Deset primera humanosti za nadu u bolje sutra

0
1257

Izgubili ste nadu u bolji život u Srbij? Verovali ili ne u Srbiji još uvek žive humani, hrabri i pošteni ljudi koji su spremni da se žrtvuju za druge.

Humanost i poštenje su dve karakteristike koje, nažalost, kao narod možda manjkamo. Većina građana Srbije će prvo tražiti lični interes u nekoj situaciji, ali među nama još uvek ima onih koji su spremni da zanemare lični interes i nesebično pomognu drugome. Prisećamo se 10 nedavnih slučajeva u kojima smo kao narod pokazali da i dalje imamo veliko srce po kojem smo u istoriji bili poznati.

HEROJ DANA: Vojnik spasava dete iz smeta!

vojnik spasava dete feketic

Vojnici Vojske Srbije osvojili su srca svih građana Srbije tokom akcije spasavanja zavejanih građana kada je velika snežna oluja zarobila stotine automobila i građana u mestu Feketić početkom februara 2014. godine. Vojnici su danonoćno spasavali zarobljene građane i pružali im prvu pomoć. Naročitu pažnju javnosti skrenuo je brigadni general Predrag Bandić, komandant aerodroma Batajnica, sa detetom u naručju, dok ga spasava iz smeta.

Nastavnica klavira više ne spava na klupi

FOTO: Topličke vesti

FOTO: Topličke vesti

Srbiju su početkom aprila potresle fotografije nastavnice klavira Nade Alimanović (55) kako danima spava na klupi u parku u Kuršumliji nakon što je dobila otkaz iz škole u kojoj je radila. Nedugo nakon objavljivanja ove vesti, Stojka Ilić (50) koja je i sama socijalni slučaj ponudila je promrzloj nastavnici klavira svoj dom.

– Kada sam slučajno naišla kroz park i ugledala Nadu na klupi, nešto je u meni prepuklo. Pomislila sam kako bi bilo da sam ja u njenoj situaciji i učinila sam jedino ono što sam u tom trenutku mogla, ponudila joj smeštaj u svojoj kući, rekla je Stoja Ilić Večernjim novostima.

Da Vas podsetimo:  Ovo možete vidjeti samo u Beogradu: Putnik se vozi u kadi

IMA DOBRIH LJUDI: Pola Beograda digla na noge da bi spasila štene iz šahta!

FOTO: Sara Blagojević IZVOR: Telegraf.rs

FOTO: Sara Blagojević IZVOR: Telegraf.rs

Beograđanka Sara Blagojević digla je na noge pola Beograda u 5 sati ujutro kada je začula cviljenje uplešnog šteneta iz šahte. Ona se zainatila krenula redom da zove sve hitne službe, ali njenim pozivima su se odazvali samo radnici JKP “Vodovod i kanalizacija” koji su spasili uplašeno štene.

Niš: Slepi učenik maturirao uz pomoć drugara iz razreda

FOTO: Večernje novosti

FOTO: Večernje novosti

Ova vest nije dobila na značaju u našim medijima, ali predstavlja pravi primer solidarnosti. Stefan Stevanović, slepi učenik niške gimnazije, maturirao je uz pomoć drugara iz odeljenja. Svakog dana su ga dovodili i odvodili iz škole i pomagali mu da uči. Prema pisanju Večernjih novosti, njegovi drugari su se četiri godine birnuli o njemu kao o najrođenijem.

Spasili su nam dete i vratili veru u lekare

FOTO: Blic

FOTO: Blic

U Srbiji može bolje i drugačije, mada većina ne veruje u to. Da se nešto može promeniti dokazuje primer porodice Pavlović. Njihovoj tada sedmomesečna ćerki Sofiji lekari su uspeli da spasu život bez potezanja bilo kakvih veza ili podmićivanja.

– Dan uoči ćerkine operacije, sa kardiohirurgom pitao sam ga nasamo šta mu i koliko treba. Bio sam spreman tada da mu platim šta god poželi. Odgovorio mi je: “Dete sam socijalizma, imam i više nego što mi treba”, rekao je Sofijin otac, Aleksandar, u izjavi za Blic.

POŠTENI TINEJDŽERI: Pronašli novčanik pun para, vratili ga vlasniku

FOTO: Telegraf.rs

FOTO: Telegraf.rs

Učenici Osnovne škole “Mirko Jovanović” iz Kragujevca pronašli su novčanik u kojem je bilo 9.000 dinara, dokumenta i platne kartice i bez dvoumljenja ga vratili vlasniku.

Da Vas podsetimo:  Poruka Dodika sa velikog mitinga u Banjaluci: Mi ne odlazimo, mi tek dolazimo! (VIDEO)

– Svi nas sada pitaju kako smo se dogovorili da novčanik vratimo, ali mi se oko toga jednostavno nismo dogovarali, to se valjda podrazumeva, rekli su učenici u izjavi za Telegraf.rs. Poštenje je nekima jednostavno u krvi!

Srbijo, poklonimo Tijani novo srce!

FOTO: Kurir

FOTO: Kurir

Humanitarna akcija za prikupljanje novca za operaciju, nažalost, preminule Tijane Ognjanović primer je jedinstva i humanosti. Cela Srbija se digla na noge i sakupila više od milion evra za lečenje male Tijane koja je bolovala od retke bolesti. Tijana je na žalost svih građana preminula, ali ova humanitarna akcija je pokazala da ujedinjeni možemo da promenimo nečiji život, a možda i život svih nas?

Humanost na delu: Izbeglica iz Hrvatske ustupa kuću maratoncu i šampionu iz šupe

FOTO: Blic

FOTO: Blic

Nakon što su u medijima osvanule fotografije maratonca i šampiona, Lazara Rišara, kako živi u šupi, građani Srbije su još jednom pokazali da još uvek nisu izgubili veliko srce. Izbeglica iz Hrvatske, Jovica Nonković, ustupio je svoju kuću siromašnom šampionu u kojoj bi mogao da živi sa svojom porodicom.

– Čim sam na internetu video priču za Lazara odmah sam ga pozvao i ponudio mu da se preseli u moju kuću, izjavio je Jovica za “Novi magazin”.

Beograd koji volimo: Prizor u Knez Mihailovoj koji je sve ostavio bez daha

FOTO: Blic

FOTO: Blic

Da lepe vesti i lepi gestovi mogu da budu popularnije od politike i crne hronike dokazuju violinista Danilo Anđelković i operski pevač Nenad Čiča. Oni su jedno veče održali mini koncert u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu i oduševili sve prisutne. Snimak njihovog koncerta je na hiljade puta deljen po društvenim mrežama sa oduševljenjem.

Aplauz prolaznika u Knezu: Vatrogasci spasili goluba i održali lekciju iz humanosti

FOTO: Blic

FOTO: Blic

Ni jedna od nadležnih institucija za zaštitu životinja nije želela da pomogne upetljanom golubu u Knez Mihajlovoj ulici. Međutim, na lice meseta stigla je vatrogasna brigada i oslobodila goluba. Iako to nije njihov posao, oni su ipak izašli na teren i celoj Srbiji održali jednu lekciju iz humanosti i nesebičnosti. Građani su ih potom nagradili gromoglasnim aplauzom!

Da Vas podsetimo:  U Vrdniku postoji ulica posvećena – BABICI! Ulicu svečano otvorio ALEKSANDAR BERČEK!

Teleprompter

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime