Destinacija za odmor kao statusni simbol

3
2560
Foto: pixabay

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela. Srećnici koji imaju posao troše dane  brižljivo čuvane od prošle godine, prave se planovi za nova putovanja… Ako je kolega sa posla posebno fokusiran na ekran kompjutera, najverovatnije je da, na internetu, pretražuje ponude za letovanja turističkih agencija, gleda fotografije različitih destinacija, na forumima čita iskustva drugih putnika.

„Kod mojih, na selo“ nije baš poželjan odgovor jer će uglavnom biti protumačen kao odlazak na prinudni rad, na berbu malina ili drugog voća, pomaganje u poljskih radovima i neće biti od prevelike pomoći veličanje lepote prirode, čistog vazduha, izvorske vode…

Nešto malo bolji, ali ne mnogo, je odgovor „U Grnu Goru, na more“. Kod većine sagovornika će izazvati izraz lica kao kad se nekome izjavlje saučešće, naročito ako je odabrana destinacija Sutomore, Bar, Čanj… Verovatno ćete čuti žalopojke na gužvu i galamu, neljubaznost i lenjost konobara, zarazu zbog loše vode u vodovodu, ispuštanje kanalizacije u more i na kraju konstataciju kako su zadnji put u Crnu Goru bili hiljadu devetsto i neke i kako su tada rekli „sad i nikad više“.

Grčka je prilično dobar izbor pod uslovom da destinacija nije Paralija ili Pefkohori jer su ta mesta prepuna Srba. A gde su Srbi u većini, tu je na delu i srpski mentalitet po kome je sasvim normalno, dok si okružen nepoznatim ljudima, pričati najglasnije moguće telefonom, dovikivati se na plaži, non stop vikati na decu koja se brčkaju u plićaku… Mladi igraju odbojku u vodi i pri tome, izvodeći akrobacije, prskaju i zadnji red na plaži, trudeći se da privuku pažnju. Još je gore kad odbojku ili neki drugi sport počnu da igraju sredovečni muškarci koji žele da dokažu da su još uvek u formi i da im pivski stomaci nisu umanjili spretnost. Računa se kao „happy-end“ ako se sve završi bez svađe ili povrede.

Da Vas podsetimo:  Noćas zvale su me jame

Hrvatsko primorje je na ceni ali objektivno, prosečan Srbin i dalje izbegava Hrvatsku što iz straha da ne doživi neku neprijatnost što zbog visokih cena letovanja. Iz početka je turista u „lijepoj njihovoj“ bilo malo uglavnom zbog straha a sad uglavnom zbog cena. Rezultat je isti, turista iz Srbije je malo i ako kažete da provodite odmor u Hrvatskoj, najverovatnije će pomisliti da imate neku vikendicu na moru ili rodbinu. Status će vam, naravno biti mnogo bolji ako imate vikendicu jer odmor kod rodbine nije baš za preporuku, naročito ako je kuća te rodbine daleko od mora, u kamenjaru Like ili Krajine.

Ako letujete u Turskoj gledaće vas kao komformiste koji nemaju avanturistički duh i ne vole previše da istražuju ali vole da uživaju u „all inclusive“ varijanti, koji pod odmorom zaista podrazumevaju odmor – ležanje pod suncobranom na plaži ili pored bazena, uživanje u hrani bez ograničenja, kupovina suvenira i poklona za rodbinu i prijatelje. Ali ako putujete autobusom, tu činjenicu bolje sakrijte jer će vam sav ugled pasti u vodu.

Španija, Italija, Malta…letovanje na manje uobičajenim mestima vam može doneti status ljudi koji vole da otkrivaju nova mesta, naročito ako u razgovoru istaknete da ste „prošle godine bili na Siciliji, a ove godine idemo na Palma de Majorku“. U rukavu treba da imate asa -„sledeće godine planiramo krstarenje Mediteranom“.

Najbolji utisak proizvode putovanja na daleke destinacije: Tajland, Indonezija, Kuba, Maldivi… Gledaće vas kao da ste bogataši i zavidiće vam. Ne propustite da na njihovo „Joj, blago vama“ odgovorite kako to i nije tako skupo, kako preko interneta mogu da se nađu jeftine avionske karte (treba samo znati), a preko booking.com može da se rezerviše pristojan smeštaj za relativno male pare (i to treba samo znati naravno). Izložite im plan putovanja i mesta koja ćete obići i status sposobne i pametne osobe vam je obezbeđen.

Da Vas podsetimo:  Ne mogu da shvatim da ja ne zaslužujem da živim

Gde god da odete, vratićete se sa gomilom slika i video klipova. Najuspelije ćete okačiti na facebook. I to je to. Do sledeće godine.

Goca Savković

3 KOMENTARA

  1. Син ће на Канаре,
    ћерка на Мајорку,
    мама на Бахаме,
    а тата у ћорку…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime