Deset godina od okupacije Kosova i Metohije

1
1311

Severna Mitrovica danas je osvanula izlepljena belim i crnim plakatima sa porukom

Foto: kossev

„10 godina okupacije Kosova i Metohije“. Poruka je ispisana na srpskom, engleskom i albanskom jeziku, a bez potpisa autora. Plakati su koncentrisani u centralnom delu grada – od novoizgrađenog kružnog toka, niz pešačku zonu, koja je deo projekta revitalizacije glavnog mosta, u skladu sa dogovorom iz Brisela koje sprovode opštinske vlasti Severne Mitrovice. Plakat je, osim na kafićima i prodavnicama, zalepljen i na prostorijama Srpske napredne stranke.

Plakati sa istom porukom i istom slikom štampani su u dve varijante – sa crnom pozadinom i belim simbolom koji podseća na ljudske šake zavezane lisicama ili lancem, odnosno belom pozadinom i crnim šakama. I na belim i na crnim plakatima poruka na srpskom je ispisana slovima crvene boje.

Kosovo danas proslavlja deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti. Srbija nije de jure priznala nezavisnost.

Kosovski Srbi preko najjače Srpske liste, uz podršku srpske vlade, učestvuju u kosovskim institucijama kao koalicioni partner u vladi Ramuša Haradinaja. Opštinsku vlast sprovode skupštine opština formirane po kosovskom sistemu kroz, do sada, dva puta održane kosovske lokalne izbore. Poslednji kosovski lokalni izbori održani su krajem oktobra. Na Severu Kosova od 2013. godine zvanično se primenjuje proces integracije gašenjem srpskih državnih institucija i uspostavljanjem kosovskih. Poslednja ugašena srpska institucija je sud. Prethodno je integrisana policija, carina, opštinske samouprave, civilna zaštita, a i radnici u školama i pojedinim zdravstvenim institucijama su takođe na kosovskim platnim spiskovima. Ovo su delovi aranžmana tzv. Briselskog sporazuma dogovorenog sa zvaničnim Beogradom i Prištinom, odnosno dijaloga.

Vest o plakatima u Severnoj Mitrovici još jutros su objavili kosovski mediji uz seriju fotografija.

kossev.info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime