Devet meseci od ubistva Ivanovića

0
1075

Devet meseci od ubistva lidera GI „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića nema osumnjičenih. U ovom slučaju mesecima unazad jedine informacije koje se pojavljuju su da kosovske institucije ne sarađuju sa srpskim institucijama, kao i da srpsko pravosuđe nema priliku da učestvuje u istrazi. Mesece nakon ubistva Ivanovića obeležila su i obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izaći u javnost i saopštiti šta je otkriveno tokom istrage. Ta obećanja nisu ispunjena.

Istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi Specijalno tužilaštvo Kosova. Od ovog tužilaštva novinari Insajdera ranije su dobijali odgovore na pitanja kako napreduje istraga, iako su odgovori bili istovetni – da nema osumnjičenih, a da je saslušan veliki broj ljudi, ali u svojstvu građana.

Poslednjih dva meseca to tužilaštvo prestalo je i da odgovara na mejlove.

S druge strane, Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje pokušava da vodi paralelnu istragu u ime srpskih institucija, u odgovoru Insajderu kaže da je „postupak u toku“ i da u interesu istrage ne mogu da daju informacije dok postupak traje.

Stefanović: Srpskim organima ni jedan značajniji podatak za istragu

O tome kako istraga funkcioniše delimično je govorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je, predstavljajući izveštaj o radu svog ministarstva od oktobra 2017. do juna 2018. godine, rekao da bezbednosnu situacija na Kosovu karakteriše ubistvo Ivanovića i da je situacija teška jer Euleks, KFOR i KPS ne razmenjuju podatke s Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije.

„Pored velikog broja urgencija, kontakata i zamolnica pre svega Euleksu, srpski istražni organi nisu dobili ni jedan značajniji i relevantan podatak da bi istraga mogla da se vodi“, rekao je Stefanović nedavno.

On je ukazao na to da nema mogućnosti da Srbija u punom obimu učestvuje u istrazi na teritoriji Kosova, ali da „sve pokušava“. Kako kaže, srpske institucije su nudile da budu deo istražnih timova, ali svaki put su odbijene. Napomenuo je da tužilaštvo nema pristup kamerama niti originalnim dokumentima, kao što, kako kaže, nije imalo pristup ni licu mesta na kojem je Ivanović ubijen.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ispred prostorija inicijative u Kosovskoj Mitrovici sa pet hitaca iz vatrenog oružja, iz vozila u pokretu.

Dan nakon Ivanovićevog ubistva oglasila se Kosovska policija i navela da je preuzela video zapise sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sedište GI SDP, a ispred koje je ubijen Ivanović. Iz onoga što je do sada izneto u javnost, kamere nisu zabeležile trenutak samog ubistva jer tada nisu radile, a jedini trag o kom se govorilo je automobil iz kog je navodno pucano u Ivanovića.

Policija Kosova je takođe neposredno nakon ubistva saopštila da je identifikovala osobu koja je 2017. godine kupila vozilo iz kojeg se pretpostavlja da je ubijen Ivanović, a zatim je mesec dana nakon toga medijima dostavljena fotografija automobila, a građani su pozvani da informacije o vozilu, ukoliko ih imaju, dostave policiji.

Neispunjena obećanja

Konkretne informacije u vezi s ubistvom pojavljivale su samo u danima nakon ubistva. Nakon toga, izostale su nove vesti o napretku istrage. Usledila su obećanja zvaničnika.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 17. marta najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“ o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem. To se nije desilo.

Tri meseca nakon toga, 14. jula,  predsednik Srbije je u javnost izašao s novim obećanjem – da će “u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića”. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, pak, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike”.

„Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

I predsednik Kosova davao je slična obećanja. Tači je takođe u julu rekao će institucije Kosova izaći s konkretnim rezultatima „koji će dati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“.

Ni to se nije dogodilo.

Božović: Sigurna sam da su kamere radile i na dan ubistva

Potpredsednica GI „SDP“ Ksenija Božović rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su u Inicijativi „u startu govorili da je uviđaj krenuo kako ne treba“.

„Videli smo da kosovska policija na samom početku istrage, odmah nakon ubistva, nije svoj posao uradila kako treba. Apelovali smo i ukazivali na to, prošlo je devet meseci, a istraga tapka u mestu i još uvek nemamo nikakav detalj vezan za ubistvo“, rekla je Božović.

Božović podseća da je bilo pretnji i pre ubistva Ivanovića, kao i da je kancelarija Inicijative bila zapaljena, pa su zato postavljene kamere.

„Kancelarija je imala četiri kamere koje su pokrivale celu ulicu iz svih uglova. Kamere su svo vreme radile, sto posto sam sigurna da su radile i na dan ubistva, jer je Oliver Ivanović vodio računa o njima. Kao najbliži saradnik Olivera Ivanovića odgovorno tvrdim da su kamere radile“, kaže potpredsednica GI „SDP“.

Kako kaže, pitala je šta je sa snimcima ostalih kamera iz ulice, ali da nikada nije dobila odgovor, niti je, kako kaže, Inicijativi vraćena oprema za snimanje koju su odneli istražni organi.

Ona izjave predsednika Vučića i Tačija ocenjuje kao „skupljanje političkih poena“.

Izvor: insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime