DEVOJKA JUNAK: Jelena stub porodice, vozi traktor, ore i hrani stoku

0
665

jelena-sa-bratom_resizeOva hrabra devojka živi sa majkom Milkom (52), bratom Ilijom (13) i sestrom Sandrom (18), a teret svih poljoprivrednih poslova preuzela je na sebe nakon smrti oca.

Kada je otac prošle godine preminuo bilo mi je žao da se imanje zapusti i da propadnu sve mašine koje je on redovno opravljao i čuvao, zato sam rešila da ne dozvolim da se to desi i da ja obavljam sve poslove – počinje svoju priču šesnaestogodišnja Jelena Rakićević iz blačkog sela Grgure koja vodi veliko poljoprivredno imanje.

Iako živi sa majkom Milkom , bratom Ilijom  i sestrom Sandrom  teret svih poljoprivrednih poslova preuzela je na sebe. Zato je i na nedavnoj manifestaciji “Dani šjive” u Blacu proglašena za najboljeg poljoprivrednika u opštini.

Ona vozi traktor, seje, bere, ore, brine se o stoki koju imaju i od koje žive.

– Svi mi pomažu, ali ja sma zaista oduvek sa tatom išla u polje i obavljala sve poslove. Sve poljoprivredne mašine vozim, iako nemam dozvolu i postavljam drljaču, kosilicu, plug. U muženju pet krava od čije prodaje mleka najviše zaradimo pomaže mi i mama. Ona se više bavi kućnim poslovima, a Ilija i ja smo na njiviPonekad je teško sve postići, biti dobar đak i raditi na imanju, ali ne mislim na umor jer uvek kada mi je teško setim se tate koji je sve ove poslove obavljao kako bi nama pružio bolji život – priča ova hrabra devojčica.

Ona je pored titule najboljeg poljoprivrednika proglašena i za najboljeg đaka u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Blacu koju pohađa. Jelena leti, tokom raspusta, sezonski radi i u obližnjoj hladnjači.

– Na selu uvek ima posla. Sada je sezona berbi, pa posle sledi spremanje drva. Ponekad mi u danu ponestaje par sati kako bih završila ono što je planirano – priznaje ona i dodaje da obožava jahanje i timarenje konja i da sa bratom Ilijom često izvodi konja.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Sve troje dece nemaju želju da odu iz sela i svoju budućnost vide u ovoj sredini. Njihova majka Milka podržava odlučnost svoje dece da ostanu na selu, ali priznaje da se pomalo brine za Jelenu.

– Čak i kada nema nikakvog posla, ona ga pronađe. Čisti i popravlja mašine, pomaže meni u kući i oko spremanja zimnice. Zaista nam je odmena za sve – sa ponosom kaže Milka.

U Grguru svi znaju Jelenu i ona im je uzor. Često kada nema šta da radi pomaže i komšijama. A nagrade kojima se okitila, kako kažu samo je još više motivišu da uporno nastavi da se trudi i bori u životu.

Izvor: http://www.telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime