beogradu obeležila je aktivnost na lobiranju eventualnog povlačenja priznanja lažne države Kosovo,što je izazvalo zabrinutost i EU i SAD,te je AV u nekoliko navrata davao izjave medijima da poštuje Vašpngtonski sporazum,iako ga sadašnja Bajdenova administracija tretira kao neku sporednu spoljnopolitičku aktivnost!

Međutim, i EU i SAD su zamerile AV da je dozvolio da sam jubilarni susret u Beogradu iskoristi ruski ministar LAVROV, za susrete na margini sa svim predstavnicima afričkih zemalja koje su od primarnog interesa za rusku spoljnju politiku, pritom znajući da AV nema težinu da kao domaćin može obuzdati takve aktivnosti Lavrova.

*************

Tokom protekle godine vidljiva je kontinuirana aktivnost AV da se ikako krene u realizaciju projekta “OPEN BALKAN”, kako je preimenovana ideja „Mini Šengen“ iz Berlinskog sporazuma, uprkos trzavica izazvanih ostavkom severomakedonskog premijera Zorana Zaeva, te je napokon u decembru mesecu potpisano nekoliko sporazuma kojima ovo mrtvorođenče treba i da oživi.

Ta inicijativa je otvoreno podržavana od pojedinih država EU, kao namera očite antisrpske štete u odnosima sa Rusijom i zemljama ODKB, što je detaljno elaborirano u analizi Srđana Perišića – Ko je pravi „otac“ Otvorenog Balkana i koliko je uopšte u srpskom interesu? — gde se naglašava:

Postojanje jedinstvenog carinskog sistema, dirigovanog od strane Brisela, otežava međunarodnu poziciju Beograda, i znatno onemogućava unapređivanje saradnje sa Rusijom i Evroazijskim ekonomskim savezom na polju slobodne trgovine, kao i ekonomske saradnje sa Kinom, pogotovo na kineskom mega ekonomskom projektu Pojas i put!

Srbija treba da odustane od ogromnog tržišta Rusije (145 miliona ljudi), u kome su jasne ekonomske računice i nema uslovljavanja, a da zauzvrat dobije malo tržište Zapadnog Balkana (svega 18 miliona ljudi) u kome će ekonomski odnosi da budu diktirani od strane Brisela ili Vašingtona.

Projekat direktno sprečava Republiku Srpsku da se iskaže u svom potpunom kapacitetu, koji joj omogućava Dejtonski sporazum jer preko carinske unije na posredan način eliminiše značaj i uticaj RS.

Carinska unija će se pojavljivati kao celina, a njena članica je BiH kao država i tu nema mesta za Republiku Srpsku.

Carinska unija će se pojavljivati kao celina, a njena članica je BiH kao država i tu nema mesta za Republiku Srpsku.

Pored toga, carinska unija Zapadnog ili Otvorenog Balkana afirmiše albansko Kosovo kao državu članicu!

*************

Spontano samoorganizovanje građana u Mačvi i Jadru koji su ugroženi agresivnim nastupom firme RIO TINTO koja netransparentno vrši istraživanje nalazišta litijuma, kao i saznanje iz same Australije, da ta firma bezobzirno zagađuje životnu sredinu, jer koristi jeftinu prljavu tehnologiju, preraslo je u građanske proteste i zahtev vladi R Srbije da se odgovori na bitna pitanja oko angažovanja te firme u Srbiji, kao i obelodanjivanje uslova pod kojim je ona došla u Srbiju. Dodatno je ova samoorganizovana akcija srpskih građana ispolitizovana, ali u Nemačkoj, pošto su Zeleni kao ekološka stranka taj protest iskoristili za postizanje boljih uslova u koalicionoj vladi.

Da Vas podsetimo:  Roditelj 1 i Roditelj 2

Međutim, u samoj Srbiji nijedna stranka ne stoji u pozadini ovih dešavanja, te zato AV ne može organizovati neku kolateralnu akciju borbe sa opozicijom, kako bi skrenuo nastali problem, zbog koga je hitro povukao predlog novog zakona o eksproprijaciji privatne svojine u interesu države, koji je lako prošao skupštinsku proceduru, ali je on preventivno odbio da ga potpiše, plašeći se posledične prozivke od nemačkih Zelenih, pošto ga baba Merkel više ne štiti jer njena stranka nema vlast!

*************

Prošlu godinu su obeležila i posledična zbivanja u R Srbiji koja su direktno izazvana brutalnim pokušajem gašenja R Srpske, kako ne bi ušla u četvrtu deceniju svog postojanja kao entiteta, kome je priznata samobitnost u okviru dogovorene zajednice nazvane BiH!

Najpre je Valentin Incko kao Visoki predstavnik doneo nezakonitu odluku o navodnom „genocidu u Srebrenici“, koji se ne sme negirati, a potom je EU nametnula Kristijana Šmita kao novog predstavnika, koji nije dobio saglasnost SB OUN, te je tako nelegalan i uzurpator, ali ga je u početku AV prihvatio na zahtev Merkelove kao novog Visokog predstavnika, te je došao u prikriveni sukob sa Miloradom Dodikom koji ima otvorenu podršku i Rusije i Kine oko stava da je ŠMIT nelegalan i da nema ovlašćenja za tu dogovorenu funkciju koja ni ne postoji u izvornom Dejtonskom sporazumu.

AV je čak poduzeo i neke zakulisne aktivnosti oko podrške opoziciji u R Srpskoj, jer skupština grada Beograda sarađuje sa gradonačelnikom Banjaluke koji je otvoreni protivnik Dodika, ali i dokazani britanski promonter, a britanska grupa za destabilizaciju R Srpske koordiniše aktivnosti protiv Dodika.

Kada je to isplivalo u javnost, AV je poduzeo čitav niz aktivnosti angažujući čak i patrijarha Porfirija, da prikaže kako su to insinuacije protiv njega.

Evidentno je da provladini mediji u Srbiji, kao i plaćeni mediji u stranom vlasništvu, svako malo objave neku pričicu koja kompromituje Dodika, koji sigurno i planski vodi aktivnosti na resuverenizaciji R Srpske koja je objektivno ugrožena, jer američka „duboka država“ mora da ostvari ikakvu pobedu na polovini mandata, nakom doživljenog poraza u Avganistanu, koji je u temeljima uzdrmao NATO, kao nekakvu silu koja nema premca!

Borba za R Srpsku je zapravo borba za princip poštovanja međunarodnog sporazuma u kom je i Rusija garant (Dejton), te se očuvanje R Srpske i Rezolucije 1244 SB OUN pretvaraju u direktnu borbu za princip očuvanja međunarodnog prava kao regulativa opstanka nezavisnosti svake države ponaosob, nasuprot pokušaja nametanja nekakve „izuzetnosti“ kao u slučaju samoproglašenja KOSOVA, kao principa naturanja argumenta sile, koji zadovoljava ciljeve grupe država (EU) ili vojnog saveza (NATO).

Te se tako AV sada nalazi u procepu između ta dva suprostavljena principa, jer su ugroženi nacionalni interesi srpskog naroda kao celine na njegovom celokupnom etničkom prostoru, ali i države Srbije čiji je neotuđivi deo južna pokrajina KiM.

*************

Proteklu godinu su obeležili događaji u Crnoj Gori koji direktno podrivaju celovitost SPC kao poslednjeg čuvara svesrpske celovitosti, koju uporno ruše i Vatikan i SAD kao potpisnici sporazuma PAX AMERIKANA, kojim je nasilno razorena tadašnja zajednička država Jugoslavija u kojoj je živela većina vernika SPC.

Da Vas podsetimo:  TEORIJA ZAVERE – NAJČEŠĆA BOLEST MEĐ’ SRBIMA

Brutalni pokušaj osporavanja hirotonisanja mitropolita MCP na Cetinju, nasilno odlučivanje o nekakvom vlasništvu SO CETINjE nad vekovnom imovinom SPC,kao i pokušaj izvrdavanja potpisivanju pravnog sporazuma vlade CRNE GORE sa SPC, iako takav sporazum već postoji sa dve druge verske zajednice (katolička i muslimanska), a sve u otvorenoj režiji NATO kao izvršioca PAX AMERIKANA, doveo je posledično do sukoba na relaciji AV – MILO ĐUKANOVIĆ, uz korišćenje kriminalnih klanova za destabilizaciju javnog mira u Srbiji, što naročito u Beogradu izaziva nezadovoljstvo naspram AV.

***********************

Poseta državnog sekretara Vatikana (engleski katolički nadbiskup) Pola Galagera pokazala je da AV pokušava da pomogne u uzaludnom naporu rimokatoličkog pape da ikako bude pozvan u posetu Srbiji,u kojoj samo pripadnici nekih nacionalnih manjina (ali ne svih!) ispovedaju katoličanstvo!

Posle razgovora sa državnim zvaničnicima, Galager je obišao hram Svetog Save, a priređena mu je i zvanična večera u Parohijskom domu, gde je uz patrijarha Porfirija prisustovao i vladika Bački Irinej.

Po tvrdnjama lista BLIC, razgovarano je i o eventualnoj poseti pape Srbiji, koja ne može da se ostvari ukoliko SPC ne uputi zvanični poziv za posetu, jer papa nigde ne dolazi samo kao suveren države Vatikan, već i kao RKC prvosveštenik koji održi propoved za vernike! Da su razgovori ipak mučni (zbog nerešenih pitanja učešća RKC u genocidu nad Srbima u NDH), pokazuje i detalj da je Galager nakon zaređivanja biskupa koadjutora Sremske biskupije u Sremskoj Mitrovici odmah otišao u manastir Kovilj, gde mu je domaćin bio patrijarh Porfirije, te su razgovori nastavljeni daleko od očiju javnosti!

Indikativan je detalj da je tom razgovoru prisustovao i ambasador Srbije pri Svetoj stolici, ali i profesor Bogoslovskog fakulteta koji je ekspert za crkveno-pravne odnose, te se može pretpostaviti da je tema razgovora eventualno bio i konkordat između Vatikana i republike Srbije!

Indikativno je da u hrvatskom GLASU KONCILA (službeno glasilo!) nije bilo komentara ove posete, što kazuje da vatikanski kuvari ne dozvoljavaju nikakvo talasanje oko za njih bitne teme, koja je otvorena za dijalog, koji će se nastaviti iako neće teći glatko, jer vatikanci moraju povesti računa da ne razjare hrvatske biskupe, koje ni kardinal Bozanić, ali ni sam rimski papa u celosti ne drže pod kontrolom, a kamo li jedan engleski nadbiskup!

U hrvatskoj štampi su potom pažljivo analizirani razgovori nadbiskupa Galagera i patrijarha Porfirija, a verski analitičari su izneli saznanja da bi papa Francisko mogao u Srbiju da dođe nakon posete Hrvatskoj (gde još nije boravio), pritom ističući da sveti otac verovatno neće odbiti posetu Jasenovcu, koja je kod dela srpskih prvosveštenika i dalje uslov koji se jednostavno mora ispuniti.

Hrvatski analitičari vidljivo naglašavaju da patrijarh Porfirije zato ima naročitu ulogu u tom, jer je tokom svog boravka u Zagrebu uspostavio skoro prijateljski odnos sa nadbiskupom Josipom Bozanićem, koji vidljivo nema potpunu kontrolu nad tvrdim jezgrom hrvatskih biskupa koji se protive papinoj poseti Jasenovcu, te tako blokiraju i papin eventualni dolazak u Srbiju, bez obzira dali srpsko aktuelno rukovodstvo želi to kao nekakav dokaz da se i tako približava EU!

Napisao:Vladimir FROLOV

https://srpskistav.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime