Deset principa za razrešenje ukrajinske krize

0
902

klaus_s_123
Klaus Švab

Veća grupa biznismena iz EU, Ukrajine, SAD i Rusije – koja se sastala u Ženevi na inicijativu predsednika i osnivača Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba – razradila je 10 principa za razrešenje ukrajinske krize.

Rusiju su na ovom skupu predstavljali: šef kompanije Rosnano Anatolij Čubajs, šef Sberbanke German Gref, šef VTB banke Andrej Kostin i generalni direktor kompanije „Severstalj” Aleksej Mordašov.

Iz Kijeva su u Ženevu doputovali: izvršni direktor kompanije Horizon Capital Natalija Jaresko, osnivač investiciono-konsultantske grupe EastOn Viktor Pičuk, gubernator Donjecke oblasti – tajkun Sergej Taruta i predsednik kompanije KM CORE Jevgenij Utkin.

SAD su predstavljali predsednik saveta direktora Alcoa Klaus Klajnfeld, predsednik PepsiCo Indra Nuji i izvršni direktor kompanije Ernst and Young Mark Vajnberger.

U ime EU su „sedeli”: predsednik uprave kompanije BASF Kurt Bok, šef Evropske investicione banke Verner Hojer i izvršni direktor kompanije Siemens Dho Kezer.

Prvi „princip” im je: držati se 12 tačaka utvrđenih 5. Septembra u Minsku.

Drugi: uzdržavati se od provocirajuće i agresivne retorike, a okrenuti se poštenom i konstruktivnom dijalogu.

Treći: odrediti ciljeve koje treba dostići u unutarukrajinskom dijalogu, između Rusije i Ukrajine i u četvorouglu Ukrajin-EU-Rusija-SAD.

Četvrti: bezbednost istoka Ukrajine treba da bude poverena OEBS – sve dok ne bude garantovana njena konačna teritorijalna bezbednost.

Peti: započeti inkluzivni politički proces koji će voditi decentralizaciji vlasti u Ukrajini, uz obezbeđivanje dodatne vlasti regionima i garancije (jezičke i druge) nacionalnim manjinama.

Šesti: bezbednost i suverenitet Ukrajine preuzima na sebe međunarodna zajednica, a Ukrajini se preporučuje da razmotri mogućnost svog neutralnog vojnog statusa.

Sedmi: predvideti kako se mogu izbeći nove i ukidati već uvedene sankcije i kontrasankcije u skladu sa dostizanjem ciljeva mirovnog procesa i uspostavljanja normalnog poslovnog dijaloga i odnosa.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

Osmi: utvrditi i realizovati plan ekonomske obnove uništenog za vreme konflikta i obezbediti humanitarnu pomoć istoku Ukrajine.

Deveti: stabilizovati ukrajinsku ekonomiju, sa zaključivanjem trgovinskog sporazuma o Ukrajini između EU i Rusije, a potom možda i sa Evroazijskom ekonomskom komisijom.

Deseti: u najskorije vreme u Ženevi organizovati susret lidera evropskih zemalja, Ukrajine, Rusije i SAD da bi bio podstaknut proces pomirenja.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime