Deset hilјada knjiga za srpske zatvore

0
2353
Foto: vesti.rs

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u okviru kojeg se nalaze Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, poklanja deset hilјada publikacija za čak 29 zatvora u Srbiji.

Prvih hilјadu knjiga već je odneto u Kazneno-popravni dom za maloletnike u Valјevu, gde je sa predstavnicima Adligata boravila novinarska ekipa emisije Vice, da ovu važnu donaciju ovekoveči i kamerom.

Zatvorske biblioteke igraju veliku ulogu u obrazovanju zatvorenika. Kod onih koji se iskreno pokaju za svoja dela, koji odluče da promene svoj život i posvete se obrazovanju, završavanju škola i fakulteta, biblioteka je centralno mesto u njihovim životima.

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, podseća da je i sam bio neopravdano zadržan u jednoj sličnoj ustanovi na deset dana, usled nesporazuma sa graničarima Južne Osetije.

,,Adligat“ tako velikim koracima nastavlјa svoju kulturnu i civilizacijsku misiju očuvanja knjige i širenja lјubavi za čitanje i znanje, među kojima je i projekat ,,Milion knjiga za Srbiju“. Iz prikuplјenih viškova bogatog knjižnog fonda već je podelјeno više od pola miliona publikacija širom naše zemlјe, ali i van granica Srbije.

dobrevesti.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime