Destruktivno ponašanje Edite Tahiri

0
772

foto_vest__1437763568Beograd ni na koji način nije odgovoran za odlaganje primene sporazuma o osiguranju vozila i u potpunosti je spreman za njegovo sprovođenje, a svaka suprotna tvrdnja koja dolazi iz Prištine za cilj ima samo opstrukciju i stvaranje konfuzije u javnosti u vezi sa procesom normalizacije odnosa i briselskim dijalogom, upravo je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odgovarajući na optužbe Tahirijeve da Srbija nije uradila tehničke pripreme zbog čega danas nije počelo sa primenom sporazuma o osiguranju. Kancelarija za KiM optužuje kosovsku ministarsku za dijalog Editu Tahiri da ruši tzv. proces normalizacije, te da „u kontinuitetu nanosi štetu i Srbima i Albancima“. U neuobičajenoj seriji optužbi na račun Tahirijeve iz ove Kancelarije, u odnosu na ranije situacije, navodi se i da je pokušaj da se, inače „koristan dogovor“ za građane Kosova i Metohije i ostatka Srbije, kojim se reguliše pitanje dodatnog osiguranja vozila – „ispolitizuje“ pričom o registarskim tablicama i prebacivanjem „sopstvene krivice“ na drugu stranu – primer „neodgovornog ponašanja“, zbog čega će štetu „pre svega imati oni čije interese Edita Tahiri tobože zastupa“.

„Pokušaj glavnog prištinskog pregovarača Edite Tahiri da u ime Brisela i Beograda širi neistine da je srpska strana tražila odlaganje primene dogovora o osiguranju, kao i da odgovornost za jednostranu odluku Prištine svali na Beograd, samo je deo već viđenog repertoara dezinformacija, vređa inteligenciju i proizvodi nesporazume među ljudima,“ navodi ova Kancelarija.

Srbi i Albanci bi na Kosovu i Metohiji mnogo bolje živeli da nije „destruktivnog ponašanja“ Edite Tahiri, što je jasno i Evropskoj uniji, tvrdi Kancelarija iz Beograda.

„Edita Tahiri je nebrojeno puta pokazala da je glavni rušitelj procesa normalizacije odnosa i svojim delovanjem u kontinuitetu nanosi štetu i Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji,“ dodaje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  U Peći trenutno živi 9 Srba, a u centru grada nalazi se crkva koja je glavno mesto okupljanja

Beograd će, zajedno sa posrednikom, i dalje činiti sve da spase ovaj sporazum o osiguranju i daje iskren i konkretan doprinos konstruktivnosti i transparentnosti u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava, postignut krajem prošlog meseca u Briselu, čija je primena trebalo da počne danas, prvobitno je bio otkazan, kako je sinoć javila Koha, pozivajući se na saopštenje iz kabineta ministarke Tahiri, da bi ona danas, takođe za kosovske medije, pojasnila da sporazum nije otkazan, već da je njegova primena odložena, istovremeno optužujući srpsku stranu da nije uradila tehničke pripreme, što je bio razlog da se ne započne sa primenom sporazuma i tvrdeći da ih je o tome navodno obavestila EU. „Evropska unija nas je obavestila da Srbija danas nije spremna da počne primen u sporazuma,“ rekla je Tahiri. Ona nije, međutim, navela o kakvim se pripremama radi.

Iako Memorandumom o razumevanju između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguravajućih društava, nije regulisano pitanje srpskih registarskih tablica gradova sa KiM-a (KM, PR, PZ, GL, PE), to jest, korišćenje privremenih tablica za ova vozila prilikom ulaska u centralnu Srbiju, lokalne samouprave su na Severu juče dobile nezvaničnu informaciju da je Kosovska pogranična policija imala uputstvo da prilikom početka sprovođenja sporazumka o osiguranju počne istovremeno da vrši i zaplenu ovih tablica na prelazima. Više desetina građana protestovalo je zbog toga juče u Rudaru u Zvečanu, a zatim i na Jarinju, blokirajući na kratko saobraćaj na ovom prelazu, nakon čega su kosovski mediji javili i da je primena sporazuma otkazana.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime